Rapport från besöket hos reumatologen OCH ögon.

Ögon.

En rapport om hur det gick idag då jag var till Hudiksvall kan ju vara på sin plats. Återbesök hos reumatologen stod på schemat idag så jag tog bussen från Ljusdal 10 över 7 för jag skulle vara hos reumatologen kl. 9. Han kunde rapportera att det inte är något fel på mina tarmar och inga förändringar på skelettet som syntes på röntgen av bäckenet. Blodproverna och urinprov/samlingen var också bra. Det var ju skönt det då.

110516 Utslag på fulfoten.Han tittade på min ”fulfot” där jag fick konstiga utslag strax före påsk och under vår resa till Cypern. Jag hade även fotograferat foten och hade bilder med vilket han tyckte vara smart gjort för då fick han se hur det sett ut innan utslagen lugnade ner sig och började läka. Han trodde inte att utslagen hade något att göra med Methotrexatet utan det kunde hellre bero på att min ”fulfot” är extra känslig och det kan ha varit tryck från skor eller nåt som gett dessa utslag.

Min artrit är inte så aktiv men det är däremot min fibromyalgi, sa han efter att ha undersökt mig. Men det stora problemet är alltså skleriten i ”det onda ögat”. Jag kommer att få högsta möjliga dos (då det gäller inflammationer) av Methotrexate så den höjs från 20 mg till 25 mg vilket skulle motsvara två Methotrexatetabletter till. Men jag ska nu få Methotrexatet i injektionsform en gång i veckan istället. Då heter det Metoject. Det ska vara effektivare (aggressiv behandling kallade han det) och förhoppningsvis ge bättre resultat. Jag kommer att få ta mina sprutor själv men han ville att jag skulle gå till distriktssköterskan då jag ska ta min första spruta. Det är samma sorts sprutor som vid insulinbehandling och såna har jag ju använt i mitt jobb inom äldreomsorgen så det lär inte bli några problem. Inte är jag spruträdd heller. En sådan här aggressiv behandling kan man hålla på med i 18 månader, sa han. Förhoppningsvis så blir min sklerit bättre under den här tiden så kortisonet kan trappas ner och om ögat blir bra så kan även Methotrexatet trappas ner något för att sedan hålla inflammationen borta. Risken är stor att jag får tillbaka skleriten igen men då är det bara till att ta till det tunga artilleriet igen för att få bukt med det.

Om skleriten inte blir bättre av denna behandling så får de ta sig en funderare och lösa det problemet OM det uppkommer för det finns inga färdiga lösningar på det här och det är inte ett så vanligt tillstånd heller… Reumatologen sa med stor medkänsla i rösten att han tyckte det var en jobbig sjukdom jag har fått. Han verkade mena skleriten. Jag svarade att det är jobbigt då det gör så fruktansvärt ont och då jag ser så grumligt så jag får svårt att läsa men att det enda jag vill just nu är att slippa ta något kortison alls och han sa att det förstod han och det var ju deras (reumatologens och ögonläkarens) mål också. Jag ska på återbesök till reumatologen igen om ca 3 månader. Innan det besöket ska jag röntga min ”fulfot” för han misstänkte att jag hade artrit i den för jag var öm vid trampdynorna strax nedanför tårna.

Eftersom jag haft fruktansvärt ont i ”det onda ögat” i över en vecka och det bara blivit sämre och sämre och ögat dessutom blivit rött igen så tog jag en rövare och gick till ögonmottagningen då jag var klar hos reumatologen. Det blir ju en massa helgdagar nu och jag har ju fått en tid på tisdag nästa vecka men kände att jag inte står ut med värken i ögat till dess. De var så snälla så jag fick komma in direkt till en sköterska som kollade min syn och mätte ögontrycket. Ögontrycket i höger öga började bli för högt kunde hon konstatera men synen är inte sämre även om jag upplever det så när ögat blir så där inflammerat.

Sen fick jag träffa min rara ögonläkare. Hon kollade i ögat och ögonbotten och såg att inflammationen blivit sämre men jag har inte fått några veck på näthinnan än och det ska det inte behöva bli heller då jag kom redan idag. Dessutom har jag fått en liten blödning på ögat in emot ögonvrån så jag är röd även där (inte bara den yttre halvan av ögat alltså). Resultatet blev att kortisonet (Prednisolon) höjdes från 10 mg/dag till 20 mg/dag. Dessutom ska jag nu få en ny tablett, Fosamax, som jag ska ta en gång i veckan. Den ska förhindra benskörhet och jag behöver tydligen detta tillskott eftersom jag haft kortison så pass länge. Sen fick jag en ny tid till ”ögon” om två veckor.

