Nu har det hänt lite mer…

Nu har jag haft så fullt upp med livet så jag har inte hunnit med att blogga heller och så lär det väl bli gång på gång. Sist jag skrev var jag yr och hade inte gjort nån nytta men det rådde jag bot på dan efter (på torsdan alltså). Jag var fortfarande yr men inte lika mycket som dan innan så jag bet ihop och städade. Dammsög och fusktorkade golven (tar inte ut mattorna utan torkar mellan mattorna). Jaja, det skulle behöva dammas här också men jag tog lite med dammsugarn så fick det vara  bra med det. Det var jobbigt nog ändå.

151024 Staffanskyrkan i Gävle

På fredagen var jag knappt nåt yr alls så jag körde igång tidigt med att putsa fönstren i vardagsrummet(!). Alla fönster där (tre fönster och en altandörr) kan delas men jag bestämde mig för att bara putsa in och utsida och att inte byta gardiner nu. Det är ju snart dags att sätta upp julgardinerna! Men jag var tvungen frångå min föresats att inte putsa emellan fönstren då det fönster som inte är mot altanen var så skitigt så  jag var tvungen att putsa emellan för att känna mig nöjd. Sen när jag i alla fall var igång och ute på altanen så plockade jag undan alla dynor, staplade ihop alla möbler och sopade bort skräp och löv så nu är vi redo för vintern där.
När C kommit hem och jag hade duschat så åkte vi och handlade. Sen var det snart dags att laga kvällsmat. L kom hit en stund, efter praktiken, och åt middag med oss.
På kvällen satt jag i soffan och kved och tittade på ”Idol”. Kroppen straffade mig för att jag putsat fönster förstås. 😦

151024 Rawand o Tarek

På lördan åkte vi till Gävle för att hälsa på R* och hans kompis T. Vi löste melodikrysset i bilen för det kan vi ju inte missa och jag lyckades virka lite också. 😉 Jag tycker det är mysigt att sitta och virka i bilen så jag har nåt att göra och E4:an till Gävle är ingen höjdare vad gäller sevärdheter.
Väl framme blev vi bjudna på arabiskt kaffe innan vi, alla fyra, for iväg till… Biltema. Jag tog en vagn så jag hade nåt att ”hänga på” och svisch så var killarna borta. Jag höll mig till kontorsgrejer, leksaker och hushållsgrejer för nå bilprylar och sånt hade jag då ingen lust att titta på. Jodå, jag hittade några grejer jag behövde. 🙂
När alla var nöjda så for vi vidare till Ikea i Valbo. Där började vi med att fika och sen hoppade vi över möbler och sånt och gick direkt till nedervåningen. Ingen av oss hade väl planerat några inköp men det är roligt att gå och titta och värmeljus behövs väl alltid. 🙂 När vi kom tillbaka till Gävle så stannade vi till vid en pizzeria. R ville bjuda på god pizza till middag och det tackade vi inte nej till. Pizzan var verkligen god! Och vad mätta vi blev!

151024 Rawand Christer o jag

Men efter kaffe och frukt var vi tvungen att åka hemåt igen, nöjda efter en trevlig dag med killarna.
Vi kom lagom hem till ”Så mycket bättre”.

151024 Lördagsmys

Så kom då den efterlängtade söndan! Jag har säkert gnällt om det förr — sommartid… Nu var det då äntligen dags att få tillbaka en timme, ställa tillbaka klockan. Vi sov riktigt länge på  morgonen men när vi ställt tillbaka klockorna så var den ju inte ens 10. 🙂 Härligt. Vi drack kaffe, C löste korsord medans jag virkade och sen slöade vi lite framför datorn innan vi åt en sen frukost. Men sen blev det fart. Jag duschade, målade ögonen och bakade chokladrutor medan C var till Bollnäs och köpte ett skruvstycke han hittat på facebook.
Sen tog vi med oss chokladrutorna och åkte upp till Quren där de hade ”Språkcafé/Öppet hus”. Vilken trevlig eftermiddag vi hade. Vi pratade med några asylsökande flyktingar från Syrien och fick god hjälp med översättningen av ett par vänner som tidigare bott på Quren men som nu har uppehållstillstånd och bor hos vänner i väntan på egna lägenheter.

