Statyernas skapare – Olle Jonsson.

Det är konstnären Olle Jonsson från Runemo (ca 5 km öster om Alfta) som gjort de stora ”skrotstatyerna” av Jättarna.
Olle är inte ”bara” en duktig konstnär utan är även en duktig fiolspelare. Han spelar både folkmusik och klassisk musik. Dessutom är han en väldigt trevlig och skön personlighet och med ett mod som jag verkligen beundrar.

Jätten Bock

Olle blev inspirerad av sägnen om jättarna innan han gjorde dem som statyer. Jätten Bock står, sedan 2002, vid Alfta Wärdshus/OKQ8 vid länsväg 50. Jättarna Starkotter och Önne står på Nabbaberget, sedan 2003, och tittar ner på Bock. De kan också ses från länsväg 50.

Det är inga små jättar det här. Jätten Bock är, enligt Olles hemsida, 8½ meter hög och väger 16 ton.

Jättarna Starkotter och Önne

Olle har även gjort andra stora ”skrotstatyer” som varit på turné och bl.a. stått vid Stockholms slott. Barke och Jättarnas pukor och trumpeter heter de statyerna.

Gå in och titta på Olles hemsida. Här kan du läsa Legenden om Jättarna. (Du kan bläddra genom att klicka på bokens nedre flik).

Sen kan du passa på att titta på alla fina tavlor som Olle har målat. 

Barke

9 reaktioner till “Statyernas skapare – Olle Jonsson.

 1. Håller med Jacob, underbara statyer! har själv en miniatyr gjord i trä i vardagsrummet, Starkotte. Undrar om dom är till salu inom snar framtid isåfall slår jag nog till, är väldigt intresserad. Ha det bra Ninni, trevlig sida detta, Kram!

 2. Vet inte om min förra kommentar kom med, men jag skriver väl om den på ett liknande sätt då. Ja iallafall så har jag ett stort intresse i statyer, jag har tillverkat egna i trä (oftast) kork-ek brukar visa bäst resultat. Dessa fina statyer (Jättarna) har farsinerat mig sedan långt tillbaka, och kommer de någonsin bli till salu så slår jag till direkt! Jag har själv en miniatyr i vardagsrummet av ”Starkotter” som jag gjort själv 🙂

  Väldigt trevlig sida detta Ninni, jag håller mig uppdaterad! tack hälsningar Andreas ”Önne” Grip 🙂 Kram!

  1. Tack, Andreas! Vad kul att du gillar sidan. Just själva sidan kanske jag inte kommer att uppdatera så mycket mer utan den får nog mest ligga som den gör – om jag inte kommer på mer att skriva om de fina statyerna. 🙂 Kanske jag kan skriva om dig och andra som är intresserad av statyerna och med bilder på dina/era statyer?
   Bloggen däremot uppdaterar jag lite då och då.

   Kul att du tillverkar egna statyer. Sök upp Olle, vettja, och visa honom det du gjort och berätta hur intresserad du är. Det tror jag att Olle skulle gilla.

   Välkommen åter! 🙂
   Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s