En låång sammanfattning av två månader

Som jag skrev i föregående blogg så har jag inte mått så bra i sommar. Trots det tackar jag sällan nej till sånt jag vill göra utanför hemmets väggar och trädgård.
Slutet av augusti var lugnt vad gäller roliga aktiviteter så jag passade då på att ”dona” lite hemma som att putsa fönster och städa ordentligt men tog det även lugnt och ”gjorde ingenting” då kroppen verkligen behövde vila.

En söndagseftermiddag var jag ute i skogen med E och letade svamp och bär. Det var mysigt.

Första september var mor och jag till Edsbyn och vaccinerade oss med femte covidsprutan. Det hade då gått sju månader sedan sist vi fick vaccin så det var verkligen på tiden att få lite skydd igen. Det var många i våra trakter som hade covid då, så även sonen T som fick det efter tre dagar på jobbet efter sin semester och det satt i nästan tre veckor för honom.

3/9 tog jag med mig E och bästa vännen N på en utomhuskonsert med Clara Klingenström i Bollnäs. Hon sjunger bra egenskrivna låtar och vi hade en trevlig kväll även om det blev rätt kallt i slutet av konserten.

220903 Konsert med Clara Klingenström


Dagen efter skjutsade jag mor till far som ju bor på ett särskilt boende. Jag valde att inte följa med in eftersom risken för covidsmitta var stor då. Jag åkte till kyrkogården i stället och tittade till min mormor och morfars grav och sen satte jag mig i minneslunden och njöt av tystnaden och stillheten där. Satt och mediterade en stund och fick en väldigt häftig upplevelse då.
Jag verkade vara helt ensam där så jag spelade lite musik på telefonen. Jag spelade för C så det blev begravningsmusiken jag lyssnade på. Plötsligt ser jag något i ögonvrån och vem kommer gående där om inte… SNOOZEN! Men han ville inte alls stanna med mig utan jamade bara till mig och gick hemåt.

220904 En magisk stund i minneslunden


Veckan efter innehöll två höjdpunkter. Det ena var att T kom hem till mig och lagade Quesadillas till oss. Han smittade inte covid längre och jag hade inte träffat honom sen 14 augusti.
Den andra var när mor och jag åkte och hämtade V på skolan, åkte på McDonalds drive in och köpte mat som vi sedan avnjöt vid Långnäsparken.

På söndan åkte vi hela vår lilla familj till min pappa. Han skulle fylla 86 år på måndan så vi firade honom lite i förväg. Mamma hade tillverkat tårtor både till oss och till alla de andra på boendet. Vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans och pappa var rätt pigg och verkade njuta av sitt lilla kalas.

220911 Pappa fyller 86 år


Nästa dag (måndag 12/9) mådde mamma inte bra så jag åkte dit. 1177 skickade en ambulans men de ville inte ta med mor till sjukhuset utan tyckte vi skulle åka till HC. Då mor inte orkade ta sig ut till bilen så fick jag till sist en läkare att komma på hembesök. Hon pratade med sjukhuset i Hudiksvall och så beställde hon en ambulans. Den här gången tog ambulansen med mamma till Hudiksvall. Jag ringde mina bröder och sa till dem att jag inte blir förvånad om de skickar hem henne ikväll. Mycket riktigt. 22:10 fick jag ta emot mamma som hade fått morfin och blivit instoppad i en taxi för hemfärd. Hon hade hamnat ”på fel ställe” på sjukhuset och skulle få en tid att komma tillbaka till rätt mottagning någon gång under veckan. Hon skulle själv få ta kontakt med dem!!? Vad matt jag blir… Det är ju tur att mor har både larm och hjälp av hemtjänsten en sån gång att få övrig hjälp av.

På onsdan var jag på planeringsdag med SKPF men efter lunch kom min ”Göteborgsbror” LL med tåg och buss för att hjälpa mamma nu när hon var dålig. Jag överlät allt till brorsan (han är sjuksköterska) och passade på att känna mig ledig. Han skötte om allt så bra. Det dröjde ända till fredan (16/9) innan hon fick åka till ”rätt mottagning”. Då hade min andre bror, JL, jagat folk på den mottagningen för att mor skulle få komma dit. LL följde med henne så klart. När han åkte hem, 12 dagar senare, hade mor piggnat på rätt bra.

220923 Vid stugan med brorsan


I början av september fick E ett vikariat på en byskola i sin kommun. Hon är anställd som fritidspedagog men är även ”resurs” i en förstaklass. I och med det så kunde hon inte längre skjutsa V på ridningen på tisdagseftermiddagarna så nu har jag tagit över den sysslan. Då hämtar jag V när hon slutar sin skoldag och så åker vi hem till dem och äter mellanmål innan vi åker på ridningen.
Hon rider islandshästar på ett härligt ställe, Hälsinge Ridupplevelser, utanför Glössbo som ligger knappt två mil från Bollnäs. V som ridit några år redan får rida med tjejer som är i 12 – 13-års åldern men Karro (ägaren) lyckas bra med att anpassa även för en 7-åring.

