Nu har jag krattat färdigt

Ja då var det hög tid att skriva en blogg igen. Jag har så svårt att prioritera bloggandet så det blir för långt emellan men… här kommer den.

Förra lördagen kom barnbarnet V hit för att sova över. Då gäller det att vara på alerten för hon vill ha något att göra hela tiden och helst ska vi göra allt tillsammans för hon vill helst inte leka själv. Jag kände mig som en välanvänd trasa, när Vilja åkte hem med sin mamma ett dygn senare, men väldigt nöjd och tillfreds.

190511 Vilja ska sova över här

I tisdags var jag till Behandlingsavdelningen på Bollnäs sjukhus och fått mitt dropp. Gissa om jag har längtat efter det droppet. De tre veckorna innan droppet hade jag mycket värk i leder i axlar, armar, händer och fötter. Kroppen protesterade mot minsta lilla jag gjorde. Bara att gå mellan köket och vardagsrummet var grymt jobbigt och gjorde ont.  

Vädret blev toppen och droppet hjälpte bra så onsdag, torsdag och fredag ägnade jag åt att kratta. Det gäller att dela upp det så jobbet räcker länge… nä, så kroppen orkar ska det stå. På fredagen fick jag även hjälp av dottern L med krattandet. Vi fick även besök av E (lilla V var hos sin pappa den här helgen) och T en sväng men de kom så sent så de slapp kratta. L fick skjuts hem av T i alla fall. När hon åkte hem hade jag inte så mycket kvar, tyckte jag, men det var även en hög med kvistar att bryta i mindre bitar så det tog lite tid. Då var kroppen så trött så den både skrek och grina men jag gav mig inte utan gjorde färdigt allt. 12 säckar med trädgårdsavfall blev det. Gissa om jag var/är nöjd med mitt jobb.

190517 Linn hjälper mig med krattningen

Jag är ju inte den som ger mig i första taget heller. Det ligger i generna. Mitt ordspråk, ”Envisan är bättre än rättvisan”, har jag tagit över efter min mormor. Det var en riktigt envis kvinna det. Hon fick sitt första bensår när hon var 35 år och sin första stroke när hon var 40. Under kriget var hon ensam med två barn och så några år efter kriget också då min morfar var på sanatoriet för den tbc han fick under (andra) världskriget. Hon jobbade i lagårdar och sydde kläder till folk för att få pengar till mat till sina barn. Sen när min morfar blev frisk tog det många år innan han kunde jobba riktigt så han åkte omkring och sålde kläder och symaskiner för att få in lite pengar. Jösses vad de fick slita på den tiden… Min mormor drogs med en massa sjukdomar hela sitt liv men hon gav aldrig upp. Jag är glad åt att ha de generna för jag behöver dem så väl.

190517 12 säckar har vi krattat ihop

I lördags blev det lite innejobb. Jag körde dammsugarn och ”torkade mellan mattorna” och så torkade jag rent från en massa pollen både på möbler och golvet på altanen. C städade altanen i onsdags då han både dammsög och torkade golv och möbler men det märktes inte mycket av det efter de varma, sköna dagarna vi haft för det är mängder med pollen i år. Vi har tydligen inte haft så här mycket pollen på 45 år.
När jag var klar med det så var det dags att köra igång med maten. Min mamma skulle komma och ta med sig karré som vi skulle grilla. Till det åt vi potatis och morötter som jag ugnsbakade, färska tomater och gurka och så gjorde jag tzatziki. Jag gör ofta och gärna tzatziki till kött för jag tycker det är så gôtt. Vi fick en trevlig kväll tillsammans med mor även om det drog lite för kallt för att vi skulle vilja sitta ute så vi satt i köket och åt men kaffet drack vi på altanen.

190515 Rödstjärt

Igår fick vi lite välbehövligt regn och vi tog oss en innedag. Såg en film på eftermiddagen innan vi åt en sen middag och hade det bara gôtt. Jag stickade färdig en socka så idag ska jag börja på nästa.
Jag tar bilder på alla sockor jag stickat så jag tror jag ska göra en sida här och försöka lägga in lite bilder på alla färgglada sockor jag tillverkat. Lite kul att ha, om inte annat så för min egen del.

Vi har fått en ny fågel här också som vi inte sett förr. C la ut en fråga på Facebook om vad det var för sort för vi visste inte. Det är en Rödstjärt. Jättefin är den och vippar på stjärten då den sätter sig ner för att se sig omkring.

Nu ska jag försöka göra lite nytta innan det blir dags för hockeymatchen som de sänder redan 16:15 idag. Bl.a. behöver tvättmaskinen tömmas och så ska handdukarna in i tumlarn. Det enda jag tumlar är handdukar och sängkläder, allt annat hänger jag på torkställningen i tvättstugan. Jag kan ju tyvärr inte hänga tvätt ut under sommaren då alla olika pollensorter sätter sig i tvätten så jag blir allergisk.

