En händelserik vecka

Den här veckan har det varit lite variation i alla fall.

I måndags var jag till hårfrissan. Kände mig inte speciellt långhårig men det var skönt att bli av med lite hår ändå. För nåt år sen när jag var till frissan så försvann en hel del gråa strån då jag var nyklippt. Nu är det snarare så att jag blir mer (synligt) gråhårig varje gång jag klipper mig. Det är väl som Vilja sa till sin mamma, ”Mormor har sån där färg på håret” och så pekade hon på en aluminiumkastrull…

Rönnbärsträdet

I tisdags var vi till Gävle sjukhus. C skulle träffa en läkare där. På vägen hem åkte vi in till Tönnebro värdshus och fick oss lite till livs. Där träffade vi Adham, en av de första flyktingarna som kom till Alfta, som jobbar som kock i restaurangen där. Vi hann prata lite och få en kram innan han var tvungen återgå till köket.
På kvällen kom min bästa vän Nettan och hälsade på. Vi satt på altanen och fikade och pratade hela kvällen.

I onsdags var det så dags för sommarens andra vända med gräsklipparn. Efter den vändan tog jag handtrimmern och lyckades snygga till det i kanten mot vägen. Vår trimmer vägrade nämligen att starta men med tålamod och avbrott för att ladda lilltrimmern så blev det snyggt ut mot vägen också.

I torsdags, på nationaldagen, gjorde vi en bilutflykt i värmen. Det är otroligt skönt att åka bil när det är så varmt ute och AC:n kör för fullt inne i bilen. Vi hade 22º inuti bilen och utanför visade termometern mellan 30º och 35º. På ett ställe, när jag var ut och fotograferade sa C: ”Stäng dörren, det drar varmt”. Han som annars klagar på att det drar kallt.

Strax innan Ängra
Vi åkte via Edsbyn och Korskrogen och sen på en liten väg förbi Ängra. Strax innan vi kom fram till Ängra började vi se brända träd från skogsbranden i fjol sommar. Vi stannade och jag gick ur för att ta några bilder. Jag tog en bild och så såg jag att det rörde sig nere i skogen. Funderade om det var folk i skogen innan jag såg att det var en älg. Den gick rakt emot mig innan den försvann ur mitt synfält bakom några buskar. Den svängde nog av där, tänkte jag, men helt plötsligt såg jag den igen och nu var den inte långt ifrån mig. Jag stod alldeles stilla med kameran framför mig. Försökte zooma och ta ett par bilder men zoomade sedan ut och väntade. När den var bara ca 10 -15 meter ifrån mig så sa jag ”Hej älgen, är det du som kommer”. Då tittade den upp på mig och stod och tittade på mig en stund så jag tog en bild.

Mitt möte med älgen

Då hörde jag att en lastbil, som var ute och saltade, närmade sig så jag tog ett steg mot älgen ner i diket. Då vände älgen snabbt och sprang iväg. Jag har aldrig tidigare varit så nära en älg ute i skogen. Tänkte sen att det var då tur att det inte var en björn. Några fler foton tog jag inte där utan jag skyndade tillbaka till bilen för att berätta för C vem jag hade träffat. De zoomade bilderna blev inte bra då det var för mycket buskar i vägen som stal fokus men en bild fick jag i alla fall.

Fikapaus utanför Kårböle

Färden fortsatte till Kårböle där vi tog en fikapaus i värmen. Det fläktade en del där och det var skönt. Vi åkte sen vidare och in efter vägen till Ytterhogdal där det brunnit en hel del. De har varit snabba med att ta reda på träden men det låg stora högar virke överallt. Jag var ut och tog en del bilder där. Sen åkte vi tillbaka och sedan körde vi mot Vänsjö där C varit en hel del för en massa år sedan.

Bränd skog i Kårböle
Sen for vi hemåt igen och då stannade vi vid kyrkan i Kårböle så jag fick ta bilder på kyrkan.

Kårböle kyrka

Vi valde att åka över Ljusdal. I Ljusdal åkte vi till campingen för att hälsa på våra närmaste (och bästa) grannar från gatan hemma i Alfta. De hade tagit husvagnen upp till campingen tidigare på dan och vi kunde ju inte låta dem vara i fred där. Campingen ligger så fint vid sjön Växnan och de hade en plats med utsikt över sjön och på andra sidan ligger Tallåsens jordgubbsodling Vi blev bjudna på både korv med bröd och kaffe hos våra grannar innan vi fortsatte hem till Alfta.

Tallåsens jordgubbsodling på andra sidan sjön

I fredags var det vanlig vardag igen så vi fick handla och fylla på i skåpen och så blev det en sväng med dammsugarn och moppen både inne och på altanen. Fy sjutton vad pollen det är i år och de nöjer sig inte med att vara kvar ute utan de ska prompt komma in också.

Igår löste vi Melodikrysset, som vanligt. Sen kom E och V för att hämta mig. Vi åkte till Norränge Lantbruk i Söderala där de hade öppet hus. Det var perfekt väder, varmt och lite fläktande vind, för att vara ute på en bondgård. Där fick vi klappa grisar och se små söta griskultingar, klappa kalvar, kor, tjurar och titta på de fina hönorna och tupparna som gick fritt överallt. Och bäst av allt (för Vilja) var ponnyridningen så klart. En fika satt helt rätt och billigt var det också. Jag var in i gårdsbutiken en sväng och där köpte jag rabarberchutney. Jättegod.

På Norränge Lantgård

Thomas ska upp i det blåNär vi åkte hem svängde vi in till Söderhamns Fallskärmsklubb i Mohed. Vi tänkte se om T var där och se… det var han. Fullt riggad inför ett fallskärmshopp. Då stannade vi kvar så vi fick se när han hoppade. Jag har inte varit där och sett det någon gång förr. Han kom ner helskinnad.
Vi åkte hem och lagade mat som vi åt ute på altanen. C grillade kycklingfiléer medan E och jag fixade med potatis, morötter och palsternackor i ugnen, tzatziki och en röra med rabarberchutney i crème fraiche. Den sistnämnda röran blev himmelskt god. Jag måste bara få tag på både rabarber och ett chutneyrecept med sting i, fast utan chili, så jag kan göra egen rabarberchutney.

Idag (läs söndag) har vi bara slöat. Det behövs det också ibland. Vi löste ”Klassiska Melodikrysset” och åt en sen frukost sen har jag donat med mina foton och C har tittat på fotboll på tv. Nu är det läggdags för mig. C sover redan.

Ellinor och Vilja vilar i väntan på maten

2 reaktioner till “En händelserik vecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s