En sägen

I min blogg ”En mysig dag” som jag skrev igår lovade jag att leta fram bilder på Jättarna som vi hälsade på då vi hade picknick. Här kommer sägnen om jättarna och bilder på dem också.
Sägnen om Jättarna Bock, Starkotter och Önne.

Långt tillbaka i tiden var ovanåkersdalen endast ett moras med myrar, kärr och tjärnar. Inga människor bodde där på den tiden, utan det var endast de vilda djuren, som då hade sin hemvist i denna nejd.
Omsider började människor draga sig även åt dessa trakter. Det kom först resar eller jättar och slog sig ner här i skogarna, där det fanns gott om villebråd och fisk i sjöarna och den förbiflytande älven.

Först var det en stor rese, som hette Starkotter, som slog sig ner på berget Nabban strax söder om Alfta Kyrka. Det var den största och mäktigaste av alla resar som bott på denna trakt. Han reste också vida omkring i världen och deltog i många fejder – även utom landet. På berget, där han bodde, fanns en källa, som än idag kallas Starkotters källa.

Sedan kom en annan rese, som hette Bock, och slog sig ner en dryg halvmil söder om Starkotters boplats, där nu Bockabo fäbodar ligger. Där växer allehanda lövträd i skogen, som annars inte växer här uppe i norden. Platsen kallas än idag för Bocks trädgård.

Den tredje resen, som kallades Önne, slog sig ner en halvmil norr om Starkotters boplats, där nu Önnebergs by ligger.

Dessa resar, som var rivaler om makten och herraväldet över trakten, kom ofta i strid med varandra. Slutligen förenade sig Starkotter och Önne mot Bock och slog ihjäl honom i Bockabo. Önne väntade sig nu mera fred på sitt område norr om Starkotters plats, då denna hade hela södra delen av Alfta fritt som egen domän. Men det dröjde ej så länge förrän det blev strid mellan Starkotter och Önne om jaktmarker och fiskevatten.

Starkotter var den mäktigast och Önne måste fly undan honom och tog vägen längs med Hässjaåns vatten och stannade inte förrän han kom upp till Stugsjön, som ligger längst norr i socknen mot Järvsögränsen. Här byggde han sig en stuga på östra sidan av vattnet, där det faller ut i sjön.

Här bodde Önne i många år och fick vara ifred för Starkotter. Han hade goda jaktmarker och fiskevatten nedåt hela dalen. Vid Morabo fäbodar fanns ett berg, som kallas Önberget, och det berättas, att Önne där hade sitt tillhåll vid jakt på storvilt. Sitt hem hade han dock vid Stugsjön, där det lär finnas märken efter hans boplats.

Så gick åren och omsider dog även den mäktige Starkotter. När Önne fick veta detta, flyttade han tillbaka till sin gamla boplats vid Önneberg.

Källa: Ett utdrag ur Boken ”90 sagor från Hälsingland”, Inferi.

Jätten Bock         Starkotter och Önne

Jätten Starkotter         Jätten Önne

Konstnären Olle Jonsson från Runemo, som ligger några kilometer från Alfta, har gjort sina statyer inspirerad av den här sägnen. Jätten Bock står sedan 2002 vid Alfta Wärdshus/OKQ8. Jättarna Starkotter och Önne står på Nabbaberget, sedan 2003. Starkotter och Önne står där på berget och tittar ner på Bock.

Det är inga små jättar det här. Jätten Bock är, enligt Olles hemsida, 8,5 meter hög och väger 16 ton.

Olle är inte ”bara” konstnär utan är även en duktig fiolspelare. Han spelar både folkmusik och klassisk musik. Dessutom är han en väldigt trevlig och skön personlighet och med ett mod som jag verkligen beundrar.
Gå in och titta på
Olles hemsida. Den är väldigt häftig i utformningen, tycker jag.

3 reaktioner till “En sägen

  1. Ohoj!!!Inga dåliga grejor!!Det finns litet sägner om jättar och dylikt här nere med… bla om i samband med hur vättern resp visingsö blev till… men det kanske du känner igen…"Vist" kan man ju se stå med Visingsö i händerna om man åker förbi Huskvarna, vilken är den tuva han lade ut i vattnet då hans fru inte orkade hoppa över Vättern efter kalaset hos bekanta i Västergötland. Men det kanske du känner till.. :)Pandakramar!!!!!!

  2. God morgon min vän =)Ojojoj…säger jag bara =)Här har vi inga sägner om jättar…men om skogsrövare däremot =)Ha en bra dag,lämnar en frukostbricka här,kramar, din vän TAnt Rut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s