Om mina mediciner och biverkningar.

110219 Solen lyser över bergen.

Tack för alla kommentarer jag fick på mitt förra blogginlägg om besöket hos reumatologen. Kul att ni orkade läsa hela bloggen. 🙂 Många av er har ställt frågor i kommentaren så det känns som att det behövs en blogg där jag kan svara på det ni undrar över och jag vet ju inte om ni klickat i så ni får eventuella svar på kommentarerna från mig via mail heller. Jag brukar försöka skriva ett svar på varje kommentar jag får så det kan vara idé att klicka i den där rutan nedanför där du skriver din kommentar. 😉

Jag har ju använt kortison (Prednisolon) nu seden 25 oktober 2010 och jag har legat på en hög dos hela tiden, dvs. över 5 mg Prednisolon. Vad jag läst mig till så räknas det som långvarig användning när man kommer över 3 månader. När det gäller kortison så finns det många biverkningar. ”Buffalo hump” kan man få när fettet i kroppen omfördelas och det visar sig som en ”puckel” från nacken och en bit ner mot skulderbladen, vad jag förstått. Även vid övervikt kan man få mer fett där. Jag är ju redan överviktig och dessutom har jag ”rund rygg” vid skulderbladen sedan födseln (liksom min mormor hade) och jag kommer med åldern att få mer och mer ”puckel” just där. Men det som visar sig nu är just p.g.a. kortisonet och den puckeln sitter lite högre upp än min ”runda rygg” och den ökar hela tiden nu.
Även bålfetman ökar och det är också en omfördelning av fettet i kroppen. Även det är en biverkning av kortisonanvändningen. Månansiktet får man tydligen för att kroppen samlar på sig vätska när man tar kortisonpreparat liksom svällda händer och fötter.

Kortison kan hjälpa vid värk och det är många som blir hjälpta av det mot sin reumatiska värk, vid fibromyalgi mm. Jag fick testa kortison i början då jag fått min fibromyalgidiagnos men det hjälpte inte mot min värk och på sätt och vis var jag glad för det då.

Methotrexate (cellgift): I FASS står det att Methotrexate är ett läkemedel som påverkar återbildningen av kroppsceller och minskar immunsystemets aktivitet. Det används bl.a. vid behandling av aktiv reumatoid artrit, svår psoriasis och vid psoriasisartrit hos vuxna patienter som har provat andra behandlingar men där deras sjukdom inte har förbättrats.
Biverkningarna blir inte så allvarliga vid de låga doser som ges till de patienter med de sjukdomar som jag skrev om här ovanför. De vanligaste biverkningar man kan få är sänkt motståndskraft för infektioner, minskat antal vita blodkroppar, illamående, kräkningar, diarré, onormal trötthet, huvudvärk, yrsel, minskad aptit, rodnande hudutslag, håravfall, ömhet i mun och läppar och ökad levertransminaser (enzymer).

Jag har ännu inte känt av några biverkningar av Methotrexate förutom lite yrsel igår kväll. Illamående och kräkningar bör jag slippa så länge jag tar kortisonet eftersom de som får de biverkningarna brukar få en liten kortisondos för att slippa just illamåendet och kräkningar.

Jag kommer att få kolla olika blodvärden i rätt täta intervall nu till en början då jag tar Methotrexate och sen kommer det att bli längre mellan gångerna ju längre tiden går.

Reumatologen som jag träffade var väldigt noggrann och han skrev av min medicinlista (jag har en lång medicinlista) som jag hade med mig och kollade upp hur mycket jag tog av mina mediciner (på vissa står det ju inte exakt hur mycket jag ska ta utan bara ett cirkavärde eller vad jag ska kalla det).

Jag har 5 olika mediciner (2 inhalatorer, tablett, nässpray och ögondroppar) jag tar för min allergi och astma + en vid behov (inhalator).
1 medicin (Tenormin) för min hjärtklappning,
2 mediciner (Orudis retard och Tryptizol) för min fibromyalgi + 2 olika värktabletter vid behov,
1 medicin (Prednisolon) för min sklerit + 2 mediciner (kalktabletter och magmedicin) mot biverkningar av Prednisolonet,
1 medicin (Methotrexate) för psoriasisartriten + 1 medicin (b-vitamin) mot biverkningar av Methotrexaten.

Vissa av medicinerna tar jag två gånger per dag. Sammanlagt stoppar jag i mig (just nu) 76 och ½ tablett på en vecka + det jag andas in och droppar och sprayar! Det är inte konstigt att C tycker att jag knappt ska behöva äta frukost då jag har en hel näve medicin att stoppa i mig på morgonen. 😉 (Jag har de flesta på morgonen).
Men tänk vilken tur att dessa mediciner finns! Om de inte funnits så skulle jag må riktigt rejält dåligt.

Snälla, tyck inte synd om mig för att jag nu fått reda på att jag har psoriasisartrit. Visst jag har ont och besvär av både fibron och (antagligen) psoriasisartriten också men inte värre än jag klarar av det. Innan jag var till reumatologen trodde jag ju att allt kom från fibron. Oftast så är det molvärk på olika ställen i kroppen, inte så ofta riktig ”illvärk” och det är jag tacksam för. Jag försöker lyssna på kroppen men ibland så tar jag i lite för mycket och då får jag ”betala” för det.
Visst det är ingen av de två sjukdomarna som går att bota men de går att leva med och leva ett riktigt bra liv också. Det finns många som har det så mycket värre. Jag är så tacksam för att jag har just fibro, och nu då psoriasisartrit, och inte någon sjukdom som är livshotande.

