Snö, första advent och vad sa reumatologen?

Första snön kom första advent.

Tänk att snön kom så precis till första advent! Vad glad jag blev då jag klev upp sent omsider på söndagsmorgonen och fick se att det snöade. Vi klev upp så pass sent så vi åt frukost framför tv:n och såg tjejernas skidåkning. Resten av dan gick i samma anda. Det blev en del virkat i alla fall. Framåt kvällen då jag ställt in revbensspjäll i ugnen gick jag ut för att fotografera den första snön. 🙂 Och så gjorde jag en snölykta där jag lyste upp med ett värmeljus. 🙂 Vi fick ca 6 cm snö under söndan.
Kvällsmaten åt vi vid 19-tiden och sen såg vi en hyrfilm, ”Må döden sova” efter en bok av Anna Jansson.

I lördags åkte C in till köpingen (Ljusdal) för att ta del av ett erbjudande om en vinterrengöring, till ett bra pris, av mercan så jag och mor fick klara av melodikrysset själva och det gjorde vi förstås. 😉
När C kom hem, med en nyvaxad glänsande bil – ren både utvändigt och invändigt, hade jag plockat fram adventsljusstakar och stjärnor som skulle placeras ut i fönstren. C hjälpte mig då att få stjärnor och ljusstakar på plats. Jag hade dammat och lagt på röda dukar men det blev inte tid till att sätta upp julgardinerna i köket så det fick vänta. Framåt kvällen var vi till Öjerestaurangen tillsammans med vår vän Leif. Vi åt filé mignon men istället för bearnaisesås valde vi rödvinssås och vitlökssmör. Det är otroligt gôtt. Sen gick vi en sväng på byn (Järvsö) eftersom det var julskyltning.

I går (måndags) hade jag tänkt få upp julgardinerna i köket, gästrummet och i sovrummet men det blev inget av med det. Istället följde jag med C till Acktjära, en liten by som ligger mellan Bollnäs och Kilafors, där han skulle hämta en flispanna. Vi hade C:s arbetsgivares bil, en Citroën Jumpy. Det blev en del funderande och huvudkliande (det var mest C som stod för funderandet och det var naturligtvis han som kom på lösningen också) innan vi fick in flispannan i utrymmet där bak, men till sist så stod den där. C och hans arbetsgivare har kört en likadan flispanna i den förut, för ett par år sen, så vi visste att den skulle gå in men det var inte så enkelt att få in den.

Snölyktan i den första snön.

På väg hem från Acktjära kunde vi ju inte låta bli att åka in på Karlssons i Bollnäs där yngsta dottern är på praktik nu. Jag passade på att köpa ett par nya ”billighetsglasögon” eftersom de jag hade gick sönder totalt samma morgon. Så fick vi träffa L en sväng och ge henne en kram. 🙂
Eftersom vi började bli hungriga så passade vi på att äta ett varsitt Sibyllamål på kiosken som står inte så långt från Karlssons. Jag som samlar på rabattkuponger hade en kupong även för detta tillfälle så vi behövde bara betala för ett Sibyllamål. 🙂

Snögränsen gick förresten strax norr om Vallsta, dvs. bra precis mittemellan Bollnäs och Järvsö. Ju närmare Järvsö – desto mer snö. Snacka om att jag bor på rätt ställe. 😉

Idag (tisdag) har jag däremot gjort lite nytta här hemma. Badet skulle ha stäng både idag och i morgon så istället har jag bl.a. kört tvättmaskinen hela dan. Det blir många omgångar tvätt då det ska bytas dukar överallt. Det går ju inte att tvätta allt tillsammans heller för då är det alltid nånting som ska färga av sig.
Orkidéerna har fått ”bada” i sina krukor och alla andra blommor ville ha vatten och bli lite ompysslade också. Sen blev det äntligen dags att sätta upp julgardinerna. Så mysigt och ombonat det blev. 🙂 Jag gillar verkligen adventstiden och jul även om det blir en hel del att göra.
Tyvärr så har det varit varmgrader hela dan idag så snön har försvunnit sakteliga under dan och nu ikväll är den nästan helt borta. 😦 Blåsväder har vi också. Natten mot måndag kom vi väl upp till ca 7 m/s och det tar i rätt rejält nu med men det är inte mer än 4 – 5 m/s nu.

Vinterns första snölykta.