Så nu är det bara för mig att bita ihop och ”gilla läget” och se till att skaffa mig ett stort tålamod för det här verkar ta tid…

Orkidé mot molnig himmel.

26 reaktioner till “Rapport från besöket hos reumatologen OCH ögon.

 1. Åh Ninni vad jag tycker det är orättvist att du ska ha så ont.Jag hoppas verkligen att det blir bättre nu med ny medecinering.Vill, vill ,vill ,att du ska få må bra.
  Puss på kinden och försiktig kram //♥

  1. Sjukdomar är sällan rättvisa. Men det är ju bättre att jag har de här eländiga sjukdomarna än att mina barn drabbas av det eller något liknande så det kanske finns nån rättvisa i alla fall någonstans. Värken i ögat kommer att ge med sig över helgen då den höga kortisondosen börjar verka så jag har något att se fram emot och innan dess så tar jag värkmedicin när det blir som värst. Alvedon tar jag så det räcker hela vakna tiden och fyller på med Dexofen (hittade en burk i medicinskåpet som jag inte visste att jag hade) till kvällen och natten då det värker som värst så jag slipper det beroendeframkallande Tramadol. Förhoppningsvis så kommer jag må bättre framöver. Tack goa Nitha!
   Kramen.

 2. Ja jisses va besvärligt det har blivit för dej! Man måste ju hinna leva också o inte bara lida av allehanda sjukdomar, suck!
  Det verkar dock som att du har bra behandlande läkare, ett stort plus för det!
  Jag började ju äta Artrox denna vecka, det lär ta ca 4 veckor innan man märker ev. förbättring. Problemet jag har är ju att jag inte kan kombinera inflammationshämmande mediciner som jag skulle behöva med de livsnödvändiga kolesterolsänkande och blodförtunnande..
  Nu hoppas jag verkligen att du får en bra långhelg då värken släpper och ni få mysa o ha det trevligt. Tålamod är ju en dygd, jag saknar den totalt, men nog är det ju så att har man inga alternativ så får man lära sig det också den långa vägen…
  Kramar i massor

  1. Jag försöker leva samtidigt med värken men det blir lite stillsammare då jag får så här ont. Ja, jag har bra läkare och det är jag så tacksam för och nu har de kontakt med varandra så de meddelar varann vad de gör och hur de ser på saker och ting. De är väl medvetna om att de är specialister på olika saker men strävar åt samma håll.
   Jobbigt då du inte kan kombinera de inflammationshämmande medicinerna med dina livsnödvändiga mediciner. Jag hoppas de forskar om sånt så man inte ska behöva välja mellan ”pest eller kolera”. Vi får hoppas att Artroxen hjälper dig så du slipper ha så ont i dina händer för jag vet att det gör himla ont och blir väldigt handikappande då det värker i händerna. Jag har haft några små slängar av det men det håller oftast bara i sig nån dag för mig och sen flyttar värken någon annanstans.
   Tålamod har jag skaffat mig med åren och som det är nu så har jag inget annat val än att försöka ha tålamod med denna seglivade sklerit. Det blir ju inget bättre om jag blir otålig heller men jag erkänner att jag har dagar då jag känner hopplöshet och otålighet och är nedstämd över hur skleriten (och de mediciner jag måste ta) styr över mitt liv just nu. Men sånt går över och så försöker jag se så positivt som möjligt på eländet igen för då känns livet lite lättare att leva.
   Ha en skön helg!
   Kramen.

 3. Men, va det ska krångla för dig med ögat!
  Vilken tur du har, som har sån bra läkare och du ska se, att det kommer att ordna sig efter den här ”kuren”.
  Som Paula skrev så är ju ”tålamod en dygd” och jag besitter inte heller den dygden, kommer säkert aldrig att göra det heller…
  Var rädd om dig och må så gott!
  Ha dé!/Kram

  1. Ja, jag har fått bra läkare som faktiskt lägger ner en hel del jobb på att läsa på om hur de ska kunna göra det så bra som möjligt för mig. Jag har haft tur på det sättet i alla fall.
   Jag tror att tålamodet kommer då man behöver det. Jag har inte haft så mycket tålamod tidigare jag heller men när man är mitt uppi det så har man inte så mycket val… men det varierar för vissa dagar är tålamodet långt borta men då jag fångar upp det igen så mår jag bättre av att vara tålmodig än att inte vara det.
   Ha det gôtt och ha en skön helg!
   Kramen.