Jag lever och njuter av livet och kan ju klara mig själv (tja, C kan ju få ta ner nåt från översta hyllan i skåpet ibland förstås ;-)) och snart blir jag av med skleriten också! 🙂 Sen har jag en underbar sambo, 3 underbara barn, 2 underbara föräldrar och 2 lika underbara bröder. Jag är ju lyckligt lottad. 🙂

110222 Ekorren är på väg mot fågelbordet.

14 reaktioner till “Om mina mediciner och biverkningar.

 1. Det är en rejäl hög med tabletter du tar per vecka!! Kan nog tycka att du skulle fått slippa psoriasisartriten det hade väl räckt med fibron!! Men som du säger man ska vara glad att det inte är livshotande. Hoppas alla fall att du ska må bra av den nya medicinen och att den har avsedd effekt.
  Kram på dig!!!

  1. Jag har ju inte märkt nån större skillnad sen jag fick psoriasisartriten som jag tydligen haft sen ca 4 år tillbaka. Det är det sista halvåret jag känt mig klenare och haft mer värk men det har jag kopplat till inflammationen i ögat…
   Kramen.

 2. Du är så klok, Carina. Innan du visste om psoriasisartriten mådde du ju lika dåligt som nu… Nu kan du dessutom få må bättre.
  Så vet du vad som räknas här i livet: de två sista raderna. Det borde fler människor tänka på, tror jag.
  Stor kram!

  1. Jag kan ju inte gå och gräva ner mig nu för en diagnos på något som jag antagligen haft i ca 4 år. Nu ser jag fram emot att bli av med skleriten och kanske bli lite bättre i höften och ryggen som har bråkat mest med mig den sista tiden.
   Klart jag tänker positivt. Inget blir ju bättre av att jag tänker i negativa banor.
   Kramen.

 3. Hej Carina!!!

  Ja det var då en massa medeciner du äter. vad göra?? själv är min mage paj sedan många år så mitt intag av medciner är starkt begränsat. Har ett tiocentimeters bråck på magmunnen och så stänger inte magmunnen sig som den ska. antar du läst Nettans blogg. Hon och jag har ungefär samma besvär med magen. glad är jag över att än så länge slippa opereras som den stackaren måste. HUVALIGEN.
  Har man fibro sä måste man äta värktabletter ( imitt fall citodon). det enda jag tål i värktablettform.
  Man får va gla en ä som en ä när en inte ä som en ska.

  Kram Inger på bloggen

  1. Min mamma har också bråck på magmun liksom min mormor hade så jag vet lite om vilket elände det är.
   Vi får vara gla’ för att vi blev som vi blev när vi nu inte blev som vi skulle…. 🙂
   Kramen.

 4. Så bra att du skrev en blogg om dina medeciner,nu förstår jag liite bättre ;-).
  Tycker ändå att det låter jobbigt med din värk men det är ju skönt att du är så positiv, kan tänka mig att det gör livet lättare !
  Sköt om dig Vännen, kram.

  1. Man vänjer sig vid att ha värk när man har den jämt. Jobbigt blir det bara när den blir alltför intensiv eller när den kommer på ställen man inte är van att ha ont på som t.ex. ögat.
   Livet blir mycket lättare när jag tänker positivt och varför ska jag göra det svårare för mig?
   Kramen.

 5. Jodå, nog orkade jag läsa hela ditt inlägg, fast det inte blev förrän i kväll. Med mycket reumatism i min egen släkt, känner jag igen en hel del och trodde ju att det var vad du led av, fast du faktiskt bara nämnt fibromyalgi. Trodde väl att du försökt bagatellisera problemen… Skönt att du fått besöka en läkare som verkar kunna dessa sjukdomar, så att du kan få rätt mediciner och förhoppningsvis lindring snart.
  Du är en riktig kämpe och väl förtjänt av upprättelse och bättring!

  1. Jag har inte försökt bagatelliserat något – jag har bara trott att det varit fibromyalgin som blivit sämre. Symtomen är ju rätt lika.
   Det var skönt att få komma till en reumatolog som visste vad han pratade om. Jag tycker att alla med värk borde få komma till en specialist som kan ställa rätta diagnoserna och skriva ut de rätta medicinerna istället för alla dessa ”husläkare” som kan lite om mycket och ofta i det närmaste ”gissar” sig till vad de ska göra.
   Kramen.

 6. Tack för att du delar med dig Ninni! Det gör att man slipper känna sig ensam. Jag har också medicinerats med prednisolon fast inte alls lika läng som du. Det gjorde att jag kände mig mycket bättre, men tyvärr så upplevde jag att mina fötter och också händer svullnade pga vätskeansamling. Sedan läste jag att det var en vanlig biverkning av prednisolon (här). kram

  1. Kul att andra med samma mediciner/problem hittar hit. 🙂 Tack för att du kommenterar så jag får veta att just du har varit in och läst.
   Jag knaprar fortfarande Prednisolon men har kunnat minska det till 7,5 mg och förhoppningsvis får jag minska till 5 mg i morgon då jag ska på koll på ”Ögon” igen. Hela jag har svullnat… gått upp en hel del kilon som jag måste försöka bli av med när jag blivit av med Prednisolonet. Men jag ser fram emot den dan då jag kanske får tillbaka mitt ansikte igen. 🙂 I lite mindre format. 😉
   Välkommen åter!
   Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s