190515 Rödstjärt

4 reaktioner till “Nu har jag krattat färdigt

 1. Hej, vet du jag tror det är så att lilla barnbarnet vet att när hon kommer till mormor så får hon all uppmärksamhet. Och det år ju inte mer än rätt. Hemma är det vardag och hos er är det fest. Och vem ska annars skämma bort de små liven? Minns hur arg jag kunde vara på Saijas farmor och mormor som tillät det mesta när Saija besökte dem. Det fick jag sen höra i oändlighet ”där hos momi fick jag göra si o så…Jojatackar.
  Bra att droppet hjälper, har inte fattat vad det är du får, men spelar ingen roll så länge det funkar och gör skillnad. Ja nog fick våra äldre generationer slita, de allra flesta. Inte många som satt med silversked i mun. Min morfar han var inte populär må du tro, han jobbade som kronofogdebiträde….knackade på i stugorna och inhystade pengar. Mormor hon var piga tills hon fick jobb som vaktmästare på teatern i Helsingfors, där hon var fram till pension. Tack vare henne fick ju jag se de flesta pjäser, så fort det inte var utsålt så fick jag komma o titta.
  Nu ska jag se SOS o sen ska nya krimserien få en chans och sen är det natti. Dom håller på att skrapa fasaden på huset så jag lär vakna med buller o bång tidigt, dom börjar jobba sju! Kramen

  1. Sicket oskick att börja klockan sju och väcka dig ur skönhetssömnen. Tur att de är utanför och inte ska vara inne och dona innan du hunnit vakna riktigt. Men vad fint ni kommer att få det sen när de är klar. 🙂
   Jo, nog vet barnbarnet hur hon ska linda mig runt sina fingrar. Men jag är en rätt sträng mormor ändå, tror jag, för jag försöker hålla mig till de regler hon har hemma hos sin mamma och det sitter fortfarande i hur jag gjorde med mina ungar. Ellinor har aldrig klagat i alla fall. 🙂 Men naturligtvis så gör vi mat som vi tror att Vilja vill ha men hon måste fortfarande äta upp det hon lägger upp på tallriken själv. Och så vankas det förstås en och annan glass eller festis. I morgon kväll kommer hon och sover över här igen så får Ellinor åka på dans i Nor (utanför Ljusdal) och så får Vilja vara ledig från dagis på onsdag. Hon går som 15-timmars barn på dagis nu så hon är där från tisdag – torsdag, fem timmar/dag. Jag hoppas den lilla damen vill ha köttfärssås och vattenmakaroner till middag i morgon. Hon får välja vilken pasta hon vill och då brukar det bli makaroner. Sen kanske det blir plättar eller pannkaka till lunch på onsdag. Sen hoppas jag på hyfsat väder så vi kan vara ute mycket. Men tyvärr har Vilja också blivit allergisk (antagligen mot pollen) och får även astma. Hon har precis fått mediciner mot det så det bör gå bra.
   Vi har ingått ett nytt avtal med vår tv-leverantör och tack vare det så har vi frivisning av ALLA kanaler ett tag. Jag trodde det var i 14 dagar men nu är vi inne på tredje veckan. Vi försöker se lite nya filmer på Cmore t.ex. Viasatkanalerna visar ofta filmer vi kan se via vår Viaplay men det har blivit nån ny film på Viasat också. Och så har vi konstaterat att det inte är så mycket att se även om vi har alla kanaler som finns. 😀 Men Vilja ska få se JuniorDisney-kanalen när hon är här för de har program som passar hennes ålder. Och jag sitter bredvid och gosar eller stickar strumpor.
   Ha det gôtt med målarna. 😉

 2. Jisstaness va du är duktig men jag antar att det kommer surt därefter. Vi har rensat hos svärfars och åkt på tippen. Herregud va man samlar på sig. Sa till Tommy att vi ska banne mig ”döstäda” så ungarna slipper.
  Tråkigt och ledsamt samtidigt att se allt som de gjort och alla deras kära saker men vi kan inte ta hand om allt. Alla har tagit det de vill ha, både som minne och ”brasaker” Har faktiskt gjort lite i trädgården också. Fixat till dammen, sått lite grönsaker bl.a
  Nu har jag så ont i fötterna så jag ska ta ett fotbad innan jag duschar. Var ute och åkte igårkväll för att kolla efter björn men den ville inte visa sig. Ta inte ut dig nu bara för att du fått ditt dropp men skönt att höra att det hjälper mot din värk.
  Ha de gött vännen. Nu ska jag ge fötterna det de behöver =D

  1. Duktig vet jag ju inte, gör det som behövs. Jag tycker ju faktiskt om att vara ute och greja i trädgården men som du skriver så får jag ju surt efter och det förtar en hel del av känslan. Du har då varit duktig du med då du sått grönsaker och fixat dammen. Jag har inte sått nånting än och inte gjort i ordning landen heller så jag har mycket kvar att göra.
   Fy vad tråkigt att rensa en anhörigs hem. Jag har ju hittills klarat mig undan sånt och det är jag tacksam för. Nog bör man ”döstäda” allt så ungarna slipper ta reda på en massa rammel. Vi har ju flyttat en del och rensat ur då men nu är det snart 6 år sen sist så nog samlas en del vi inte har vett att kasta på en gång. Sen skänkte vi bort en hel del till några flyktingar som behövt hjälp också och vi har inte alltför stort att förvara på så jag hoppas vi inte har alltför mycket rammel här.
   Hoppas dina fötter blev tacksamma för fotbadet, vad vore vi utan våra fötter. 😉 Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s