 4. Hej vännen.
  Du undrade över vad DT betyder. Det är en förkortning för Design Team. Ett gäng pysselglada som inspirerar andra med material från den aktuella butiken de ingår i som inspiratörer.
  Kramis

 5. Nu har jag läst dagens inlägg också och måste verkligen säga att du har för mycket elände nu tycker jag! Tur att du är en stark person som inte ger sig! Det är inte så lätt alla gånger att ”gilla läget”. Jag har ju ”bara” fibromyalgin att kämpa emot och tycker det är fullt tillräckligt,
  Många styrke- och krya på dig kramis till dig från mig!

  1. Jag tror man orkar det man måste. Jag är nog inte starkare än nån annan. Jag själv beundrar alla som har cancer och går igenom alla otäcka behandlingar som de måste igenom. Där kan man snacka om styrka. Men vad har man för val?
   ”Bara” fibro är inte bara det heller.
   Ha en skön helg!
   Kram.

 6. Läste din blogg två gånger för att hänga med i allt – du har det då besvärligt. Kollade Fosamax i FASS – ”ögon” vet väl att du har allergier? Stod inte vilka allergier det kunde gälla men att läkaren bör veta. Uj, så mycket kortison du ska ta! Metoject verkar smart; så tråkigt med en massa tabletter och då du inte är spruträdd, så. Dina läkare tycks verkligen ta hand om dig 🙂 Det känns bra. Smart av dig att titta in till ögon när du ändå var där. Vad säger man mer? Att jag hoppas så innerligt att du blir bättre snart av alla dessa åtgärder. Helst ska du bli frisk!
  Jag undrar stillsamt: Varför kallar du din fot ”fulfoten”?
  I övrigt önskar jag dig och de dina en fin helg, sol och värme, och allt väl.
  Kram! ♥

  1. Jodå, ”ögon” vet att jag har allergier. Jag har fått stränga order att läsa bipacksedeln innan jag ska ta Fosamax. Nu fick jag ju naturligtvis inte Fosamax på Apoteket utan en billigare variant (de hade inte haft Fosamax på flera år sa de) men den ska ju vara likvärdig och jag ska läsa bipacksedeln. Är visst viktigt att man tar den en halvtimme före maten och dricker minst ett glas vatten till m.m. m.m.
   Ja, det är ju inte första gången jag ska packa i mig 20 mg kortison/dag. Tråkigt att det går bakåt istället för framåt. Ögonläkaren hade gått igenom min journal och ser att när jag kommer ner på 10 mg kortison (har varit ner på 7,5 och vänt också) så blir mitt öga sämre igen så de måste höja. Hon tänkte höja till 15 mg nu men en mer erfaren ögonläkare tyckte att hon skulle klämma i med 20 mg och så blev det.
   Methotrexate i injektionsform (Metoject) ska enl. reumatologen vara effektivare än tabletterna så det litar jag på och har även pratat med RA-människor som injecerar Metoject och det fungerar riktigt bra på RA-värken.
   Jag har nog haft tur som fått så bra specialistläkare och min ögonläkare är helt underbar. Jag hoppas hon kommer att finnas kvar där länge. Åtminstone så länge jag behöver henne. 🙂
   Jag hoppas också att jag ska bli bättre och helst slippa kortisonet men det låter ju som att det kan ta tid och blir jag av med skleriten och kortisonet så kan det komma tillbaka igen tydligen för har det en gång börjat eländas så här så får man tydligen dras med det. Så det är väl bara till att ”gilla läget” för jag har ju inget annat val. Eller hur?
   ”Fulfoten” kallas så för att den är så ful. Det är där jag har psoriasis och artritnaglar. Min vänstra fot kallar jag för finfoten för den ser helt normal ut. 🙂 Kanske ska skriva en egen blogg om mina fötter… 😉

   Önskar dig en härlig helg med sol, värme och bara fläktande lätta vindar.
   Kramen.

