Operationen är över och jag har kommit igång igen.

Känsliga personer varnas

Ja här sitter jag nu med en ny och fin höft. Jag opererades den 18 oktober. Operationen gick bra. Jag fick ryggmärgsbedövning så jag kände ingenting men kunde höra och förnimma lite av det som gjordes men det kändes som om min underkropp flöt någonstans en bit ovanför mig. Jag hörde hur det sågades, borrades och knackades och kunde någonstans ”känna” att det var på mig men ändå kändes det inte. Jag slumrade då och då och brydde mig inte. Operationen tog ungefär en timme.
Sen blev det uppvaket…. och en bedövning som inte ville gå ur… Han som gav mig bedövningen kom och kollade på mig två gånger och sista gången sa han till mig att ”om det blir en nästa gång ska du få mindre bedövning för det blev lite för mycket nu”. Det tog 8 timmar, efter operationen, innan bedövningen gick ur helt. När den började gå ur då kom smärtorna. Och jag var tydligen svår att smärtlindra också så ju längre kvällen led så började de fundera på att skjutsa mig till IVA för bättre smärtlindring under natten men hur det var så blev det den vanliga avdelningen ändå.

Före operationen Efter operationen

Den natten vill jag inte uppleva igen. Ont, mådde illa, spydde, kändes som att benet var fastspikat i madrassen. Fy vilken besvärlig patient jag var den natten. Inte hade jag fått nåt att äta heller och de som blivit sövda till sin operation hade redan varit uppe och stått på benen. Nää, fy! Det kändes inte bra alls. Som tur var så blev det bättre och redan nästa morgon fick jag gå några steg med hjälp av ett gåbord. Nån timme senare fick jag gå på toa med gåbordet och strax efter kom sjukgymnasten och fick mig att gå med kryckor. Ta mig upp ur sängen fick jag fixa själv utan hjälpmedel ”för såna har du inte hemma”.
Jag sov två nätter på sjukhuset så efter lunch den 20 oktober fick jag åka hem.

Nu hade jag lite besvärligare än vissa andra men det beror på att jag hade ju inte bara min dåliga höft utan ett par andra sjukdomar också som gav mig extra ont.
Varje morgon får jag en kramp från h-vete som gör att jag tar mig ur sängen vrålande av smärta, vill stå upp så snabbt som möjligt för att det ska sluta göra ont. Det gör det när jag gått en stund, då klingar den värsta smärtan bort. Jag har köpt Magnesiumtabletter och det har blivit lite bättre utav det men bra är det inte än. Sen att sova hela nätterna på rygg är ingen höjdare då bl.a. ryggen börjar värka och andra delar av kroppen med. Det uteblivna droppet ger mig extra mycket värk i hand och fotl
eder, fingrar och tår.

171024 Blodblåsan

Fjärde dagen fick jag dessutom lite feber, Inte hög feber men ändock feber så ett par dagar senare var jag till ortopedmottagningen för att kolla varför. Då visade det sig att det bildats en blodblåsa under mitt plastade förband. Huden hade väl kommit i kläm där på nåt sätt. De tog bort plasten där och la om min då läckande blodblåsa och några dagar senare var febern borta. Själva sårförbandet behövde de tack och lov inte röra.

Min träning de sex första veckorna består av att gå så jag tar en liten promenad ute och sen gör jag det jag kan inomhus också. Första helgen hemma sov jag mycket och orkade inte gå så mycket så då fick C hjälpa mig en hel del. Men nu kan jag bädda, städa toan, dammsuga med den nya dammsugarn, laga mat, diska och allt som inte kräver att jag bär på något. C hjälper till med mycket utav det och gör allt jag inte kan så han är guld värd. Jag får stödja fullt ut på mitt ben men inte böja höften mer än 90º så det gäller att tänka sig för.

171024 Hjälpmedel är dyrt

Jag har lagt ut en mindre förmögenhet på hjälpmedel eftersom vårt landsting inte lånar ut en enda grej. Bedrövligt. Några delar köpte jag innan operationen som strumppådragare, griptång (min bästa vän näst C), en rejäl ryggborste, en fotborste att ha i duschen och en liten pinne med en klump på så jag kan smörja mig där jag inte når själv nu (allt nedanför knä’t på det opererade benet). Sen behövde jag lite fler saker efter att varit hemma några dagar.

171102 Tv-stolenEn kildyna kändes nödvändig för att få höften i rätt vinkel när jag sitter framför tv:n och datorn. Och broddar till kryckorna att ha när det blir halt ute, vilket väl inte lär dröja. Tack vare en klurig karl så kan jag sitta bekvämt framför tv:n. Han tog in en stol, som vi annars har ute i trädgården, med ett ryggstöd som kan ställas in i olika lägen. Ett fårskinn på ryggstödet och kildynan att sitta på, en kudde i svanken och en liten kudde bakom huvet och det blir riktigt bekvämt.

Idag har jag varit iväg och tagit bort agrafferna. De häftar ju ihop såren nu för tiden. ”Åhh, vad fint det är!” sa sköterskan och frågade vad min kirurg hette. Han har gjort ett jättefint jobb och jag har läkt jättefint.
I natt får jag sova på min opererade sida – inte bara på rygg. Härligt!

171102 Agrafferna borta

9 reaktioner till “Operationen är över och jag har kommit igång igen.

