Jag har hunnit med rätt mycket den här veckan

Tiden går fort. Nu är vi inne i oktober. Redan. September här i våra trakter gav oss endast 2 dagar med sol. Alla andra dagar var grå, grå, grå. Men inte så mycket blåsväder i alla fall och det har varit skönt att slippa.
Oktober började likadant men det har inte varit så kallt ändå. I onsdags fick vi äntligen lite sol på eftermiddan. Förvåningen var stor för vi kände inte riktigt igen det där ljuset och blå himmel… Wow! Det räckte att solen visade sig så kände jag mig mycket gladare. Visst är det lite konstigt hur vädret påverkar oss ändå. Blåsväder gillar jag inte för då får jag mer värk och den kommer innan det ens börjat blåsa så då står man där som ett fån och undrar varför det värker så infernaliskt. När det sedan börjar blåsa så kommer alltid det där ”Aha, var det därför”.

101002 50-årig bröllopsdagBilden är gammal men helt underbar, tycker jag.

I söndags var jag och hälsade på min pappa på boendet där han bor nu. Jag är inte dit så ofta och det ger mig naturligtvis dåligt samvete för det är inte långt dit. Mamma är dit ungefär varannan dag däremot men nu var ju mamma på resa till Göteborg med pensionärsföreningen. Det var dessutom deras bröllopsdag. De har varit gifta i 57 år.
Han känner igen mig än i alla fall och han blev glad att se mig. Han satt i matsalen så vi gick in till hans lägenhet. En jättefin lägenhet har han där. När vi kom in i lägenheten pratade vi en stund, han var lite virrig och i sin värld och undrade över hur han skulle få hem snöskotern. Försöker man då prata om något annat så ”kommer han tillbaka” och hänger med i vad man pratar om. Det är skönt i alla fall. Jag blir så ledsen när jag ser pappa där. Det var ju söndag och han hade i alla fall jeans och skjorta – inte mjukisbyxor och sweatshirt. Det är helt ok att ha mjukisbyxor på vardagarna men när det är helg så, tycker jag, ska de få vara lite ”fin”. Pappa var bra klädd men så otroligt orakad! Det gjorde mig ledsen. Min pappa var så noga med att raka sig varje dag förr. Han satt t.o.m. och rakade sig innan han skulle åka till skogen och jobba och även när han bara skulle sitta i traktorn och jobba därhemma. Mest var det väl för att han hade riklig skäggväxt och det har han fortfarande. Därför sticker det mig i ögonen när han är orakad. Ibland är han rakad på kinderna och hakan men har lååånga skäggstrån på halsen. Det ser så illa ut. Antagligen får han raka sig själv och det är jättebra MEN då måste man som personal hjälpa till där han inte kan själv. Jag tycker inte om att min pappa ska vara orakad och se sunkig ut. Han är värd att vara rakad, precis som han alltid var förr. Naturligtvis hjälpte jag honom att raka sig. Kom på efter en stund att jag borde ta en före och en efter bild för det blir en avsevärd skillnad. Jag visade honom bilderna sen men vill inte lägga upp dom här.
Jag har själv jobbat på särskilda boenden och minns att vi klädde dom fina när det var helg och rakade dom där/när dom inte klarade av det själva och det gjorde vi varje dag. Har det dragits in så mycket så att personalen inte har tid att hjälpa dom med rakningen? Hur ska det då bli när jag blir gammal och behöver hjälp? Jag fasar för framtiden.

Slutgnällt.

171002 Planterar om

Jag har fått en hel del gjort den här veckan. När jag planterade om blommorna i mars tog jorden slut och orken med för den delen så alla stora blommor blev kvar. Jag tänkte att jag skulle införskaffa lite fler större krukor men det blev heller inte av då de är på tok för dyra i blomsteraffärerna. Men i måndags fick jag ändan ur… det var 13º ute och blåste lite men det gick bra att stå på altanen. Jag letade rätt på några större krukor jag hade hemma redan. 10 stora blommor och 6 små nya Saint Paula fick större krukor och ny fin jord. Jag gjorde av med ca 35 liter jord. Men nu är det fint och än har ingen dött. Jag var helt slut när jag var klar så städningen efter ”planterandet” sparade jag till tisdagen. Jag skulle ju ha nåt att göra då med. 🙂 Tog det rätt lugnt på tisdagen.

171004 Söderhamn 1

I onsdags var jag till Bollnäs och klippte mig. Så skönt att bli av med kalufsen. Jag överraskade min hårfrissa med en virkad disktrasa. Den var så fin, tyckte hon, så hon skulle inte kunna använda den. Jag sa till henne att hon måste använda den och när hon nött ut den så får hon säga till så kan hon få en ny. Jag har ju världens snällaste och bästa hårfrisörska så jag vill gärna visa min uppskattning.

171004 Söderhamn 2

När jag var nyklippt åkte C och jag till Söderala. Vi hade lovat Maria och Olle att komma och hälsa på. De bodde utanför Alfta förr men flyttade för ca ett år sen och vi hade inte varit dit och sett hur de bor. Istället för blomma hade jag med mig en… virkad disktrasa. Det är svårt att köpa blommor till andra ibland då jag inte vet vad de tycker om för blommor men en disktrasa använder alla då och då.
Vi fikade först och så donade jag lite med deras dator för de ville ha lite hjälp med den. Sen tog Olle med oss på en åktur medan Maria lagade mat.

