Widgets

Widgets är tydligen en massa olika saker som man kan lägga i kolumnerna. I mitten av sidan finns alla olika Widgets som du kan använda. Till höger ligger dina olika kolumner.

Jag börjar med kolumnerna.
Primärt widgetfält: hamnar i den vänstra kolumnen om du har ett tema som tillåter fler än en sidokolumn. Har du ett tema med bara en kolumn så hamnar den överst.

Sekundärt widgetfält: hamnar i den vänstra kolumnen om du har ett tema som tillåter fler än en sidokolumn. Har du ett tema med bara en kolumn så hamnar den (och alla widgets du lagt i den) nedanför det Primära widgetfältet.

Första widgetfält i sidfot: lägger sig längst ner på sidan till vänster.
Andra widgetfält i sidfot: lägger sig till höger om den.
Tredje widgetfält i sidfot: lägger sig till höger om den.
Fjärde widgetfält i sidfot: lägger sig längst till höger.

Om du bara har en Widget i det första och det fjärde sidfotsfältet så hamnar de bredvid varann till vänster.

Öppna först ditt Widgetfält genom att klicka på pilen längst ut till höger. Sen kan du klicka och dra Widgets till dina olika Widgetsfält.
Vill du inte ha Widgeten kvar så klickar du och bara drar iväg den till vänster så försvinner den från ditt Widgetsfält igen.
När din Widget ligger i ditt Widgetsfält så kommer det fram en pil på högersidan på din Widget, klicka på den så kommer det fram olika saker som du kan fylla i för att göra din Widget personlig.
KOM IHÅG ATT SPARA! Annars syns inte din Widget i din kolumn.

Du kan ha hur många Widgets du vill i varje fält. Verkar inte vara nån gräns på vad du kan lägga in.
Du kan även använda samma sorts Widget flera gånger i samma fält (fungerar inte med alla men många av dem) eftersom du kan välja vad du vill att din kolumn ska innehålla.
Nästan alla Widgets kan du döpa om.

De olika Widgets som finns är:
Akismet: visar hur många kommentarer som blockerats av spamfiltret.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Anpassad meny: används för att lägga till en av dina anpassade menyer i ett widgetfält.
Den här har jag inte hunnit utforska än men den är kopplad till ”Menyer” under ”Utseende”. Får återkomma till den här då jag vet lite mer. Då jag testade att göra en ”meny” så försvann mina menyer uppe vid bannern…
KOM IHÅG ATT SPARA!

Arkiv: visar en lista över månader och år då du skrivit bloggar. Här kan du välja om du vill visa hur många bloggar som skrivits varje månad (antalet hamnar inom parentes) och du kan även välja att ha ditt arkiv som rullgardinsmeny (vilket är lämpligt då du bloggat några år).
KOM IHÅG ATT SPARA!

Author Grid: (översättning: författare nätet) visar vem/vilka som är författare i den här bloggen. Du får även med en avatar (bild) på författaren/författarna. Kan vara bra om man är flera som skriver i en och samma blogg.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Bild:här kan du lägga in en bild som du vill ha i din kolumn. Lättast gör du det genom att först ladda upp bilden du vill använda i ditt ”Bibliotek” under ”Media” (det är där alla dina bloggbilder hamnar) eller har den uppladdad någon annanstans (t.ex. SkyDrive eller Photobucket). Detta är nödvändigt eftersom din bild måste ha en URL-adress.
Du klistrar in din URL-adress (den måste du fylla i för att bilden ska synas. Resten är ju frivilligt och beror ju på om man vill ha dessa.
Titel (som hamnar ovanför bilden), Alternativ text (syns om inte bilden syns), Image titel (syns i en liten ruta om du för musen över bilden) och Caption (syns som en bildtext under bilden).
Image alignment (där väljer du om den ska centreras, vänster eller högerjusteras eller inget).
Bredd och höjd är rätt viktigt. Har du bara en kolumn (i t.ex. Twenty Ten) kan din bild vara 200 pixlar bred. Jag som har två kolumner på var sida om bloggen kan ha bilder som är 190 pixlar bred. Höjden bör ju vara i relation till bredden då så inte bilden blir för långsmal.
Link URL klistrar du in om du vill att bilden ska kunna klickas på och ev visas som en större bild.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Bloggprenumeration: du får en ruta där dina besökare kan klicka på en knapp för att få ett mail då du uppdaterat din sida med ett nytt blogginlägg. För dem som har ett konto på WP redan blir sidan ”Subscribe”. För dem som inte har ett WP-konto kommer det upp en ruta där de får skriva i sin mailadress för att kunna få uppdateringarna om din blogg.
Du kan ändra alla texter här så de passar just dig.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Bloggstatistik: visar hur många träffar din sida haft. Du kan ändra Titel och t.ex. skriva träffar istället för hits.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Box.net file sharing: är tydligen ett ställe som kan kopplas till denna Widget. Denna vet jag inget om.
KOM IHÅG ATT SPARA!