 7. Inte kul att behöva må så dåligt!
  Hoppas att medicinerna ska hjälpa dig att få slippa en del av värken. Sommarvärmen kanske hjälper till att minska inflamationerna lite.?
  Tack för ditt besök förresten! Du undrar om vi äter höns /kycklingar; Det är ju klart att främsta anledningen till att kläckaren är i gång just nu är att vi måste förnya värpdjuren.
  Barnbarnen tycker också det är spännande att få se hur de små äggen kläcks och när kycklingarna växer under sommaren.
  Men det är klart om det blir ca. 50% tuppar så behöver vi dem inte eftersom de ju inte kan bidra med ägg . De hamnar då så småningom som tupp i gryta!
  Jag tror det blir en betydligt humanare väg dit. Än vad de köpta stackars kycklingarna får utstå innan de blir till Kronkyckling eller grillad kyckling i Våra mataffärer. Det ger iallafall oss bättre kvalite på kött! Eftersom vi vet hur deras uppfödning varit
  kram från Kristina

  1. Värken i ögat kommer att ge med sig framåt söndag, tror jag, för då bör den höjda dosen av kortison börjat verka. Övrig värk brukar tyvärr inte bli bättre i den svenska sommarvärmen men däremot då jag är utomlands… undrar varför? Men den övriga värken är jag ju mer van och den står jag ut med på ett annat sätt. Det som känns jobbigt nu är ju att jag aldrig får nån ordning på skleriten i ögat så jag får sluta med kortisontabletterna. Jag tror ju att både inflammationen i ögat, kortisonet och cellgifterna gör att jag mår sämre i hela kroppen just nu och tappar en massa ork så jag knappt klarar av den enklaste vardagen. MEN jag försöker vara optimist och tror att det löser sig så småningom och under tiden får jag försöka vänja mig vid att orka mindre och då jag inte orkar värker kroppen mer så jag får väl se till att anpassa mig till det då.
   Förstår att ni med glädje äter era tuppar som ju fått en fin ”uppväxt” och säkert smakar mycket bättre än det kycklingkött vi andra köper i affärerna. Njut av detta. Vi får tag på både gris och nötkött som är uppfödda i närheten av där vi bor och kommer från djur som haft det bra och vi äter det köttet med glädje och njutning eftersom det smakar både mer och bättre än köpeköttet i affärn.
   Ha en skön helg och klappa lite på kycklingarna från mig.
   Kram.

 8. Hej Ninni60!
  Du har det jobbigt med din rematism,hoppas det blev bra resultat i Hudiksvall…

  Oh ja det var kul att komma tillbaka där jag vuxit upp,jag har inte varit där sen min son tog studenten i Hässleholm då stannade vi till i Älmhult,men vad det har vuxit upp nu hann jag inte gå runt i butiker,ska berätta mera senare.
  Ha en bra dag.
  Kramar

  1. Nog ska det väl ordna till sig nån gång med mina sjukdomar så de blir lite lättare att leva med… 🙂
   Jag kikar in och läser fortsättningen av ditt besök av din uppväxt.
   Ha det gôtt!
   Kram.

 9. Usch så jobbigt det måste vara för dig att ha så ont och att det ska behöva ta såå lång tid …
  Tycker verkligen synd om dig, du är en hjälte som kämpar på som du gör !
  Sköt om dig !
  Kram

 10. tack för din kommentar på min blogg, Ja man slarvar nog lite till manns när man ska äta men jag försöker så gott det går. Tycker synd om dig o ditt problem med bl.a. ögat hoppas verkligen att det blir bättre med din nya medicin. Ha en fortsatt skön helg.

  1. Tack Ewa. Nog lär det väl bli bättre eller bra nån gång i alla fall. Det är bara att försöka stå ut tills dess. Du om någon vet väl vad tålamod och sjukdomar är…
   Ha en skön helg!
   Kram.

 11. Hej vännen, hoppas långhelgen har varit till belåtenhet och att värken farit och flugit…
  Nu är Åskar på besök här, undras om jag ska stänga av apparaten? Den har gäckat mig hela eftermiddagen, låtit mig tro att nu ska det smälla, jag går o stänger av allt och sen händer ingenting. Hmmm, får nog mullra lite till innan jag tror på honom, hihi
  Badpremiären avklarad, duktigt va? Det var ljuvligt i sjön och jag var stolt som en tupp för jag brukar vara bra feg med att doppa mig i början av säsongen
  Kramen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s