Julförberedelserna är påbörjade.

Vörtbröd.

Nu har jag börjat med förberedelserna inför julen så smått. Det är ju bäst att börja i tid då jag inte orkar göra så mycket i taget. Idag bakade jag 4 stycken vörtlimpor och när jag ändå höll på så testade jag ett recept som stod på baksidan av rågmjölspåsen, 2 stycken skållade limpor. Kul att prova nåt nytt ibland. De skållade limporna har jag nyligen tagit ur ugnen så de står och kallnar.
Bara att baka detta har tagit mig hela eftermiddan och en del av kvällen. Snacka om att allt går i ultrarapid. Ja, jag stack emellan med att grädda pannkaka också så inte C skulle svälta ihjäl.
Receptet till Vörtlimpa finns att hämta vid mina ”Favoritrecept”. Länkar till dem hittar du i den högra kolumnen här bredvid bloggen.

I morgon ska jag följa med mor (och hyresgästföreningen i Alfta) på en bussresa till Valbo. Ett besök på IKEA blir det så klart och sen finns det ju en hel massa andra affärer att titta i också. Kryckorna får följa med annars lär jag inte klara av allt ”spring” i affärerna. Jag har tänkt köpa värmeljus, påsklämmor, grytunderlägg och en grå hink att ha i diskbänksskåpet. Sen har jag en beställning från både äldsta och yngsta dottern. Det blir kul att se vad jag kommer hem med för något. Några större utsvävningar lär det inte bli för ekonomin tillåter inte så mycket sånt.

Senaste tävlingen på Hela Hälsingland tar nog slut i morgon. Den tävlingen där jag fick med en bild av kattungen Maffe, han som är född i samma kull som Snoozen. Tack vare alla mina snälla vänner som gått in och röstat så leder jag rätt stort. Vilken ära att få vinna igen och då blir ju bilden liggande en vecka till med gratulationer till vinsten. 🙂 Sånt är gôtt för egot.
Jag har skickat in ett bidrag till nästa omgång också och då vill de ha vinterbilder. Såna har jag många men jag har valt att skicka in en lite ovanlig bild. Vi får väl se om den ens kommer med. Annars hoppas jag att en kompis får med sin bild så jag får rösta på hennes bild.

Nu ska jag sätta in den sista bilden från höstens fotosafari. Jag får väl ta mig ut på en fotosafari och fotografera snö och vinterbilder nu.

101105 Gångbron över Ljusnan i Ljusdal. 

8 reaktioner till “Julförberedelserna är påbörjade.

 1. Burr, nu är det ju risk för att kameran exploderar i kylan! Jag har varken åkt spark eller promenerat på ett par dagar nu, jyckarna vill in så snart dom har pinkat…
  Vörtbröd är inte min favorit, gillar inte bröd med sirap i och hade aldrig smakat det innan jag flyttade till Sverige. Dopp i grytan hade jag heller aldrig hört talas om, i Finland ugnssteker man skinkan och då finns inget att doppa i! Men, vi gör istället en sås till skinkan av skinkskyn och faktiskt lite äppelmos i! I såsen är det gott att doppa finskt osötat rågbröd!
  Ja du hör hur olika mattraditioner vi har fast vi är ”nästgårds”.
  Tänkte faktiskt svänga ihop plommonstjärnor i år, de äter man som efterrätt till julkaffet i Finland och de görs på smördeg som man kan handla färdig…passar denna lata dam ypperligt, hihi
  Nu lite Mahjong och sedan sängen
  Kram

  1. Ja du Paula, nog är det kallt så det räcker till nu.
   Dopp i grytan har vi inte haft i min familj men för Christer är det jätteviktigt och det smakar inte så dumt heller faktiskt så det ingår i vårt julbord här hos oss nu. Christer gör även en saffransrisgrynskaka som är jättegod till skinkdoppet, skinkan och rödkålen så den står också på vårt julbord nu.
   Jag tillagar alltid skinkan i ugnen och har fått lära mig att ta tillvara den lilla skinkspad som blir då men den är rätt koncentrerad så den går att späda till lagom smak och sälta.
   Visst är det skillnad på grannländernas julbordstraditioner och det är ju roligt, tycker jag. Plommonstjärnor har jag aldrig smakat men det låter gôtt.
   Antar att du ser på skidskytte nu. Vi gav upp. Jag ville hellre sätta mig här och Christer ser nåt annat på tv som är intressantare än att se svenskarna få däng i skidskytte. 🙂
   Kramen!

 2. Så duktig du är ! Jag borde också börja för jag jobbar rätt så intensivt före jul men lusten fattas …
  Vörtbröd tyckte jag mycket om när jag bodde i Sverige, försökte baka det häromåret till mitt svenska julbord men det blev inte som det skulle …
  Jag köper också alltid påsklämmor när jag kommer till Ikea, genial uppfinning ;-).
  Sköt om dig !
  Kram

  1. Duktig vet jag väl inte om jag är. Jag tycker det är kul att baka sånt jag inte alltid bakar och så tycker jag att det där vörtbrödet är gôtt. Jag bakade inte det ifjol men har gjort det flera år tidigare. Har fått receptet av min mor.
   Jag vet inte var alla påsklämmor tar vägen här – måste vara nån som äter upp dem för jag är jämt utan när jag behöver dem. Men nu har jag några ett tag igen. 🙂 Tur att de inte är så dyra.
   Kramen.

 3. Va duktig du är!
  Själv bakar jag aldrig, gjorde det när barnen bodde hemma och då bakade jag allt, tillochmed småkakor varje vecka!
  Det gick så långt, att barnen bönade och bad att jag skulle köpa matbröd för omväxlings skull…
  Har tänkt att jag ska testa att göra knäckebröd till jul, men jag får se…
  Ha´t så roligt när du är till Valbo och IKEA!
  Ha dé!/Kram

  1. Jag bakade också allt då barnen var små och det var samma sak hos oss – det var fest då de fick köpebröd. När de var tonåringar bakade jag bara ibland. Jag varken orkade eller hann med då jag var ensam med alla tre och hade min fibro som var som allra sämst då och så försökte jag jobba också så då blev det inte så mycket matbröd bakat.
   Småkakor bakar jag till jul och kanske, kanske nån gång under året.
   Va häftigt att baka knäckebröd. DET har jag aldrig provat. Om du testar så kan du väl maila mig receptet. 🙂
   Kramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s