Vilja till häst


Jag är ju ersättare i styrelsen för SKPF Bollnäs – Ovanåker. Vi har hunnit ha några styrelsemöten redan och en planeringsdag inför nästa års aktiviteter. Jag är även studieansvarig och tanken är ju att medlemmarna ska lämna in önskemål på studiecirklar så ska jag/vi vara behjälpliga med att komma igång.
Jag föreslog en mobiltelefoncirkel och nu har jag börjat med styrelsen och med eventuella intresserade respektive. Vi har kört en gång och har två gånger kvar. Det blir lite rörigt då alla är på olika nivåer men jag hoppas att alla känner att de lärt sig nånting nytt då vi är klar.

221006 Mobilcirkel med SKPF


30 september kom tre ”gubbar” från Helsingevatten för att återställa det som blev förstört när jag hade vattenläckan. Läckan var ju på deras del så därför måste ju de återställa. Jag var till dagvårdsavdelningen på sjukhuset i Bollnäs den dan, för att få mitt dropp, så jag hann bara se precis när de började. När jag kom hem såg det ut som på tredje bilden här nedanför. Häcken var de tvungna att ta bort och då fick de ta den kvarvarande rönnen också eftersom de tog den andra när de grävde efter läckan och den rönnen överlevde inte sommaren.
Veckan efter var de här i nästan tre dagar och fixade och donade. Naturligtvis misslyckades det så att de grävde av fiberkabeln, första dan, så då kom det två ”fiberreparatörer” också som skarvade kabeln och blåste i ny fiber och de blev färdiga lagom till kl 16. Jag hade bakat chokladrutor på morgonen och bjöd på fika både på måndan och tisdan. Jag ställde ut fikat på trappen på tisdan innan jag skulle skjutsa V på ridningen. På onsdan var de färdig vid 14-tiden. På fredan kom de bara hit och satte fast min postlåda och knackade ner ett rör till fågelstugan eftersom det andra försvann i förra grävningen. Nu ska fyllningsmassorna få sätta sig under vintern så kommer de med matjord till våren.

Det blev väldigt mycket insyn och öppnare. Jag har ju tyckt om att inte synas så väl så det är lite kluvna känslor nu.
Vad tycker DU om förvandlingen? Kommentera gärna.

Förändring. Min framsida från 15 juni till 7 oktober


Den 4/10 hade min mamma en tid på ortopeden i Gävle. Jag hade inte möjlighet att skjutsa dit för jag åker ju på ridning med V på tisdagar så min Östersundsbror, JL, åkte ner under natten för att skjutsa mor nästa dag. Jag tyckte att det var bra att han hade möjlighet att köra henne dit för han är ju själv ortoped.
De kunde bara konstatera att mammas arm, som hon bröt den 10 oktober i fjol, inte har läkt alls. Det går att operera och fästa ihop bendelarna men det är en omfattande operation så mor fick tre veckor på sig att bestämma sig för om hon ska opereras eller inte.

221007 Snoozen och höstvackert


8/10 fick jag följa med E och V till IKEA och Lager 157 i Gävle. En rolig men även jobbig dag. Jobbig för att det blir så mycket gå på såna ställen. Men det är roligt att komma iväg på sånt man inte gör så ofta så det var en höjdpunkt.

I torsdags, 13/10, var jag på Höstmöte med surströmming med SKPF. Vi var ca 60 stycken på mötet. Det var tur att det fanns inlagd sill också för jag äter inte surströmming. På mötet fick jag chansen att puffa för mobilcirkeln och fyllde då novembers cirklar. Nu har jag fått några fler anmälningar så det blir en cirkel i december också. Det här blir roligt, tror jag. Hoppas jag lyckas lära ut något också.

221013 SKPF avd. 60 har höstmedlemsmöte med surströmming. Mona Thoresson fotograferade.


I fredags kom jag äntligen igång med lövkrattningen. Jag krattade i närmare tre timmar. Gissa om jag fick ont sen. Idag har jag krattat igen och nu har jag avverkat halva baksidan så slipper jag blåsväder och regn så blir jag nog färdig med krattningen innan snön kommer.
I morgon är det mobilcirkel på förmiddan och skjuts till ridning på eftermiddan. Jag har inga sysselsättningsproblem i alla fall.