171004 Christer och Olle

Han visade oss lite av varje i omgivningarna. Vi fick liksom se det genom hans ögon. Det är intressant. Olle är konstnär och har visioner om vad kommunen skulle kunna göra på olika ställen med hjälp av konst. Vi åkte bl.a. upp till Östra Berget och tittade på utsikten vid Oscarsborg. Där hade vi intressanta diskussioner om hur det skulle kunna se ut om kommunen hade pengar för att utveckla vissa områden för rekreation och turism.
Det är Olle som gjort Jättarna Bock, Starkotter och Önne i Alfta och jag är en stor anhängare av jättarna (och Olle).
Maria hade gjort en god middag när vi kom tillbaka och efter maten satt vi länge och pratade innan vi vände hem till Alfta igen. Jag hoppas vi kan träffas snart igen.

171004 Söderhamn 3

I torsdag bakade jag chokladrutor och Silviakaka som jag frös ner. Jag måste tänka på framtiden. Tiden efter operationen alltså. Är inte så säker på att jag kan baka på några veckor då så därför passar jag på nu, innan.
När man gör Silviakaka får man äggvita över och jag kan ju inte med att kasta bort dem så då blir det maränger. Jag färgade med blå karamellfärg men det konstiga är att när de gräddats så ser de gröna ut – men på insidan är de blå… Någon som kan förklara varför?

171005 Bakat

Igår var det fredag och då vill jag städa inför helgen. Jag körde min ”light-variant”. Dammsuger allt mycket noggrant och sen torkar jag golven ”mellan mattorna”. Nästa vecka ska jag städa rejält, både damma och ta ut mattor och torka hela golven. Sen lär det inte bli nåt städande på ett tag heller skulle jag tro. Jo, det ska väl städas här men inte av mig. Mina barn har lovat att komma hit och städa när jag inte kan göra det själv.

171007 Fått trattisar av grannarna

Idag sov vi länge så vi fick börja med att lösa Melodikrysset innan kaffet ens var klart.
Sen har dottern E varit hit en stund och nyss kom grannen Ö med trattisar som han och frun B plockat idag. Så otroligt gulligt och snällt av dem då jag ju inte tar mig ut i skogen nu. Så nu ska jag rensa svamp. Lycka… 🙂

5 reaktioner till “Jag har hunnit med rätt mycket den här veckan

 1. Blev så glad åt dina trattisar. Jag pratade med folk idag på loppis o de flesta har fullt i sina förråd nu så plockar dom så ger dom bort. Det är ju många många som inte plockar själv. Jag slutade för ett bra tag sedan, kan ju inte komma iväg till några vettiga skogar längre. De enda sällskapen jag kan få är några gubbar i byn som mer än gärna vill köra ut i skogarna. Men jag ger inte lillfingret för då tror dom att jag är intresserad, o jag har ingen som helst lust att mgås med dem. Så det så. Om jag ska traska till en trattisskog hemifrån så är den närmaste drygt 3km bort. Där börjar alltså skogen. Sen ska man gå runt där o sen gå hem med en fylld svampkorg och väl hemma har man nog traskat en mil. Och det orkar jag inte längre, jag tycker att även en tom svampkorg numera är jobbig att bära, får kramp i armarna. Slutgnällt. Jag städade hemma förra veckan, ett rum per dag, grundligt, så nu lär det inte bli gjort förrän advent nästa gång, hihi. Jag är så lyckligt lottad att jag inte ser dammråttorna…
  Angående Hasse så var det ju jag som ville komma iväg till slaktarn o tog den risken, annars hade jag fått vänta minst en vecka. Och har jag då suttit i bilen med honom så kan jag lika gärna sitta vid matbordet en stund. Men hans förkylning har satt sig rejält i luftvägarna nu, det låter inte bra. Imorgon är det dags för mig att få undan alla balkonglådor och krimskrams från farstubron, tagetesen är mer än trötta nu.
  Ha en fin söndag, kramen

  1. Ja jag blev otroligt glad för dem.
   Har du fullt i svampförrådet nu då? Kan man få fullt i det nån gång förresten?
   Jag förstår att du inte vill ge dem lillfingret. Det är det inte värt. Och traska så långt är också lite väl mycket. Men du, du får börja med ryggsäck. Hihihi. Jag har räknat ut nu att jag nog måste använda ryggsäck framöver när jag går med mina kryckor om jag ska flytta på något för jag kan ju inte precis bära i nävarna för där har jag ju kryckorna.
   Vi har inte plockat undan balkonglådorna än och då har vi (eller jag åtminstone) tänkt rädda blommorna till nästa sommar. Ser ut som jag måste ut och lägga över nåt lakan eller så nu för det kryper neråt. 2,5º nu så risken för frost finns ju. Det är så jobbigt att göra allting nu då varje steg gör ont. Men jag kämpar på och klagar bara lite… tror jag i alla fall…
   Ha en fin söndag du med.
   Kram.

 2. Hej, glömde svara om slingorna tror jag. Gjorde en bred slinga fram och hela underhåret bak. Gillade det skarpt, nuhar det blekt…
  Ryggsäck använder jag varje dag! Antingen har jag böcker att släpa på eller mat eller bäggedera. Men vid svampplockning gäller korg. annars mår inte svampen bra. Det finns nya plantor att köpa i vår, om dom inte skulle klara frosten. Det är inte hela världen Ninni! Kramen, nu är reklampausen i kockkampen över!

 3. Önskar dig lycka till med operationen. För den ska väl ske denna vecka? Tur du inte bor i Dalarna, här har dom ställt in alla planerade operationer i två veckor pga personalbrist! Hör av dig då du åter är hemkommen. Varmaste kramen

  1. Tack för det Paula! Ja på onsdag blir det. Hoppas att både jag och läkarn är frisk så det blir av nu.
   I Bollnäs är det ju privat sjukhus. Aleris som driver det så det kommer läkare från t.ex. Stockholm och har operationsdagar i Bollnäs. Bara planerade operationer är det där nu för tiden men många vill dit och operera sig för de är duktiga.
   Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s