En sägen från Alfta.

Sägnen om Jättarna Bock, Starkotter och Önne.

Alfta sett från Nabban

Långt tillbaka i tiden var ovanåkersdalen endast ett moras med myrar, kärr och tjärnar. Inga människor bodde där på den tiden, utan det var endast de vilda djuren, som då hade sin hemvist i denna nejd.
Omsider började människor draga sig även åt dessa trakter. Det kom först resar eller jättar och slog sig ner här i skogarna, där det fanns gott om villebråd och fisk i sjöarna och den förbiflytande älven.

Jätten Starkotter

Först var det en stor rese, som hette Starkotter, som slog sig ner på berget Nabban strax söder om Alfta Kyrka. Det var den största och mäktigaste av alla resar som bott på denna trakt. Han reste också vida omkring i världen och deltog i många fejder – även utom landet. På berget, där han bodde, fanns en källa, som än idag kallas Starkotters källa.

Sedan kom en annan rese, som hette Bock, och slog sig ner en dryg halvmil söder om Starkotters boplats, där nu Bockabo fäbodar ligger. Där växer allehanda lövträd i skogen, som annars inte växer här uppe i norden. Platsen kallas än idag för Bocks trädgård.

Jätten Bock kikar upp mot Nabbaberget

Den tredje resen, som kallades Önne, slog sig ner en halvmil norr om Starkotters boplats, där nu Önnebergs by ligger.

Dessa resar, som var rivaler om makten och herraväldet över trakten, kom ofta i strid med varandra. Slutligen förenade sig Starkotter och Önne mot Bock och slog ihjäl honom i Bockabo. Önne väntade sig nu mera fred på sitt område norr om Starkotters plats, då denna hade hela södra delen av Alfta fritt som egen domän. Men det dröjde ej så länge förrän det blev strid mellan Starkotter och Önne om jaktmarker och fiskevatten.

Starkotter var den mäktigast och Önne måste fly undan honom och tog vägen längs med Hässjaåns vatten och stannade inte förrän han kom upp till Stugsjön, som ligger längst norr i socknen mot Järvsögränsen. Här byggde han sig en stuga på östra sidan av vattnet, där det faller ut i sjön.

Här bodde Önne i många år och fick vara ifred för Starkotter. Han hade goda jaktmarker och fiskevatten nedåt hela dalen. Vid Morabo fäbodar fanns ett berg, som kallas Önberget, och
det berättas, att Önne där hade sitt tillhåll vid jakt på storvilt. Sitt hem hade han dock vid Stugsjön, där det lär finnas märken efter hans boplats.

Jättarna Starkotter och Önne

Så gick åren och omsider dog även den mäktige Starkotter.
När Önne fick veta detta, flyttade han tillbaka till sin gamla boplats vid Önneberg.

Källa: Ett utdrag ur Boken ”90 sagor från Hälsingland”, Inferi.td

Här kan du läsa om statyernas skapare Olle Jonsson.
In english: The battle of Alfta giants.

3 reaktioner till “En sägen från Alfta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s