Begravningen

Oj, vilka bråda dagar det blir efter att någon har dött. Jag har ju hört folk säga det men nu fick jag uppleva det själv och jag var ju spindeln i nätet. Det var en ny erfarenhet. Många ringde och många skrev sms och på Messenger efter att C hade dött och fram till begravningen. Jag hann inte prata med och svara alla som jag önskat.

210409 Blommor

En tjej från begravningsbyrån kom för att hjälpa till att planera dödsannonsen och begravningen och detta var två dagar efter att C hade dött. Vi hade C:s dotter J med via telefon. Jag tror vi höll på i nästan tre timmar där och då. Det var ju tur att C skrivit ner hur han ville ha det med kista, kremering, minneslund, önskemål om musik och t.o.m. versen längst ner på dödsannonsen. Han hade skrivit ner de fyra första raderna i låten ”Remember me” som han ville ha med vid begravningen så de fick också bli hans vers.
Vi fick förslag på hur annonsen skulle se ut via mail och ändrade och ändrade tills vi (J och jag) var nöjda med texten. På kvällen låg jag på vardagsrumsgolvet och tog en massa bilder på chevan (en Chevrolet -56:a, modellbil) som skulle vara längst upp i annonsen. Samma cheva fick vara med och stå på kistan i kyrkan. Det var Christers drömbil.

Chevan

På lördagen (27/3) var annonsen i Ljusnan och då öppnades också Christers Minnesrum.

Veckan efter pratade jag med organisten och kyrkvaktmästarn. Jag fick veta att musik som ska spelas i kyrkan, här i vår församling, måste finnas i deras ”musikbank”, på original-cd, spelas på kyrkorgeln eller framföras av andra musikanter på plats. Varken ”Remember me” med Geoff eller ”Lasarus” med David Bowie fanns i deras musikbank och finns heller inte att få tag på som original-cd. De finns bara på Youtube. Det vara dessa två som C speciellt hade önskat (övrig musik och psalmer överlät han till mig att bestämma). Det fick bli så att organisten lärde sig ”Remember me” på gehör och hon spelade den i början av gudstjänsten (det var vackert och stämningsfullt).
”Lazarus” fick vi se och höra via Youtube på tv:n här hemma under minnesstunden.

Christerbordet

Nu var resten upp till mig och J.
Hon ville gärna ha ”Have you ever seen the rain” med CCR för den lyssnade C och hon mycket på när hon var liten och sen ”Ser du månen där du är ikväll” bara för att den är så fin. Båda de låtarna hade kyrkan i sin musikbank.

Jag ville gärna ha med ”Av längtan till dig” med Janne Krantz för det var ”vår låt”. Den hade de inte i musikbanken.
Jag visste att jag hade den på cd hemma men jag hittade inte cd-skivan! Jag lyckades få tag på Janne Krantz mailadress och mailade honom. Tre minuter senare ringde han mig! Vi fick en trevlig pratstund och naturligtvis skulle han skicka cd:n till mig. Ett par dagar innan begravningen var jag i kontakt med Janne igen eftersom cd:n inte hade kommit. Då hade den varit ”på vift” i över en vecka! Eftersom det var ett par dagar kvar så hoppades vi att den skulle hinna i tid. ”Kommer den inte får du ringa mig så åker jag upp och spelar den för er i kyrkan” sa Janne. Två timmar före begravningen kom så cd:n med posten! Jag sms:ade Janne att cd:n kommit. Tur var väl det annars hade Janne fått trampa gasen i botten för att hinna hit.

Från Christers begravningsgudstjänst

”Koppången” som utgångsmusik var självklar eftersom både C och jag gillar den låten skarpt och har spelat den ofta. Den var även med på C:s mammas begravning.
Organisten spelade den nästan lite glättigt, så vi skulle få lite lättare stämning och känslor i slutet innan vi skulle gå hem. Hon tyckte att vi hade valt så tung och sorglig musik. (Jag gillar tung och sorglig musik för man gråter så bra till den).

På självaste långfredagen fick jag prata med prästen. I två timmar… Han frågade och jag berättade så gott jag kunde. Allt före 2006, då C och jag träffades, var ju sånt C berättat för mig under årens lopp så jag fick verkligen gräva i minnet. Jag må ju säga att prästen var en bra intervjuare och han fick en hel del att berätta om C under begravningsgudstjänsten och han såg till att få med oss allihop i sin berättelse.
När det gällde psalmer så visste jag bara att jag tyckte att psalm 791, ”Du vet väl om att du är värdefull”, kändes rätt för C. Han var ju en sån som tyckte att alla människor var värdefulla. Prästen tyckte att vi skulle ha med psalm 248, ”Tryggare kan ingen vara”. Så blev det.

Sinnesrobönen och Christer

Naturligtvis läste vi Sinnesrobönen också. Det var ju verkligen C:s bön som han delat med sig till oss alla. Jag gjorde en bild med bönen som alla fick med sig för att minnas stunden. En likadan bild har jag skickat som tack till alla som skänkte till fonder och/eller blommor till båren.

Det blev en fin begravningsgudstjänst. Kunde inte bli finare. Jag var och är så nöjd.
Vi var bara 9 stycken med på begravningen p.g.a. coronan. Hade vi inte haft pandemin hade vi säkert varit många, många fler då det var väldigt många som hade önskat få vara med och ta adjö av C.
Efteråt åkte vi hem till mig (jag vill ju helst skriva oss) och åt smörgåstårta och, naturligtvis, massipantååta.

Program i kyrkan

Länkar till musiken vi hade med på begravningsgudstjänsten.
”Remember me” med Geoffers47 på Youtube. Den spelades på kyrkorgeln.
Psalm: ”Du vet väl om att du är värdefull” här med Carola.
”Ser du månen där du är i kväll” med Thomas Stenström.
Psalm: ”Tryggare kan ingen vara” här med Carola.
”Have you ever seen the rain?” med Creedence Clearwater Revival.
”Av längtan till dig” med Janne Krantz. (tyvärr inte från skivan, där den är mer stämningsfull med mandolin i början).
”Koppången” på kyrkorgel (här via Youtube).
”Lazarus” med David Bowie. Den såg vi hemma innan vi fikade.

4 reaktioner till “Begravningen

  1. Tack för att du delar med dig av det fina sorgliga avskedet. Förstår att du höll dig sysselsatt länge och väl med denna planering, och jag är glad att du fick till det så att verkligen blev nöjd. Som den omtänksamma person du är hade du tänkt på allt och alla. Nu har du alla vackra minnen kvar, sorgen också förstås men den bleknar en aning med tiden. Varmaste kramen

    1. Ja, jag gjorde precis allt jag kunde och det blev precis som jag önskade. Nu kan jag gå vidare. Sorgen och saknaden finns ju så klart men så är det ju.
      Nu får jag fortsätta livet.
      Kramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s