 1. Jamen det var snygga ärr! Visst är det skit att man måste lägga ut en massa pengar på hjälpmedel man bara behöver en kort period. Kan du kanske sälja dem vidare sen? På FB kanske det finns en lokal köp/sälj-sida? Härligt att höra att allt går framåt som det ska
  Kram på dej och ha en skön helg i din superanpassade datastol 😀

  1. Jo, något kan man kanske sälja vidare men då är det nästan mer värt att lägga’t på hög och ha det kvar tills man behöver det på ålderns höst. Det kan ju bli fortare än kvickt det. 😀 Andrahandsvärdet på saker och ting är inget att hurra för heller. Häromkring ska ju folk helst inte betala för nånting utan ha allt gratis.
   Skönt att allt gått bra hittills men nu ringer jag kors och tvärs och försöker få reda på om det är ok att jag tar influensavaccinet nu? Eller kan det bli en infektion i min höft då? Och när ska jag börja med Methotrexatet igen? När kan jag ta min Orudis igen? Och de flesta fegar ur!!! De vet inte! Och jag har då pratat med både ortopedmottagningen och medicinmottagningen…
   Men det löser sig väl det med så småningom.
   Ha en skön helg!
   Kramen.

 2. Härligt att höra de går framåt. De kommer att ta tid men huvudsaken är att du inte överanstränger dig. Låt de ta tid. Va har du fått mot värken ? Testa Naproxen som är både informationshämmande och lindrar men hör med läkare först. Den hjälper mig när jag har värk. Han är uppfinningsrik din Christer men oftast blir man de när det behövs. Fruktansvärt dåligt att de inte har hjälpmedel att låna ut. Har du pratat med hjälpmedelscentralen lr sjukgymnast ?

  1. Jag försöker att inte överanstränga mig. Samtidigt är jag ju sån att jag lärer testa om jag kan göra saker och funkar det så gör jag det för jag tror att det är den bästa träningsform som finns – göra det man brukar göra. Ska försöka låta det ta tid men mitt tålamod då det gäller mig själv är inte det bästa, tyvärr. Helst ska allt fungera direkt.
   Jag har fått både ett långtidsverkande och snabbverkande morfin och f.ö. är det Alvedon som gäller. Jag tar ju även blodförtunnande sprutor så jag har fått sluta med mina NSAID-preparat och tänker inte testa något nytt heller. Fick mer snabbverkande morfin utskrivet men vettesjutton om det hjälper mot min värk. Jag får ungefär som kramp i det opererade benet och i ryggen när jag legat ett tag. Hinner lagom somna så kommer värken så jag måste upp igen. Gång på gång under natten. Men dagarna går bra. 🙂
   Jag pratade med både arbetsterapeut, sjukgymnast och hjälpmedelscentralen men vårt landsting lånar inte ut nånting. Så är det bara. Snålt! Jaa! Orättvist då man i andra landsting kan få låna en hel del hjälpmedel eller hyra för en billig peng.
   Tja, griptången får jag väl plocka kottar med i framtiden *hahaha* och övriga grejer kanske jag får användning för när jag blir äldre.

 3. Griptången är min bästa vän ! Köpte en för några år sen, för att kanske kunna lyfta ner grejer från hyllor dit jag inte når…Så blev det väl inte, men varje vår går jag ut längs vägen här och samlar skräp och tomburkar när snön har smält. När grannen var på semester så plockade jag skräp på hennes tomt också för det verkade finnas hur mycket som helst efter fem barn som härjat…Ibland hamnar något långt in under sängen eller soffan, då kan man också nyttja griptången. Så det så.
  Vet du, Saija jobbar så numera att hon inte kan flexa eller ändra sina scheman utan är i det närmaste i slavtillstånd. Hon jobbar några mil från Falun och åker buss till och från jobbet. Annars skulle hon vara guld värd att ha med, för den tjejen har skinn på näsan, var hon nu fått det ifrån. ”ler”. Nä jag får nog klara mig själv i fortsättningen också men förhoppningsvis ska jag inte behöva till akuten nåt mer nu. Idag har jag varit ute o luftat mig, så skönt att få frisk luft. Och Blinka behöver ju också lite stimulans. Som tur är har Hasse rastat henne i helgen så hon fått busa med Candie. Kram från en värk-käring till en annan?

  1. Ja den är bra den där griptången. Men jag blir besviken på att den ena gummitutan i änden redan har gått sönder ändå har jag inte använt den mer än i fyra veckor. Plockat upp lite grejer från golvet och använt den för att ta på trosor och byxor och ta av strumpor. Hoppas de har lösa gummitutor för utan den tror jag inte tången är lika bra.
   Ja, jag har förstått att Saija har skinn på näsan, liksom sin mor. Tyvärr brukar inte skinnet vara så tjockt när det gäller en själv alltid så därför kan det vara bra att ta till ett extra näs-skinn. 😉
   Hoppas verkligen att dina plågor är över nu och att du slipper få eländet fler gånger.
   Kramar tillbaka.

 4. nä nu får du allt ta o blogga igen. Önskar er en fin första advent, får C komma hem nu i helgen? Hoppas verkligen att han repat sig. Han har ju inte så mycket att ta av, så han behöver bli bättre fort. Så tråkigt att det blev så här. Du hade ju behövt lite stöd och hjälp hemma och nu blev det tvärtom…
  Kramiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s