del.icio.us: ännu en sida som man tydligen kan koppla som Widget. Vet inget om denna heller.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Etikettmoln: visar de ord du taggat dvs ord du vill ska dyka upp när någon söker på vissa ord. Du kan t.ex. välja att tagga ordet ”mygga” och när då någon söker just på det ordet på en sökmotor så dyker den blogg upp där du taggat just det ordet.

Flickr: har du bilder på Flickr kan du koppla ihop ditt album där med denna Widget. Jag har inte testat den eftersom jag inte har Flickr.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Författare: verkar vara samma sak som Author Grid. Enda skillnaden här är att du även får namnet bredvid avataren (bilden).
KOM IHÅG ATT SPARA!

Gravatar: för att kunna använda denna Widget måste du först ha gjort i ordning Min Profil som ligger under Användare. Där kan du lägga in en bild på dig själv som du sedan kan få in i denna Widget genom att ange din mail-adress (din bild kopplas till din mailadress på sidan Min Profil).
Välj hur stor bild du vill visa och om bilden ska centreras, vänster eller högerjusteras eller inget.
Du kan skriva det du vill ska synas om dig själv i en ruta längst ner på Widgetsrutan.
KOM IHÅG ATT SPARA! (Jag har en sån längst upp i min högra kolumn)

Kalender: visar en vanlig månadskalender. De dagar du skrivit en blogg blir datumen blåfärgade. Kan döpas annars står det bara månaden ovanför.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Kategorier: visar dina bloggkategorier. Du kan visa dem som en lista eller med en rullgardinsmeny med eller utan antal bloggar i just den kategorin. (visar lika som på Arkiv.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Kategorimoln: Alla dina olika bloggkategorier står här med olika stor stil. Testa, du kanske gillar den.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Länkar: ska den här fungera måste du först ha gjort i ordning dina länkar med olika länkkategorier annars står det bara länkar ovanför dina olika länklistor.
När du gjort i ordning så du har länkar som ligger i listor med olika kategorier kan du använda denna Widget flera gånger i samma kolumn.

Dra Länkar till din kolumn.
Välj vilken av dina länkkategorier du vill visa i just den här länklistan genom att klicka ner rullgardinsmenyn. Det är din länkkategoris namn som kommer att stå ovanför dina länkar på listan.
Det där om sortera enligt har jag inte kommit underfund med än för jag ser ingen skillnad då jag väljer olika alternativ där…
Sen klickar du i de alternativ som passar dig.
Du behöver inte skriva i hur många länkar som ska visas.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Meebo: så här står det om den:
”Meebo är en web-baserad IM-tjänst som låter användare av de stora IM-tjänsterna chatta i ett webläsarfönster.
Den här widgeten låter dina besökare chatta med dig privat utan att du behöver lämna ut dina IM (Instant Messenger) uppgifter
För att få denna widget att fungera måste du
hämta HTML-kod och klistra in nedan.”
Jag vet ingenting om den tjänsten.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Mest klickade: Visar vilka länkar som är mest klickade hos dig. Dvs om du har listor med länkar så syns det här vilka länkar som folk oftast klickar på för att kika vidare.

Meta: är en färdig Widget där du bara kan ändra rubriken.
Under rubriken står: Administration, Log out, Inlägg via RSS, Kommentarer via RSS och WordPress.com.
Jag har tagit bort min eftersom det enda jag skulle ha nytta av där är Log Out och logga ut kan jag göra på så många andra ställen så.
KOM IHÅG ATT SPARA!