221014 Höst = krattning

6 reaktioner till “En låång sammanfattning av två månader

 1. Ja du Ninni, sysselsättning verkar du inte behöva hahaha. Själv blir jag trött för lite och ingenting. Konditionen är heller inte den bästa. Åker som du vet var tredje v för behandling i Östersund där jag får en spruta som tar 5 min att få. 16 mil dit och lika långt tillbaka hem. Som tur är har nu Tom (vår minste) och hans familj köpt ett hus där i Odensala så då kan vi sova över där de gånger jag inte gör hjärtröntgen. Då får jag inte umgås med barn och gravida kvinnor. Röntgen måste jag göra eftersom behandlingen tar på hjärtat. Jaja, kunde varit värre. Vad som helst gör man ju för att cancern inte ska sprida sig. Här kom lite snöflingor för några dagar sedan men som tur var så försvann den fort. Tycker det blev lite för öppet sedan de var hos dig och grävde. Är också en sådan som vill ha det ombonat runt mig. Vad roligt det måste vara att ha sina föräldrar kvar i livet. Kan förstå att det kan bli jobbigt ibland när det händer dem något. Jag saknar min svärmor så det gör ont ibland. Vi hade det så mysigt ihop. Igår lärde (försökte) hennes syster mig att baka tunnbröd. Det blev väl några brända samt ovala kakor men jag får träna mera. Hon är helt otrolig denna kvinna som heter Hilma. 93 år men ser ut som 75. Har besvär med sitt hjärta och problem med ryggen men annars verkar hon må bra. Vi hade det så roligt och så mycket som hon kunde berätta om Karin (min svärmor) när de var unga mm. Sa till henne att Karin var nog där i bagarstugan med oss och njöt. Jag går in och jobbar då och då när jag känner för det. Det är gött att va pensionär ibland. Hoppas du får det lite lugnare framöver så du kan ta igen dig med någon stickning eller var det virkade du gjorde ? Har fått såna problem med minnet på pga min fatigue (hjärntrötthet) så ibland blir jag bara sååå trött på mig själv.
  Nej, nu ska jag sluta klaga över allting och sätta mig i soffan framför Tv:n. Ha det så gott så länge. Jag kommenterar inte varje gång jag läser din blogg men det är så roligt och jag missar inte inläggen när de dyker upp på mailen.
  Kram kram // Karin

  1. Fy sjutton vilken resväg för bara en spruta! Vansinne! Men du gör ju helt rätt. Jag hoppas du får ersättning för resorna.
   Ja visst är det roligt att ha båda föräldrarna i livet. En får njuta så länge de är det.
   Jag virkar mest men har lärde mig sticka strumpor också 2018 tror jag det var.
   Mitt minne fungerar bra med hjälp av mobilkalendern och så tar jag foton på saker som händer och skriver upp vad jag gör varje dag i en årskalender. Utan dessa hjälpmedel klarar jag mig inte. Minns ju knappt vad jag åt igår.
   Kul att du kommenterade. Tack.
   Kram.

 2. Alltså jag är såå imponerad över vilket minne du har! Jag kan ju knappt komma ihåg vad jag åt igår och vad det var för väder i förrgår…märker när jag ska anteckna i kalendern att jag redan glömt…
  Så kul för V med ridningen, riktigt skoj att du kan hjälpa till så hon kan fortsätta med det! Men sen blir jag riktigt förskräckt, din mamma har alltså gått med bruten arm ett år! Fy bubblan säger jag,,,,hon borde anmäla skadan! Frågan är om hon inte känner sig orka med operation, vad gör man då? När jag bröt armbågen så valde man att inte operera för man trodde inte att det skulle bli bra resultat. Jag vet att den läkt fel och att det finns benflisor kvar men armen fungerar skapligt ändå fast jag inte kan sträcka ut den ordentligt. Jag skulle gärna gå din mobil-kurs, jag är fortfarande rätt klantig med den. Har heller aldrig fått någon utbildning utan dottern tror att jag ska begripa allt som jag inte alls gör. Dessutom är mobilen så liten så mina artrosfingrar inte alls vill lyda när jag ska använda olika funktioner. Kul att du har ett uppdrag som du är en fena på, du är lugn och tydlig och en bra pedagog! Just ja, jag fick inte behålla mitt gamla nummer när jag bytte från kontantkort till abonnemang utan var tvungen att byta. 0760-241630 är nya numret. Förlåt att jag glömt att meddela, har nog inte meddelat andra heller……
  Nu ska jag sätta mig i soffan och koppla av en stund innan läggdax. Ha det så skönt det går i ruggmånaden november. Ja just, häcken som försvann. Visst är det ganska stor skillnad men för en som inte är van att vara anonym och osynlig är det helt okej! Det är ju iaf inte där du vistas lika mycket som på altanen på baksidan…
  Kramen

  1. Mitt minne fungerar bra med hjälp av mobilkalendern och foton jag tar då jag gör något speciellt och sen skriver jag även upp vad jag gjort i en årskalender. Borde skriva upp vad jag äter också för det har jag svårt att komma ihåg.
   Jag tycker också att mamma borde anmäla skadan i armen som inte läkt och jag har erbjudit mig att hjälpa till med det men hon vill inte. Det blir ingen operation så hon får fortsätta leva med sin nästan obrukbara arm.
   Vi får köra en mobilkurs nästa gång vi träffas. 🙂 Om dina fingrar inte vill lyda så får du köpa dig en sån där penna med plutt på som man kan använda till mobilen. C hade en sån när han skulle skriva sms. Den har jag tagit över.
   Vad gäller min framsida så börjar jag vänja mig vid insynen och må ju säga att jag ser ju lite mer vad som händer efter gatan nu.
   Ha en fortsatt skön helg!
   Kramen.

   1. Ja du ser, det är trevligt med lite folkvimmel, här kollar vi hela tiden vad alla andra gör, haha Det enda jag noterar numera i almanackan är vad jag åt till middag! Ibland minns jag också vädret men inte alltid…Ja gärna en mobilkurs, min dotter har inget tålamod! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s