151025 Språkcafé - öppet hus

Platschefen på Quren verkar väldigt vettig då han har låtit de boende utse en ”ambassadör” från varje land. Det bor tio olika nationaliteter där. De har arbetsplatsmöten där ambassadörerna får framföra åsikter och önskemål från sina landsmän och efter mötet kan de sedan informera ”de sina” om vad som kommit upp på mötet. Sen är målet att så många som möjligt ska få lära sig engelska med hjälp av boende som är lärare, de vill även ha volontärer som kan lära ut svenska och att så många som möjligt ska få utöva sin profession på plats. De har redan en läkare, en barberare och en fotograf som ”jobbar” och fler ska kunna få göra det de är bra på. Jag hoppas verkligen att det kommer att fungera för det låter otroligt bra.

När vi kom hem från språkcaféet så var det hög tid att börja laga middag. M* skulle komma och hälsa på och då tyckte vi att han kunde passa på att äta med oss. Så det blev en trevlig kväll också. 🙂 Sen när han gav sig av hemåt så var det dags för ”Bron” och ”Homeland” och virkningen.

151024 Handlat

Idag började jag dagen lite lugnt men sen tog jag itu med att putsa köksfönstren och jösses vad jag känner mig nöjd. Nu har jag bara ett fönster i sovrummet och ett i matrummet kvar plus några småfönster i källarn och så toafönstret. Naturligtvis så får jag f-n för att jag gjort nåt nyttigt… kroppen protesterar med att värka lite extra. 😦 Men.. jag har ju gjort nån nytta i alla fall.
C tillbringade eftermiddan i garaget och monterade extraljus på bilen så vi ska se bra när vi är ute och kör i mörkret.
Ikväll kom L efter praktiken och åt med oss så vi fick rå om henne en stund också.

Förklaring:
*M är 29 år, från Syrien, och bodde hos oss i februari i väntan på egen lägenhet. Han är gift och väntar på sin fru.
*R är 25 år, från Syrien, och bodde hos oss från mars t.o.m augusti.
De hör nu till familjen och är som våra söner och de är som syskon till E, T och L. Och så har vi S som är 29 år, från Syrien, och han bor nu i Stockholm. Vi räknar honom som en son också. Han fick egen lägenhet i Edsbyn tidigt så han har aldrig bott hos oss.
Vi har en stor familj nu. 🙂 

6 reaktioner till “Nu har det hänt lite mer…

 1. Tycker att både du och Christer ār jätteduktiga, nästan så att jag skäms för hur lat jag ä men har fått ”lära” mig precis som du att om jag gör något extra protesterar kroppen så jag sparar mig till jobbet, funkar för mig och ingen klagar hemma 😉

  1. Nog är det trökigt när kroppen ska protestera bara man gör nåt ”nyttigt”? Jag är så innerligt less på’t så när jag får f-n för att jag gjort nåt så ”pratar” jag med kroppen och talar om för den att den får ju fasen skylla sig själv när den är så känslig. Intalar mig samtidigt att det är värt värken jag får… går olika bra..
   Kramen.

 2. Oj vad du är duktig! Själv har jag inte gjort mycke nytta alls. Iallafall inte hemma. Igår var jag till pappa och målade färdigt hans trappa inne samt lite gräsklippning. Förhoppningsvis var det sista klippningen för denna säsong men man vet ju aldrig;)
  Mina fönster är så skitiga att tom jag skäms. Men vi ska gjuta nytt altangolv, förhoppningsvis på fredag. Efter det ska jag börja med mina fönster, innan är det ogjort arbete!
  Idag blir det till att foga klinkerplattorna framför kaminen. S har för mycket på jobbet och sonen kan inte använda armen än, men det blir sakta men säkert bättre!
  Ta det lugnt nu och njut av dina fina fönster!
  Bamsekramar till dej och de dina!

