Semlor på Alla Hjärtans Dag.

Minisemla.Igår gav jag mig sjutton på att jag skulle baka bullar. Jag hade tänkt göra det i förra veckan men orkade inte med det då. Äldsta dottern, E, ringde och sa att hon tänkte komma och hälsa på och det fick hon ju gärna men jag sa till henne att jag kommer att baka, bara så du vet. Hon hade ju inget emot att få nygräddade bullar så hon kom. Med sig hade hon en fin bukett med tulpaner och ett paket (med en chokladkaka i) som Alla Hjärtans Dag present till mig och C.
Jag var klar med bullarna då E kom, de skulle bara gräddas, men när jag nu ändå hade allting framme så ville jag ju passa på att baka semlor också.  Visserligen är det långt till fettisdagen men det är ju så lockande att köpa semlor på affärn. Det är ju både godare och billigare att göra dem själv så jag frångick mina principer att inte baka semlor förrän till fettisdagen.. Inspirerad av minisemlan jag blev bjuden på i förra veckan så gjorde jag några minisemlor med.

110214 Tulpanbuketten vi fick av E.
Jag lagade biff stroganoff med ris till kvällsmat och det blev en rejäl laddning så E fick leverera både mat och bullar till T och L igårkväll. Innan E åkte hem så åt vi en varsin minisemla. E vispade grädde och rörde i röd karamellfärg och spritsade dit grädden så fint så det blev riktigt gulliga Alla Hjärtans Dag semlor.  Gôtt var det. 🙂

Det blev mycket stå och gå i köket igår och det fick jag naturligtvis ”plikta” för. När jag la mig så gjorde det detsamma hur jag låg så illvärkte det – inte i ryggen som jag haft mycket problem med nu på sistone – utan i höger höft och knä. Så det var bara att kliva upp och ta starka värktabletter och vara uppe tills de började verka innan jag kunde lägga mig igen. Men jag har badat idag så nu känns det bra mycket bättre men jag har lovat mig själv att inte göra mer än det som är absolut nödvändigt idag så kanske jag tar igen mig snart nog.

Receptet på semlor som jag har är riktigt bra. Du kan hämta det här om du vill. Jag gör även mandelmassan själv och den blir så söt och god (finns med på receptet). Jag började baka semlor själv då barnen var små. De tyckte inte om mandelmassa och dagmamman bakade alltid semlor och då fick de som inte tyckte om mandelmassa ta sylt istället. Det var bara att börja baka egna semlor och ingen utav ungarna vill ha mandelmassa i sin semla så de lärer nog baka sina semlor själva de med om de ska kunna äta dem med sylt. 🙂 Men tack vare sylten så lever ändå traditionen att äta semlor vidare även om de är lite omgjorda. Men att få någon av dem att äta semlan med varm mjölk – det lär jag då aldrig lyckas med. Och det som är så gôtt!!!

110214 Tre små gulliga Alla Hjärtans Dag semlor.

22 reaktioner till “Semlor på Alla Hjärtans Dag.

 1. Du kan inte fresta mig med semlor, men jag skulle gärna komma till dig på bakningskurs! Då pratar jag matbröd, för det brukar du ju också baka ibland. Jag försökte mig på potatisfrallor igår, och visst, dom går att äta, dom behöver ju inte vara lika stora och vackra, det är ju smaken som avgör, men, jag blir liksom aldrig vän med degen! Dessutom är det kladdigt och jag hatar kladd, haha! Det skulle en pyskolog ha mycket att säga om, när jag var barn fick jag jämnt höra att man inte fick kladda, så det grundlade säkert att jag har så svårt för kladd även idag.
  Jaja ingen djupanalys, men nu har jag iaf frukostbullar några dagar.
  Kramen

  1. Jag hatar också kladd och kladdiga degar… men i regel blir ju brödet bäst om degen är lite kladdig. Jag bakar oftast Rågsiktskakor för de gillar C bäst. Farinlimporna är söta och goda men inte speciellt nyttiga. Vill du baka något nyttigt bröd så ska du testa Fröbröd i kvadrat som jag fått av Nitha. De är goda och nyttiga men jag har bara bakat dem en gång för de fick jag äta själv och jag äter bara en mjukbrödsmacka på lördagar och en på söndagar övriga dagar blir det (om någon macka alls) hårt bröd. 🙂
   Du kan ju testa något av det få se vad du tycker. Rågsiktskakorna är väl minst kladdiga och dem ska man ju kavla lite också medan de andra två blir bäst om de är kladdiga.
   Jag är också ”skadad” från det jag var liten. Har aldrig tyckt om det som är kladdigt att ta i ändå är jag ju uppvuxen med djur och de kan ju vara nog så kladdiga men det har inte gjort mig så mycket om t.ex en kalv sugit på handen men annars…. glää.
   Vi får prata tyst om det så vi slipper psykologiska analyser. 😉
   Kramen.

 2. Christoffer saknar dina goooda rågsiktskakor ska du veta! 😉
  Är sällan jag bakar matbröd, men nu har jag fått ett kanonbra recept på ett lingonbröd av en jobbarkompis. Ingen jäsning behövs, så bara att göra en deg, breda ut den i en långpanna o in i ugn i ca 40 min…Klart!!! :))

  1. Välkommen hit Nettan! 🙂 Kul att se dig här.
   Jag niger och tackar för den komplimangen. Jag har ju lagt ut receptet på rågsiktskakor på skydrive men vill du så kan jag maila dej det. 🙂
   Jag ser fram emot att få ta del av llingonbrödsreceptet. Alltid kul att prova något nytt.
   Välkommen hit igen!
   Kramen.

