På sommaren händer det mycket i vår bygd.

Nu har det gått nästan en vecka sen sist jag bloggade och jag har knappt suttit vid datorn alls under veckan mer än att jag lagt in bilder från kameran.
Vi har varit ute på en massa skoj för det händer ju massor med roliga saker under sommarn. Tur att C har semester så vi kan njuta av utbudet. Det är ju fullt möjligt att roa sig på hemmaplan om man inte vill eller har råd att åka på semester. Men vi ska ta oss en tur neråt i vårt land men inte långt ner. Vi kan kanske kalla det för en tur ner i mellansverige för vi brukar inte åka längre söderut än till Göteborg, där min äldsta lillebror bor. Vi känner rätt många som vi gärna vill träffa under semestern eftersom det oftast är enda tillfället att träffas. Men ett par besök av goda vänner väntar vi oss här också i slutet av sommaren och i höst och det ser vi fram emot. 🙂

Järvsö spelmanslag.

Ja vad har nu hänt sedan sist? Jo ”Moläta” har vi varit på och det var på hemmaplan närmare bestämt på Stenegården här i Järvsö. Det är LRF och olika näringsställen i bygden som håller i ”Moläta”. Ordet ”mola” betyder egentligen att man äter mycket av bara en sort. T.ex. om man har kött, potatis, sås och grönsaker på sin tallrik och tycker bäst om potatis och sås och då sitter man och ”molar” just potatis och sås och struntar i stort sett i den andra maten. Eller om man tycker om pepparkakor så kan man sitta och ”mola” pepparkakor, alltså äta många pepparkakor.

På ”Moläta” serveras det smakportioner av mat och desserter. Då köper man en matbiljett för 25:- (men det är lika bra att köpa flera biljetter på en gång) sen går man runt och ser efter vad det finns för något gott som man vill smaka på och när man väl bestämt sig är det bara att ställa sig i just den kön för att byta sin biljett mot en tallrik mat.

Vi började med ostkaka denna gång eftersom vi varit med förr och vet att den brukar ha strykande åtgång. Och ostkakan är alltså Hälsingeostkaka med saftsås och här serverades även en klick grädde till så det var riktigt festligt.

Team Andreas kören.

Sen delade vi på oss för C var hungrig (och ville ha ”riktig mat”) och hade sett korv och potatis som han ville ha (vet faktiskt inte om det var nåt särskilt med den korven) och jag ville prova på lammgrillspett men den tanken gav jag upp då jag såg hur lång kön var så jag ställde mig i den betydligt kortare kön till älgkebaben istället.

Under tiden vi köade och åt var det underhållning från scenen av lokala artister. Järvsö spelmanslag fick vi lyssna till och så kom Team Andreas kören (utan Andreas) och sjöng. Jarsefôlk spelade folkmusik för oss och Linn Norin sjöng vackert liksom syskonen Adam och Clara Sagström (Clara var även med i Team Andreas). Konferencier under kvällen var Jörgen Åberg.

Jag testade också pannacotta med rabarber och vinbärskompott medan C tog en till tallrik med ostkaka och i slutet av kvällen blev det kaffe och den populära Jarseglassen där de flesta smaker hade tagit slut så vi hade inte mer att välja på än polkagris och jordgubb. Jarseglassen är dyr och omtalad men vi har faktiskt inte testat den förr och jag var inte alls imponerad för det var dålig (för lite) smak på den och så fick jag små kulor av grädde i munnen ibland och det var ingen höjdare.

Tillagning av kôlbullar. Jarsefôlk. Linn Norin.

Det fanns mycket att välja på och jag kan ju räkna upp en del. Pärgröt med fläsk (något typiskt för de här trakterna, det är som ett lösare potatismos och fläsk) är väldigt populärt, Kôlbulle (en tjockare pannkaka som nästan friteras i stekpannan tillsammans med fläsk), Blodpudding och grynkaka med fläsk (också något typiskt för de här trakterna där blodpuddingen liknar den blodkaka vi brukade göra hemma hos mig då vi hade slaktat gris men vi åt inte grynkaka till), Lax med hjortronchutney (den ska jag testa nästa år om den finns då), Sillröra på hembakt hårdbröd, Lammspett, Hängmörad ryggbiff, Lammrulle, Kladdkaka, Philadelphiaglass och säkert något mer som jag har glömt.
Det brukar vara ca 2 500 vuxna (som betalar inträde) plus alla barn som går in gratis. Det brukar säljas 9 000  – 10 000 matbiljetter under kvällen enligt LRF:s ordförande (”Bonde-Janne”) stod det i Ljusdalsposten dagen efter.
Det var en solig och skön kväll med både fin musik och goan mat.