Ja och hur var det nu med reumatologen. Vad sa han egentligen?
Först måste jag berätta att när jag stod vid kassan vid sjukhuset i Hudiksvall i fredags, på väg till reumatologen (och CPAP-kvinnan), så ringde mobilen. Det var min ögonläkare som ville tala om att hon och reumatologen hade pratat med varann och de var överens om att det finns en liten risk att det är TBC:n (eller rättare sagt TBC:ns antikroppar) som ställer till skleriten i mitt öga. Därför skulle min ögonläkare nu ta kontakt (faxa ett brev) med en ögonspecialist på St. Eriks ögonsjukhus för att få reda på vad han/hon tror det är som gör att de inte får bukt med min sklerit. Min ögonläkare ska höra av sig till mig så snart hon får något svar från specialisten.

Reumatologen berättade samma sak för mig som ögonläkaren hade berättat på telefon. MEN vad det än är som orsakar min sklerit så vill reumatologen ändå sätta in biologisk medicin på mig. Däremot måste han nu vänta på att få höra vad ögonspecialisten på St. Eriks har att säga innan han kan förbereda mig för biologisk medicinering.
Om specialisten tror att det är TBC:n som ligger bakom min sklerit så kommer jag antagligen först bli behandlad med TBC-mediciner och då är det ögonspecialisten som behandlar mig med den och då inväntar reumatologen de rekommendationer som är innan han kan sätta in den biologiska medicinen.
Om specialisten inte tror att det är TBC utan min psoriasisartrit som ligger bakom min sklerit så ska jag då först få den där medicinen som ska se till att min TBC inte blir aktiv. Då är det reumatologen som behandlar mig med den. Den medicinen ska tas i nio månader och då jag tagit den i 4 veckor kan jag börja med den biologiska medicinen.
För, som reumatologen sa, sklerit eller inte spelar egentligen ingen roll för du behöver den biologiska medicinen ändå mot dina reumatiska besvär (psoriasisartriten) för att få bukt med de symptomen och bli så besvärsfri som möjligt.

Hängde du med? Om inte så har jag kanske förklarat lite för rörigt men jag förstod i alla fall det reumatologen förklarade. Jag ska få biologisk medicin (en injektion i veckan tillsammans med cellgifterna (Metoject) som jag har nu för att uppnå bästa effekt. Men när jag får börja med den medicinen beror lite på vad ögonspecialisten på St. Eriks ögonsjukhus säger.

Jag lärer då haft en otrolig tur som träffar såna engagerade läkare, både ögonläkaren och reumatologen, som verkligen tar mina besvär på största allvar och gör allt de kan för att jag ska få hjälp.

Kanske, kanske jag blir bra i ögat till sommaren… önska kan jag väl…

Gröngölingen.  Gröngölingen.
Bilderna är från 17/11.

Det fungerar bra att sova med CPAP-masken. Jag vaknar 2 – 3 ggr av att den läcker luft och får då ta av mig den och sätta på den igen. Sen är det bara att somna om igen och det tar inte lång stund. En av gångerna måsta jag upp och dricka vatten för jag blir otroligt torr i munnen i början av natten eftersom jag ofta blir täppt i näsan då jag lagt mig och då måste andas med munnen. Senare under natten har nästäppan gett med sig så då kan jag andas genom näsan. Vad C säger så har han inte hört mig snarka något heller. 😀 Jag kommer nog att bli pigg som en lärka när jag sovit med masken ett tag. 😉

Igår när mina billighetsglasögon gick sönder (igen) blev jag så sur så jag tänkte att nu skiter jag i om mitt öga inte är bra. Jag vill ha riktiga glasögon! De här billiga glasögonen är ju olika trots att jag köper samma styrka. Så jag ringde optikern igen och hörde efter hur mycket det skulle kosta med terminalglasögon (såna har jag sen förr bara det att de blivit för svaga för min dåliga syn) om jag sätter in de nya glasen i mina befintliga bågar. Med synundersökning, nya glas och arbete ska det kosta mig 1000:-. Så jag beställde en tid och fick en i morgon (onsdag). Visst, jag kanske behöver progressiva glasögon som jag kan ha jämt men med skleriten kvar plus ett litet brytningsfel (som jag haft ”jämt”) och lite gråstarr – allt på ”det onda ögat” – vill jag inte kosta på mig så dyra glasögon nu. Men det var då väl sjutton om jag ska gå och köpa billighetsglasögon då jag väl borde klara mig med terminalglasögon tills skleriten försvunnit. Det må ju vara bättre med terminalglasögon än ”billighetsglasögon”.
Det blir spännande och höra vad optikern säger i morgon (eller idag rättare sagt eftersom det hunnit bli onsdag innan jag skrivit bloggen klar. ;-)). Om jag kan bli hjälpt av terminalglasögon eller om jag måste fortsätta med billighetsglasögon…

Snoozen i svart-vitt.Eftersom jag kan fotografera i svart-vitt med min kamera så är det roligt att testa det ibland också.

