En lugn period med en hel del småpyssel

221029 Solnedgång


Normaltid! Tack för att jag fick tillbaka min timme. Jag har saknat den. Jag är ingen älskare av sommartid eftersom jag inte är morgonpigg utan en kvälls och nattmänniska. Min inbyggda klocka stämmer bättre med normaltiden.

Sist skrev jag om att jag hade en lång dag framför mig med mobilcirkel och skjuts till ridningen och det blev en riktigt lång dag. Jag åkte hemifrån 8:25 och kom inte hem förrän 20:10. Tro inte att allt stod stilla här hemma för det. Nä, för under eftermiddan var L här och krattade åt mig. Ja, jag har snälla hjälpsamma barn. Jag hade inte bett om det men hon gjorde det ändå. ”Hon gjorde det av sin godhet” som Emil i Lönneberga skulle ha sagt.

221018 Lilla ryttarinnan


Nästa dag (19/10) var jag riktigt slö men jag skjutsade mamma till tandhygienisten i Edsbyn och passade på att tanka bilen. Jag blir lika chockad varje gång. Knappt 43 liter bensin och det kostade 898 kronor! Förstå att jag är glad varje dag då bilen får stå oanvänd. Det är mammas bil jag kör för min bil sålde jag ifjol. Jag har egentligen inte råd att ha någon bil. Så bröt mamma sin arm för ett år sen och eftersom hon då inte kan köra bil så hamnade bilen hos mig och det är jag som kör mamma då hon behöver åka till pappa och hälsa på eller till sjukvården t.ex. Nu får vi se hur länge vi åker på den här tankningen och nästa gång är det mamma som betalar bensinen. Jag lovar att vi inte använder bilen i onödan utan passar på att uträtta fler ärenden samtidigt om det är möjligt.
Jag tycker synd om alla som måste använda bilen för att ta sig till jobbet varje dag. Fy vad dyrt!

På torsdan (20/10) krattade jag färdigt! Så skönt! Jag har fyllt 30 säckar med löv, kvistar och kottar. Ja ja, det finns löv kvar ändå eftersom pilen och två syrenbuskar hade en hel del löv kvar som nu ramlat av så jag kanske krattar ihop lite under dem om jag får lust och vädret är vackert.

221020 Sista krattningen för hösten


Dagen efter var vi ute och åkte igen. Mamma skulle till hjärtmottagningen i Bollnäs för att kolla sin pacemaker. Allt var bra med den. Då passade jag på att åka till Skokällan där de hade 20% rabatt på dubbade vinterskor. Jag minns inte när jag köpte nya vinterskor sist. Mina gamla hade en förmåga att släppa sulan då och då så C har limmat dem minst en gång om året och en gång lämnade jag dem till skomakarn för omsulning men det blev inte bättre så C fick fortsätta att limma fast sulorna. I fjol limmade jag dem och samtidigt lovade jag mig själv att köpa nya vinterskor till nästa vinter. Nu blev det då av. Jag har rätt krångliga fötter. De är breda och så har jag hög vrist dessutom. C brukade skratt och kalla mina fötter för Kalle Anka fötter och det är då sant. Gissa om jag blev överraskad då den första kängan jag provade satt som en smäck. De är fordrade med fårskinn och inte var de billig heller. 1360:- efter avdragen rabatt. Men naturligtvis köpte jag dem. Nu får jag se hur många år jag kan använda dem.
Vi passade också på att åka till A&H och handla. Där fick jag tag på ett par överdragsbyxor till ett överkomligt pris. De är naturligtvis en decimeter för lång så jag måste lägga upp dem men så är det alltid då jag köper byxor.

221021 Nya vinterkängor


Det har stått en fin bil vid mitt hus i en vecka. Kan tänka mig att grannarna har funderat vem som varit hos mig både dagar och nätter. Har jag kanske träffat nån ny karl? Förklaringen är enkel. På lördagskvällen (22/10) kom min morbror S hit. Han skulle hälsa på min mamma, sin syster, men för att mamma skulle orka med så bestämde vi att han skulle sova hos mig i mitt gästrum. På dagarna har han varit hos min mamma och sen kommit hit vid 21:30 tiden. Vissa dagar då de skulle åka någonstans så har han haft mammas bil. Den är hög och hon tar sig lättast in i den. Då har ju hans bil stått kvar hos mig…

221022 Nattbesök en vecka


Det var roligt att få ha honom som nattgäst. Vi har suttit och pratat till sent på kvällarna. På morgnarna såg jag till att han fick kaffe och en pratstund innan han åkte till mamma. Både han och jag uppskattade den tid vi fick till alla samtal. Vi har löst världsproblemen, pratat om böcker, ekonomi, ja allt. Det blev tomt då han åkte hem i fredags.