RSS:visar inläggen från alla RSS-flöde. Det kan vara användbart om du vill visa upp en av dina andra bloggar, eller någon av dina favoritbloggar, i sidomenyn.
Här ska du lägga in RSS-flödets URL. Om du vill skriver du in en egen titel och sen väljer du hur många inslag du vill visa och tre andra alternativ som du kan klicka i efter behag.
KOM IHÅG ATT SPARA

RSS-länkar: (också kallad Feeds) ger andra chansen att få ett RSS-flöde från dig. Alltså om de använder någon sorts RSS så kan de få upp där när du uppdaterat din blogg eller om kommentarer uppdateras.
Du kan skriva egen titel.
Du kan välja, via rullgardinsmenyn, vilka ”Feeds”-uppdateringar dina läsare ska kunna prenumerera på, Inlägg, kommentarer eller både och.
I den andra rullgardinsmenyn väljer du om dina olika alternativ ska visas som textlänk, bildlänk eller både och. Om du väljer bildlänk här så får du välja storlek och färg på bilden. Bilden ifråga är en sån där RSS-ikon.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Senaste inlägg: visar en lista med rubrikerna till dina senaste inlägg. Du kan sätta en egen rubrik istället för ”Senaste inlägg” och du kan visa upp till 15 av dina senaste inlägg.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Senaste kommentarer: visar en lista med de senaste kommentarerna på din blogg. Du kan även här välja vilken rubrik du vill ha. Hur många kommentarer du vill visa (max 15 st) och vilken storlek du vill ha på avatarerna (bild på dem som kommenterat). Du kan även välja bakgrundsfärg på avatarerna och likaså textens bakgrundsfärg. Då måste du lägga in en färgkod ex. #624203.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Sidor: visar en lista på de sidor du lagt upp. (Den du läser just nu är en ”sida”) Du kan välja en egen titel och i vilken ordning sidorna ska visas. Du kan även utesluta en eller flera sidor.
KOM IHÅG ATT SPARA!

SocialVibe: vet jag ingenting om. Har tydligen något att göra med att man kan tjäna pengar på sin blogg när bloggens besökare klickar på den förening man valt att stötta.

Sök: visar en tom ruta med en knapp med ”Sök” efter. Gör det alltså möjligt att söka ifrån din sida. Du kan även här sätta en egen titel som då lägger sig ovanför sökrutan.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Text: är en ruta där du kan lägga in text men även HTML-koder för att t.ex. kunna länka till något. Du kan sätta egen rubrik på den och lägga in i stort sett vad du vill där.
Jag har lagt min textruta i min högra kolumn och döpt min till ”Mina Favoritrecept” ifall du vill se hur den kan se ut.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Top Rated: är en lista över dina topprankad (betygssatta) inlägg, sidor eller kommentarer. Du kan sätta en egen rubrik och välja vad som kan visas genom att klicka i rutorna för  att visa betygen för ”bloggar”, ”sidor”, och ”kommentarer”. Du kan även filtrera genom kategorier.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Twitter: här kan du visa vad du skrivit på Twitter. Du kan sätta en egen rubrik. Sen ska du skriva in ditt Twitter-användarnamn, välja hur många inlägg som ska synas, välja om du vill dölja svar från andra twitter-användare och om du vill lägga in ett ord som hamnar mellan twitterinlägget och den tidpunkt det är skrivet.
Eftersom jag inte har Twitter har jag inte kunnat testa hur denna Widget fungerar.
KOM IHÅG ATT SPARA!

Vodpod Videos: är en tjänst där du kan registrera dig för att få en widget-kod som du sedan ska klistra in i rutan ”Short code”. Denna tjänst hjälper dig sedan att kunna dela med dig av dina favoritvideoklipp på bloggen.
Jag har själv inte denna tjänst och har därför inte testat denna Widget.
KOM IHÅG ATT SPARA!

I mina Widget fält (kolumner) använder jag Bild och Länkar i min vänstra kolumn. I den högra kolumnen har jag Gravatar, Bild, Bloggprenumeration, Senaste inlägg, Arkiv, Text, Länkar och RSS-länkar.
Längst ner på min sida har jag mina Sidfots Widgetfält. Du kan ju ta en titt på dem så får du se hur några Widgets ser ut. Jag har Mina sidor, Bloggkategorier, Mest lästa inlägg och Kalender där.
Detta är hur det ser ut just nu när jag skriver men jag kan eventuellt ändra lite.

Längst ner på Widget-sidan kan du spara inaktiva Widgets, dvs. Widgets som du har ställt i ordning eller har haft men kanske inte vill ha just nu men vill spara dem för att kunna använda dem vid ett senare tillfälle.
Det ligger redan några där och det går inte att ta bort dem så låt dem ligga bara.

Lycka till!

Skriv gärna en kommentar eller klicka i stjärnorna (Rate = betyg?) härnere så ser jag vad du tycker om sidan.

Annonser

2 svar till “Widgets

  1. Ping: Dagsformen varierar. | Ninnis skrivklå'a

  2. Ping: Tips om Widgets | Ninnis skrivklå'a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s