 3. Riktigt söta är de dina semlor, rosa o fina 🙂
  Tråkigt att du får jobbiga, onda dagar efter att du gjort gott för andra o så klart åt dig själv också….
  Du får tydligen alltid ha det med i beräkningen….
  Hoppas du får en bättre dag i morgon !! Kramen….

  1. Jag har alltid med i beräkningen att jag får onda dagar då jag gjort något. Onda dagar har jag ändå – utan anledning kan jag tycka – men det känns ändå lite bättre då jag verkligen gjort något innan jag får ont. 🙂
   Jodå, jag är bättre idag.
   Kramen.

 4. Hoppas du är lite bättre idag i din kropp.Kul när ”ungarna” kommer . Jag ska åka upp till mina på fredag och vara över helgen.
  När mina semlor är slut ska jag testa ditt recept. Alltid kul med nyheter.
  Puss o kram hela da´n!

  1. Jodå, kroppen mår bättre efter badet igår och jag behövde inte vänta så länge på sömnen i går kväll och det är skönt.
   Hoppas du gillar receptet på semlorna. Minisemlorna blev bra i formatet som kaffesemlor. Gör du minisemlor av allt så blir det 24 stycken istället för 12 stora. Men om de räcker längre för den skull… det tror jag inte. 🙂
   Kramen.

 5. Minisemlor är perfekt!
  Jag äter alltid min semla som ”hetvägg” och kan tycka att det är riktigt gott ibland..
  Bakar, det gör jag aldrig nu för tiden, bakade ALLT bröd när barnen bodde hemma, till och med småkakor bakade jag varje vecka! Så onödigt tycker jag idag..
  Du gör som jag, fixar en massa på en och samma dag och sen så får man lida för det, men jag tycker det är lika bra att ta allt på en gång och sen kunna ta det lugnt..(och kurera sig)..
  Ha dé!/Kram

  1. Minisemlan som hetvägg har jag inte testat. Vill nog helst ha den större modellen då. 🙂
   Jag bakade när barnen var små och jag bakar det mesta nu med. Det blir godare och billigare och så tycker jag nog om att ha gjort det själv också. 🙂 Sen vill sambon gärna ta med sig fikabröd till jobbet ibland och han gillar det jag bakar och det gör de andra gubbarna också. Så då är det kul att baka.
   Ja, nog gör jag hellre lite för mycket en dag då jag orkar det för jag vet ju inte när nästa dag kommer då jag orkar… och har jag gjort undan en del nyttigt så gör det mig inte så mycket att jag tar det lugnt en annan dag. Tänk att jag aldrig kommer ifrån det där att jag vill prestera och vara duktig…
   Kramen.

 6. Här på Island äter ingen semlor med mandelmassa i ( som jag älskar 😉 ) utan med sylt som dina barn ;-).
  Resan gick bra och i morgon ska det shoppas, förhoppningsvis 😉
  Sköt om dig !
  Kram

  1. Jasså de är inte så orginella då, mina barn… ska berätta det för dem. 🙂
   Du får baka semlorna själv och göra din egen mandelmassa. 🙂 Det är mycket godare med hemgjord mandelmassa, tycker jag.
   Ha en trevlig shopping!
   Kram.

 7. Hejsan och tack för ditt besök!
  jo visst känns det lite tvetydigt att möta en rattfull man på det här sättet! men vad ska man göra han kom stilla och lugnt på vägen hem och parkerade hellt perfekt var artig och hjälpsam. Det kännde hellt orättvist att anmäla någon som var så snäll. Men samtidigt hoppas man ju att det var en engångs förselse att han körde onykter.
  Efteråt så grubblar jag på om det änndå inte var fel att inte anmäla honom. Man känner en liten del skuld när man vet att han verkligen körde full. nästa gång kan olyckan vara framme.
  Men nu är det för sent och jag kan bara kan gå vidare. Eftersom jag inte vet vem han är . Dina semlor ser riktigt smaskiga och goda ut
  Härligt med tulpaner som påminner oss om våren
  kram från Kristina

  1. Ja, jag kan tänka mig att den rattfulle mannen fått igång en massa tankar… Skulle väl ha gjort det hos de flesta. Men nu är tillfället förbi och det är bara att hoppas att han aldrig mer kör rattfull även om jag har svårt att tro det.
   Semlor och tulpaner hör på något sätt ihop. 🙂 Båda inger hopp om vår och sol och värme.
   Kram.

  1. På receptet jag länkat till är det ju både recept på bullarna och mandelmassa så du får ta och baka semlor för såna kan man väl ändå inte vara utan.
   Doje berättade att på Island äter man sina semlor med sylt… lika som mina ungar alltså. 🙂
   Kramen!

 8. Jag längtar eftersemlor, så jag kan dö!
  Men nu har jag hittat ett recept på semlor med rågsurdeg som grund – ska testa det med mitt glutenfria mjölmix!
  kramiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s