  1. Ja men då är ju du ännu duktigare som hjälper andra då. Jag envisas bara med mitt eget…
   Ja inte putsar då jag fönster i onödan nu för tiden – inte städar i onödan heller. Det gäller att vara motiverad och så ska kroppen fungera också och det är inte varje dag precis. 😉
   Skönt att F:s arm blir bättre. Behövde de skära upp honom något eller gick det vägen ändå?
   Jag njuter av mina rena fönster och konstaterar att det blir ingen mer fönsterputsning här den här veckan. Jag har roligare saker för mig. 🙂
   Kramen.

 3. Hej, ibland tycker jag att du är alltför envis, du har döttrar du kan be om hjälp med fönsterputsningen om inte sambon heller orkar och kan! Ingen är tjänt av att du sliter ut dig, du ska räcka i många år till! Jag säger som Doje, ingen klagar och gladast är jag!
  Hur många bor på Quren nu? Ni har liksom kommit ett varv längre än här hos oss. Vi har drygt 400 nu o ytterligare 100 lär komma…
  Idag fick jag mig en överraskning. Jag har hos ABF anmält intresse att hålla kurs i lätt svenska på boendena, har varit o kollat hur rutinerade tjejer från Falun lägger upp kursen (på 10 lektioner) o ska vara med på deras undervisning nästa vecka. Idag ringer hon från ABF o säger att det finns en till här i byn som anmält sitt intresse som lärare, o det visar sig vara den värsta surpuppan i byn! Hon intervjuades i teve innan flyktingarna kom och var totalt negativ, sågade allt och alla. Högst 10% av befolkningsmängden kunde få komma hit, i värsta fall, alltså typ 40 stycken. Så du ser, det hinner rinna mycket vatten under broarna. Nu kommer inte jag att gilla henne bättre för att hon gör detta, hon är en alltför negativ person för att jag någonsin skulle kunna bli vän med henne, men, det hedrar henne ändå att hon tar steget, även om jag tror att hon gör det bara för att sedan inför andra kunna skryta om hur hon deltagit i integrationen…,ja, såna mänskor finns ju överallt. Jag hoppas lära känna några lite närmare när jag håller någon kurs, skulle ju vilja bli mentor till någon/några, men då måste det kännas rätt för mig, jag har ganska hög integritet när det gäller att släppa in någon inpå livet, och jag beundrar verkligen dig som har släppt in så många behövande i ditt hem. Vet inte om jag någonsin kommer så långt..
  Kramen

  1. Jaadu Paula, du vet jag har så fruktansvärt svårt att be om hjälp så hellre får fönstren vara skitiga. Min mamma är likadan men hon tar hjälp av sina barnbarn nu i alla fall så jag kanske kommer dithän jag med så småningom. Jag tar ett rum i taget och det går än så länge riktigt bra. Sist jag fyllde år fick jag en sån där fönsterputs”maskin” av ungarna och sambon och det är mycket lämpligare med den än att göra på det gamla traditionella viset.
   Vad vettigt att ABF går in och ställer upp med svenskakurser. Jag är så fundersam hur platschefen här har tänkt lägga upp det. Nog kan jag också tänka mig att ställa upp en gång i veckan för att lära ut svenska – vi får väl se hur det blir. Det verkar som om det är C och jag som ska vara inblandade i Språkcaféerna, det var ju vi som körde det i våras. Men med bra samarbete med förläggningen så är inte det nån stor sak. Vi sköter i stort sett annonsering och hälsar välkommen när det är dags och hjälper till att plocka ihop efteråt.
   Vi har 340 boende på Quren nu varav 80 stycken är barn.
   Hade jag varit ensam så hade jag inte fått samma kontakter som jag har idag. Det är ju hittills mest karlar vi umgås med (vilket jag absolut inte har något emot) då deras familjer ännu inte har kommit. Och ju mer vi träffas desto fler likheter mellan oss hittar vi. Vi är i grunden väldigt lika, det kan vara religionen som skiljer oss åt men det gäller att berätta för dem att sånt bryr vi oss inte om här i Sverige utan vi ser till själva människan istället.
   De flesta av dem är också försiktiga och släpper inte vem som helst in på livet. Att de kommer hem till oss är många gånger bekvämlighetsskäl – då behöver inte jag ställa mig i ordning och gå iväg. 🙂
   Kul att folk ändrar uppfattning även om det är en surpuppa. Hoppas ni slipper undervisa samtidigt då. 🙂
   Kramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s