Om Fibromyalgi

Fibromyalgi kännetecknas av molande värk, ömhet och trötthet i musklerna på flera ställen i kroppen. Särskilt i nacke, axlar, nedre delen av ryggen eller i händer och fötter. Du kan även känna dig trött, ha problem med magen eller huvudvärk.

Fibromyalgi kan ha flera orsaker, ingen vet ännu säkert vad sjukdomen beror på. Den senaste forskningen inom området talar för att en viktig faktor bakom smärtan och smärtkänsligheten är en obalans i kroppens egna smärthämmande system. Fibromyalgi kan börja med en skada efter en olycka eller efter en infektion med värk i nacke, skuldror eller i ryggen. Ärftliga faktorer och stress kan ha betydelse.

Okunnigheten om fibromyalgi har inneburit att många med sjukdomen har känt sig ifrågasatta och inte tagna på allvar. Men med en ökad kunskap och nya vetenskapliga framsteg förbättras ständigt situationen för personer med fibromyalgi.

Om du har fibromyalgi är du ofta mer smärtkänslig även på ställen i kroppen som inte värker.

Cirka 2 procent av befolkningen lider av fibromyalgi. Åtta av tio är kvinnor. De flesta som får sjukdomen är mellan 30 och 50 år.
Källa: Vårdguiden

 Här är några länkar där du kan läsa mer om Fibromyalgi:
Fibromyalgiförbundet
Reumatikerförbundet
Lizzies hemsida

Jag hittade en intressant sida för några år sedan där det stod massor om Fibromyalgi. Tyvärr hittar jag inte sidan längre MEN jag hade kopierat all text och sparat den så nu har jag lagt ut den i pdf-format så du kan klicka på länken här nedanför och hämta den.
Fibromyalgi – mycket att läsa -intressant

 

En reaktion till “Om Fibromyalgi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s