Alla mediciner är inte bra mediciner

Jag har inte mått så bra den här sommaren och det blev bara sämre och sämre. Kroppen ville ingenting, fick tvinga mig till det som bara måste göras. Hade mer värk än vanligt. Psyket vacklade också, började fundera på om jag var på väg att gå in i en depression. När mina vanliga prover hos reumatologen, vilka görs var tredje månad, togs 22 augusti så visade det sig att jag hade otroligt högt levervärde. Det var för högt redan i maj men nu var det värdet dubbelt så högt mot i maj. Reumatologen beordrade uppehåll av Methotrexate den 26 augusti.

Jag tvivlade på att orsaken skulle vara Methotrexatet för den medicinen har jag haft i flera år utan några större problem. Jag googlade (Google är bra) på mina mediciner och såg snart ett samband mellan min medicinering och mitt höga levervärde.
När jag sen jämförde proverna sen i februari såg jag att det var då levervärdet började gå upp alltså strax efter att jag började ta Atorvastatin (kolesterolsänkande medicin) i början av februari. Då tog jag ett snabbt beslut att sluta med de tabletterna.
Vid nästa provtagning, den 6 september, då jag varit utan Atorvastatin i 10 dagar och hade hoppat över Methotrexatet endast en gång, så var mitt levervärde normalt igen. Min slutsats då var att det var Atorvastatinet som var boven.

Den 15 september hade jag ett årsbesök hos reumatologen. Hon konstaterade att mina psoriasisfötter verkligen behöver fotvård (vilket jag varit på en vecka tidigare) och att jag börjar få ”hammartår” och att mina krokiga och knöliga fingrar inte beror på reumatisk sjukdom utan ”bara” är artroser. Jag ska även börja med halv dos av Methotrexate. Den behövs för att kroppen inte ska utveckla antikroppar mot droppet (Remsima). Jag skulle även få ta mitt dropp igen så den 30 september fick jag mitt dropp.

När jag slutade med Atorvastatin och mitt levervärde gått ner började jag må bättre. Jag känner mig inte som en urkramad disktrasa längre och en hel del (konstig) värk försvann också. Om ett par månader ska jag ta kontakt med min hälsocentral för att kolla kolesterolet och eventuellt träffa läkare också. Mitt kolesterolvärde var aldrig för högt innan utan de ville sänka det i förebyggande syfte så jag skulle slippa hjärt- och kärl-sjukdomar i framtiden. OM jag då behöver kolesterolsänkande medicin så får de skriva ut en sort som inte höjer mina levervärden.

Atorvastatin

7 reaktioner till “Alla mediciner är inte bra mediciner

 1. Ja herre min gnu, känner igen mig i mycket av det du berättar. Jag åt också medicin mot kolesterolet före min njurtransplantation, tabletter som många mår dåligt av och dessutom får ont i kroppen av. Dessutom hade jag inget högt värde, så jag vägrade äta dem igen efter operationen. Väldigt många läkare, forskare är emot dessa tabletter. Jag har läst mycket om det genom åren. Själv är jag inne i en skitperiod, känner mig också deppig. Jag har artros i en tumme och du stackare har det i många fingrar om jag förstod rätt. Det gör ju så ont, jag får kortisonspruta i tumbasen. Sen verkar det som om min konstaterade fibromyalgi är ME. Men jag segar fram dessa värsta dagar, idag har jag sovit större delen av eftermiddagen. Värk och flåsar när jag rör mig, tappar kraften i benen och blir yr. Hoppas din svacka går över så du får må bättre. KryaKram! 🌹

  1. Min svacka av medicinen har nog gått över. Nu har jag bara min gamla vanliga värk av fibromyalgin, psoriasisartriten och spinal stenosen och så i fingrar och tår förstås. Vissa dagar kan jag göra undan lite och andra blir det inget gjort och då sover jag även en stund på dan. Nedstämdheten har också försvunnit.
   Men fy för artros i tummarna. Mina har klarat sig rätt bra än, värker bara lite ibland. Jag har en kompis som ska operera sin ena tumme om ett par veckor. Hon har fått kortison i den men sist så hjälpte det inte alls. Hon har även opererat båda tummarnas karpatel tunnel (eller vad det heter).
   ME är ju en jobbig sjukdom. Förstår att du sover mycket och det gör du rätt i. Blir ju inte bättre av att du tvingar dig vara uppe och trött.
   Jag hoppas du hittar ett lämpligt sätt att leva med din ME för så mycket mer går det väl inte att göra vad jag förstått.
   Kramen.

 2. Hej vännen
  Vilken tur att du tog ett eget beslut att sluta med medicinen!
  Hoppas att du börjar må bättre snart och att livet blir lite lättare framöver.
  Ta hand om dej ❤

   1. Skit,men man ska väl inte klaga för mycket.
    Värken är som den är,en gammal följeslagare man lärt sej leva med. Högt blodtryck och dåligt hjärta, svimmar ett par ggr/dag .Har medicin som funkar förutom när telefonen ringer. Har så mycket stress för mina gamla föräldrar(mamma84 börjar bli vimsig men vägrar sluta köra bil,pappa 87 alzheimers,rullstolsbunden men bor hemma hos mamma med hemtjänst). Läkaren säger att jag ska utesluta stress i mitt liv så blir jag frisk,lätt för honom att säga!
    Men det kunde varit värre, de övriga mår iallafall hyfsat;).
    Kram och ta hand om dej nu

 3. Men då, så bra att du äntligen själv kom på varför du mådde sämre än vanligt. Nu kan jag upplysa dig om att jag äter samma medicin, men har ätit den i tolv år redan och har inte fått signaler om för höga levervärden på mina årliga kontroller! Skulle vara glad om min värk ens delvis berodde på något sådant, min kropp är inte heller på topp. Har jag suttit en liten stund är det knappt jag kan resa mig ur stolen. Ser att du skrivit ett långt blogginlägg men det ska jag vänta med att läsa tills jag sovit några timmar då klockan redan är nästan ett på natten. Ha det gott, så hörs vi/Kram

 4. Vilken tur att du slipper må dåligt av din kolesterolmedicin. Grannen tar den också men har inga problem. Har hört/läst att många får problem med den men långt ifrån alla så klart.
  Jag har ju en hel massa olika mediciner så min lever är nog lite känslig. Kan inte ens ta Alvedon mer än två gånger om dan utan att levervärdena går upp och Alvedon är de enda värktabletterna jag har.
  Kramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s