110709 Första jodgubbsskörden.

I tisdags var det dags för sista badet före semesterstängningen. Jag njöt allt vad jag bara kunde. På eftermiddagen hade vi klipptid hos Maria Kopparmalms i Bollnäs. Skönt att bli av med lite hår och jag blev väldigt nöjd med klippningen och det blev C också som fick en riktigt kort sommarfrisyr som gjorde honom 10 år yngre. 🙂
När vi blivit fina i håret tog vi oss en matbit på Wärdshuset i Alfta innan vi åkte hem till mor och far och fikade och hjälpte mor med att få in en nyare version av virusprogrammet och lite hjälp med deras mobiltelefon blev det också. Jag tog hand om datorn och C hjälpte dem med telefonen.

På onsdan var det då dags för Bingsjöstämman. Den har funnits så länge jag minns men jag har aldrig varit dit och spelat och det är ju något som jag alltid velat uppleva. Nu var det dags. Vi packade ner kaffe, kakor och läsk i vår korg, fiolen och kameran fick också följa med.
Vi har ju hört talas om vad mycket folk det brukar vara där så vi åkte hemifrån i god tid så vi skulle ha chans att få bra parkering (kan ju vara svårt även då jag har handikapparkeringstillstånd). Vi blev förvånade att det inte var så mycket folk på själva platsen för stämman men kom ju snart på att det fanns ju hur mycket folk som helst på alla campingställen däromkring. Bingsjöstämman börjar ju redan dagen innan med alla spelmän och andra som campar på olika platser i närheten. Det brukar spelas natten lång på dessa campingar.

Bingsjöstämman 2011.

Vi var i alla fall på plats i god tid så jag hann t.o.m. värma upp med lite ”buskspel” innan det var dags för invigning av stämman. (Buskspel är allt spelande som uppstår spontant då spelmän träffas. Hör man en låt som man vet att man kan så är det bara att hoppa med i gänget och spela och kan man inte låten riktigt så kanske man lär sig den.) Efter invigningstalet av Sara Parkman (bloggare, twittrare och en duktig talare) var det en hel del grupper som uppträdde vid dansbanan där vi satt. Jag smet iväg för att vara med på en övning inför allspelet. Det behövde jag verkligen för jag är urusel på att spela dalalåtar och det var bara 4 av 10 allspelslåtar som jag kunde innan. Men jag hade ”känt” på dem lite hemma till de noter som jag kunde skriva ut från stämmans hemsida och med en timmes övning så gick det sedan riktigt bra på själva allspelet.

Gissa om det är en rätt mäktig känsla att stå tillsammans med ett par hundra andra spelmän, hopträngda som sillar, och spela tillsammans. Jag såg ingen jag kände igen sen tidigare men spelmän är ett lättsamt folk och jag pratade med flera stycken för vi har ju ett gemensamt intresse i alla fall.
Och så all publik som satt på hela området… det var ”tjuvtjockt”. Vilken upplevelse. Nästan som på 70-talet då ca 30 000 personer var på Delsbostämman då jag och min bror var små och nyss börjat spela fiol.

Jordgubbar med glass och kaffe.

Kvällen höjdpunkt var ändå då jag träffade på spelmanskompisar från Alfta som jag fick spela med och då blev det naturligtvis Alfta och Hälsingelåtar. 🙂

När vi åkte hemåt vid 21:30-tiden var det fortfarande folk som kom till stämman så den lärer då ha fortsatt hela natten.
Det var molnigt då vi kom dit, nästan så regnet hängde i luften men molnen sprack upp och det blev en varm och solig kväll med klarblå himmel. Precis som det ska vara då det är spelmansstämma och sommar.

I torsdags blev det en hemmadag. C klippte gräs och körde med trimmern och jag dammsög och torkade golv och tvättmaskinen fick jobba den också. Det behövs ju såna dagar ibland också.
På kvällen fick vi besök av våra vänner Ulla och Egon. Det var trevligt att sitta och fika och prata en stund med dem. Vi bor rätt nära varandra men träffas ändå inte så ofta som vi borde.