10 reaktioner till “Snö, första advent och vad sa reumatologen?

 1. Å vad avundsjuk jag blir på snön. Här skiner solen 5+grader och BLÅST. Alltid denna blåst. Men solen skiner iallafall, problemet e att vi behöver klippa gräset igen. Det växer så det knakar, ur led e tiden. Tänk förra året hade vi snö nu,suck.
  Vad bra att du ska få hjälp nu av ytterligare en specialist. Jag tror verkligen att du e bra till sommaren, något annat finns inte!
  Hoppas att snön kommer tillbaka och att dina nya glasögon hjälper dej!
  Ha det bra och stora kramen till dej!!!

  1. Den snön försvann men nu har vi fått mer snö som än så länge ligger kvar så nån gräsklippning blir det inte hänne.
   Glasögonen är på plats på näsan nu och det känns bra. Jag kan t.o.m. ha dem även då jag inte sitter vid datorn eller läser. 🙂 De blir liksom bara kvar på näsan.
   Ska skriva en ny blogg snart men det har varit lite mycket ett tag. Ska försöka ringa dig och berätta lite sånt som jag inte vill skriva om på bloggen.
   Kramen!

 2. Jasså ni fick snö ni 🙂 Här har det ju bara regnat 🙂 Å blåst förstås….
  Hoppas det kommer att funka bra med cpap:en snart för dig.
  Kram på dig o ha nu en skön helg….

 3. Sådana märkliga saker som kan hänga ihop. TBC och sklerit – ja, du vet ju inte än men det KAN hänga ihop för andra, tydligen. Jag håller helt med dig om att du har underbara läkare som jobbar så mycket för dig! Engagerade läkare är härliga.
  Snoozen blev så fin på det svart/vita kortet. Jag gillar också att ibland ta svart/vita kort. Har också tagit ”antik”, du vet så att det blir sådär brunaktigt som riktigt gamla kort. Visst går det att ändra i efterhand men jag tror det blir bättre om man ställer in kameran så när man fotar.
  Du gör säkert rätt som väntar med progressiva glasögon för de kanske du behöver byta nästa år eller så (beroende på hur det går med ditt öga) och det är minsann inte kul. Kommer man under 8.000 får man vara sååååå glad.
  Jag ser det snöar hos dig. Ja, här på bloggen alltså 😉
  Ha det gott! Kram! ♥

  1. Ja visst är det lustigt vad mycket som kan hänga ihop utan att man vet det. Jag är så tacksam för mina duktiga, engagerade läkare. Jag har haft en enorm tur eller så kanske det är som så att specialistläkarna är mer engagerade än allmänläkarna… Vore kul att höra vad andra har för erfarenheter av det.
   Mina terminal/närsynt-glasögon är nu på plats på näsan och det känns bra. Kan nog klara mig ett tag till utan progressiva som det känns nu.
   Ja, jag såg det att det börjat snöa på bloggen igen. Men även här har vi fått snö och rätt skapligt mycket också. 2 – 3 dm är det nog.
   Kramen!

 4. Låter förnuftigt att vänta med progressiva tills du är helt bra och det SKA du ju bli med alla dessa specialister som engagerar sig !
  Här har vi massor av snö och smällkallt, visst ser det juligt ut men jag hade hellre viljat få det liiite senare ;-).
  Önskar dig en fin Andre advent, kram.

  1. Snö har vi också fått nu som verkar ligga kvar men smällkallt har vi däremot inte. Vsserligen så bor vi så till att det alltid är minst 2-6º kallare i vår omgivning men det är inte så kallt där heller. 🙂 Vi har -5º nu.
   Kramen.

 5. Ja, du kan vara tacksam över engagerade läkare, det brukar ju oftast vara tvärtom!
  Givetvis kommer du att bli bra och det kanske innan sommaren, vem vet..?
  Här är det inte en gnutta snö och det är så mörkt och trist, det får gärna komma ett par centimeter så att det blir mer ”juligt”.
  Ha dé!/Kram

  1. Jag börjar fundera om det är så att specialistläkare är mer engagerad än allmänläkarna? Kan det vara så? Hur som helst så har jag haft en otrolig tur med läkare.
   Visst ska jag bli bra… så småningom.
   Jag tror nog även ni har fått snö nu så julstämningen kan komma smygande även till dig. Vi har fått mer nu som verkar vilja ligga kvar – det gjorde inte den där första snödämpen.
   Kramen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s