Det blev en riktig hemmapysselvecka för mig. V var förkyld så det blev ingen ridning på tisdan så jag har bara varit hemma.
Fåglarna fick glädjefnatt när jag började mata dem i fågelstugan. Snacka om trängsel! Det lugnade ner sig till nästa dag men jag hade fyllt upp med tre skopor (sån där plastskopa som vi hade hängande i köket som hela familjen använde för att dricka vatten ur då jag var liten) första dan och nästa dag var det tomt. Nu fyller jag på med två skopor varje dag. Det får faktiskt räcka men det är alltid tomt varje morgon. Tre talgbollar har det gått åt den här första veckan. Jag hoppas någon granne också kommer att mata. De flesta börjar väl med det när snön kommit.

221025 Trängsel vid fågelstugan vid första matningen


Sen har jag städat bort en massa grejer ute och på altanen och stoppat in blomkrukor och fågelbadet i redsapsboden. Vattenslangarna får hänga i garaget till nästa sommar. Jag har hängt upp lyktor på altanen och har en lykta stående på trappen vid ingången. De är laddade med batteriljus och tänds då det blir mörkt ute.

En dag tog jag itu med att rensa undan C:s kläder ur garderoberna. En del, de som är hela och ser bra ut, ska till klädinsamlingen på Erikshjälpen eller Röda Korset och de utnötta eller de med färgfläckar ska till återvinningen och bli möbelstoppning eller vad det är de gör med det.
Tre bortrensade jackor tog jag och sprättade bort dragkedjorna på. Det är nånting jag lärt mig av min mormor. Hela dragkedjor och knappar sprättade hon alltid bort för att ha för att byta ut nån trasig dragkedja, knapparna använde hon till kläder hon sydde eller stickade.

Min virkning har ökats på lite under veckan och så har jag rensat lite här och där så jag har haft att göra hela tiden. Vore ju dumt att bli sysslolös. De där byxorna jag köpte ägnade jag några timmar åt att fundera hur jag på bästa sätt ska lägga upp dem. Jag får ta med mig byxorna till mamma så får hon hjälpa mig att lösa hur jag ska nåla upp dem och sy. Hon är mycket bättre på det än jag. Men nålar och syr gör jag själv.

221029 Murgrönsviolen och en lykta


I fredags fick jag ett brev från fjärrvärmeföretaget. De ska höja våra avgifter. Både den fasta avgiften och den rörliga. Jag satte mig och räknade ut att min fjärrvärmekostnad kommer att öka med 500:-/månad i snitt. Jag gör av med ca 19 – 20 MWh varje år. Nu går det ju en hel del mer värme under vintern så det kommer att bli några jobbiga räkningar i vinter men sen sjunker det ju under sommaren då det mest jag då betalar för är fasta avgiften och varmvattnet. Jag ska väl absolut inte klaga för de som har eluppvärmda hus får det mycket värre med de elpriser som är nu. Jag får vara tacksam för att jag har fjärrvärme och att jag bor i rätt elområde. Jag får väl dra ner värmen i källaren för att spara på värmen men f.ö. så är det svårt att ta till sig alla råd som dyker upp i tidningar och på tv. Jag lever redan snålt vad gäller värme, vatten och el. Sånt lärde jag mig, och många i min generation och äldre, från uppväxten. Jag kan inte spara på så mycket mer än vad jag redan gör.

221029 Dyrare fjärrvärme


Det börjar verkligen dra sig mot vintern nu. Vi har haft några frostnätter men trots det så kan jag fortfarande plocka in små buketter av luktärter som jag ställer i C:s hörna. Jag kan inte ha dem på köksbordet för de doftar för starkt om jag sitter för nära så jag blir allergisk. Men jag bara älskar dessa tåliga små blommor och det är så fint att ha dem i C:s hörna.

221029 Luktärter i Christers hörna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s