110708 Surströmming.I fredags åkte vi till Grannäs för att uppvakta Mor på 71-årsdagen. L följde med oss dit. Vi blev bjudna på mat, C och mor åt surströmming medan far, L och jag åt salt sill och sillsallad med ”färskpoteterna”. Vi hade med oss jordgubbar (Tallåsengubbar från Ljusdal) istället för tårta så vi fick smaska jordgubbar och grädde till efterrätt.
Naturligtvis hade jag tagit med mig fiolen så jag kunde spela för mor och far. Mor skulle ju ha följt med oss till Bingsjöstämman men blev dålig så hon orkade inte men hon fick lite folkmusik i present istället. 🙂

Maffe njuter av svalkan i gräset.  Maffe.

Igår blev vi bjudna på mat hos vår vän Leif och Maffe 🙂 (Snoozens bror). Leif bjöd på köttgryta och Maffe på kelande. Då vi precis hade plockat vår första rejäla jordgubbsskörd från våra 10 jordgubbsplantor så tog vi med jordgubbar och glass.
Jag hade fiolen med även till Leif så efter att vi ätit oss mätta på mat och jordgubbar så satt vi nere vid hans damm (där han har små laxar på tillväxt under sommaren) och spelade tillsammans till ackompanjemang av brusande vatten. Jag på fiol och Leif på gitarr. En mysig kväll igen alltså. 🙂 Vädret var soligt och varmt, precis som det ska vara när det är sommar.

Dammen.

Det är mycket musik och mat och soligt väder hittills på C:s (och min) semester. Hoppas det vackra vädret vill hålla i sig och fiolen ska ju med då vi åker på semester så det kanske fortsätter i samma mysiga, somriga stil…

Laxöring i Leifs damm.

Ikväll ska jag i alla fall laga mat här hemma. Vi har bara ätit middag hemma en (!) kväll denna vecka och då åt vi risgrynsgröt. 😉 DET är ju verkligen semester för mig – att inte behöva laga mat. Skönt för kroppen att slippa mat och disk för det känns verkligen i kroppen att vi är ute på roligheter. Men det är det värt!

Idag har vi faktiskt fått 0,3 mm regn (vi skulle behöva betydligt mer) men nu skiner solen igen. Men molnen tornar upp sig omkring oss så vi kan nog få mer regn och kanske även åska innan kvällen.

10 reaktioner till “På sommaren händer det mycket i vår bygd.

 1. Hej vännen, jag har ju förstått hur mycket ni hunnit med när jag kikat lite på FB. Vädret har varit fint nu för allehanda utflykter. Hasses tjejer ringde i veckan o ville komma hit denna helg så vi kastade förstås om våra planer att åka till Säfsen där det pågår Säfsenveckan. Den tar vi något annat år..
  Många goda skratt och glad samvaro har det varit, däremot inte matledigt,.,,det får jag ta igen någon annan gång.
  Kramen

  1. Ja, nog har vi hunnit med en del. Men nu är det fixande här hemma innan vi ska åka iväg på semester som gäller. Vi åker på onsdag och då är det Töreboda som är vårt första mål, sen får vi se vad vi hittar på. Linn kommer att bo här när vi är borta så det inte behöver gå någon nöd på katterna samtidigt som L får njuta lite av lantlivet och kunna vräka sig i tre rum och kök istället för ett rum och kök i Bollnäs.
   Ibland får man kasta om planerna men det kan ju bli minst lika trevligt ändå. Kul med besök och jag kan ju tänka mig att du tillbringade en hel del tid i köket så jag hoppas du snart får ledigt från grytorna du med.
   Kramen.

 2. Jag önskar jag fått vara med hos Leif och hört er två spela, och vattnet brusa… En underbar liten damm… så fint 🙂
  Modern till min väninna i Bergslagen (dit jag brukar resa) är från Dalarna, Rättvik. Där säger de ”möla” (reserv. för stavning) när man sitter och äter efter att man ätit sin portion mat (och inte vill ha mer av allt), alltså tar av något man tycker extra mycket om vad det än är.
  Kolbullar har jag ätit på Jamtli, Östersund. Brände mig i mun, minns jag *fniss*. Var mest för att jag skulle ha gjort det, inte för att det var någon delikatess. 😉 Lax med hjortronchutney låter gott! — Kan tro det var fantastiskt med allspelet på Bingsjöstämman. Att vara en del bland så många, en stämma i det hela.
  Du tar så fina bilder och donar med dem sedan. Tycker de skulle kunna säljas som vykort. De finaste ovan är de två med jordgubbar, för de ser så äkta ut att munnen åker upp av sig själv! Men alla bilderna är bra. Synd bara att det väl är mycket svårt att komma in sig och få sälja bilder. Har du försökt?
  Det kom en åskskur här för ett par timmar sedan; kan nog komma fler. Regn behövs fortfarande här också.
  Nu ska jag avsluta min roman, 😉
  Kramar!

  1. Du kanske ska vara glad att du slapp höra oss för vi är inte vana att spela tillsammans men han är duktig på att kompa med gitarren så det brukar inte ta så lång tid innan han vet vilka ackord han ska ta till de låtar jag spelar. Men det är inte lätt att kompa på gitarr till folkmusik för i folkmusiken byter man tonart då och då och förvirringen kan bli stor. 🙂
   Kôlbullar är lite för fett för min smak men det mättar bra. 🙂
   Tack för de fina orden om mina bilder. 🙂 Halva nöjet med bloggen är ju att fixa med bilderna, tycker jag. Det tar alltid längre tid än att skriva själva bloggen. Jag skulle kunna fylla mina dagar med att dona med bilder i photoshop om jag hade tid med det. Och jag vill lära mig mer…
   Jag har aldrig kollat om det går att sälja korten som vykort. Det borde ju gå genom nå’t företag eller liknande isf. Eller så ska jag kolla upp hur mycket det kostar att trycka upp ett gäng och sen sälja iväg dem till de ställen som säljer vykort.:-) Jag har ju några som borde sälja bra här i Järvsö, bl.a. en bild på kyrkan omgiven av höstlöv. Tror jag har lagt in den bland Järvsöbilderna på Facebook. Den gör sig bra som förstoring också för den har jag förstorat åt en kvinna som ville ha den.
   Min kursledare i bildhantering sa också att han tyckte att jag skulle slå mig in någonstans med gratulationskort eller liknande. Fixa ett koncept som håller och sen försöka få snurr på försäljning via blomsteraffärer eller liknande. Något att tänka på kanske. 🙂
   Här har vi varken fått åska eller regn. Det bara såg så ut. Men det åskade och regnade lite varstans omkring här men vi fick inget fast vi skulle verkligen behöva det nu för gräsmattorna börjar bli bruna.
   Ha det gôtt och ladda upp för rätt vad det är så kanske vi dimper ner. 🙂
   Kram.

 3. Hej vännen!
  Här nere skiner solen och det e 29 gr i skuggan. Sören och hans lumpakompis lägger tak! Pust jag blir svett bara av att hantlanga vatten till dom. Jag har markservicen, mat, kaffe och vatten. Massor med vatten, tur vi har pool (27 grader) tom jag kan bada!!
  Låter som ni har en fin semester,om ni kommer neråt oss ring så kanske vi kan ses!
  Kramen på dej och din gubbe:)

  1. Hej!
   Några 29º i skuggan har vi inte haft. Det stannar på 21 – 22º och jag är så nöjd med det så men C vill ha varmare.
   Markservice är jobbigt. Minns min barn/ungdom då det var slåtter… jag som inte tålde hö fick fixa mat och kaffe och det var ta mig sjutton ett heltidsjobb. Samtidigt fick jag hålla reda på minsta brorsan också så han inte kom i vägen för traktorn eller höfläkten.
   Vore jättekul om vi kan ses när vi drar neröver. Vi börjar i Töreboda och sen vet vi inte riktigt var vi hamnar. Kanske vi borde höras på telefon.. ni lär väl också ska ut och fara antar jag men det vore ju kul om vi kunde prick in nån träff på något sätt.
   Jobba inte ihjäl dig i värmen! Hälsa takläggarn!
   Kram.

 4. Fullt upp verkar ni ha och så trevligt det måste vara med ditt fiolspel!
  Att slippa laga mat, det är semester tycker jag..
  Läste upp för maken all de maträtter som fanns på ”Moläta” och jag riktigt såg hur sugen han blev!
  Hoppas ni får en fortsatt skön semester.
  Ha dé!/Kram

  1. Visst är det väl bästa semestern då man slipper laga mat och diska? 🙂 Men nu är jag igång igen vid spisen men vi far på semester på onsdag så då blir det då nån annan spis än hemmaspisen iaf. 🙂
   Ni får göra en tur till Järvsö och Moläta nästa sommar. Det är riktigt gemytligt och mysigt om vädret är det rätta. Och god mat är ju inte att förakta och man blir då rejält mätt på en hundring.
   Ha det gôtt!
   Kramen.

 5. Såå mycket roligt ni har hittat på och sicken massa god mat !!! Blev såå sugen när jag läste om ostkakan, jag brukar be om Frödinge ostkaka när jag kommer hem på besök ;).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s