Varit till ”ögon” idag.

Ögon.

Jag har varit på återbesök på ögon idag. Det var inte så kul för i torsdags började jag få ont i ögat igen efter att ha varit helt värkfri i ögat i en och en halv vecka. Blev sämre och sämre för var dag över helgen och nu under veckan och började också se lite sämre igen. Och det märkte även min ögonläkare för nu hade jag mer ”veck” på näthinnan än vad jag hade för tre veckor sen. Så nu blev det höjning på kortisonet igen! Upp till 15 mg och det ska jag ta i 2 veckor och sen minska till 12,5 mg (2½ tablett) och sedan stå på den dosen tills jag ska på återbesök igen om ca en månad. Innan dess hoppas ögonläkaren att hon fått svaret på min utredning hos reumatologen. De, min ögonläkare och hennes handledare, misstänker starkt att jag har någon reumatisk sjukdom som ligger bakom mitt besvär med ögat.

Utredningen hos reumatologen kommer igång redan i morgon då jag ska på lungröntgen – enligt brevet jag fick från reumatologen finns det reumatiska sjukdomar som kan påverka lungorna. På måndag ska jag till lab och ta en massa prover och den 22 februari ska jag träffa reumatologen i Hudiksvall. Det blir ju spännande. Vilka reumatiska sjukdomar som kan ge besvär med sklerit har jag inte fått något grepp om än eftersom min ögonläkare inte säger namnet på någon sådan sjukdom. Någon som vet???

När jag blir sämre i ögat så blir hela jag sämre och det tycker jag inte om. Det räcker väl med den dagliga värken och vädervärken (det har börjat blåsa nu så jag fick förklaringen till varför jag hade så ont i natt).

Igår gjorde jag inte många knop här hemma. Jag tog det lugnt hela dan. Jag t.o.m. satte mig och tittade på en film mitt på dan!!! Det vet jag inte om jag gjort nån gång förr. Samtidigt som jag såg filmen så virkade jag så jag var ju inte helt onyttig. 😉 ”Flickan från ovan” hette filmen. Jag har läst boken för en massa år sedan och ville naturligtvis se filmen. Det ville inte C så därför såg jag den på dan då han ändå jobbade. Den var riktigt bra även som film men som vanligt så var ju boken bättre.

Sen satt jag en del vid datorn och letade bilder och skrev och resultatet av det kan ses i min meny ”Ymse” här ovanför.

Nu ska jag sno ihop en sockerkaka i långpannna med god chokladglasyr på innan jag ska in med en fläskpannkaka i ugnen.

Vädret idag: ca 0º. Det har snöat på förmiddan och nu blåser det.

Tulpanbukett.

14 reaktioner till “Varit till ”ögon” idag.

  1. Jag har varit inne på förbundets sida men orkar inte gå igenom alla sjukdomar som finns där. Har via google hittat några diagnoser som kan ge sklerit men jag tycker inte övriga symtom stämmer. Jag får nog tåla mig till den 22 februari då jag ska till reumatologen. Kanske får jag nåt svar då.
   Tack iaf.
   Kramen.

 1. Nämen vilken cirkus du ställer till med! Det är ju jättebra att dom gör en ordentlig utredning nu, inte för att du blir så mycket friskare av det men det är alltid bra att ha en diagnos och få en förklaring till saker o ting. Jag tycker också du kan ägna en stund åt att googla så kanske du blir lite klokare! Min dotter fick diagnosen fibro för ett par veckor sen, hon vill dock inte basunera ut det i bloggen så hon har skrivit låsta inlägg. Hon har haft ont jättelänge nu och en utredning med läkare och sjukgymnast gav diagnosen. Hon väntar nu på en kallelse till smärtklinik. Eländes, hon har ju så fullt upp med jobb, tre tonåringar osv….men men
  Hoppas ögat slutar värka nu, det är inte kul!
  Kramen

  1. Visst är det bra att de gör en riktig utredning. Jag har googlat lite men blev inte mycket klokare av det så jag får tåla mig tills jag varit till reumatologen.
   Vad tråkigt för din dotter! Jobbigt. Vad vettigt att hon får komma till smärtkliniken så snabbt. Själv har jag aldrig fått komma iväg på nåt sånt. Min smala lycka var att jag, efter att jag fick diagnosen av min läkare på hälsocentralen, hamnade hos en otroligt duktig företagsläkare som såg till att jag fick bra mediciner, tns-apparat och varmbad. Apparaten använder jag inte nu för tiden men jag hade stor hjälp av den då. Sen var det samma företagsläkare som ”tvingade” mig till hel sjukersättning och efter att jag fick den så har jag ju mått mycket bättre.
   Jag var ensamstående med tre tonåringar när jag fick min diagnos. Hon kommer att klara av det men det är tufft.

   Ögat lär nog lugna sig efter några dagar med mer kortison. Men fy f-n hur jag börjar se ut. Som mångubben i ansiktet. Rund och fyllig. Jä–a kortison! Hoppas det ger med sig den dag jag slutat med kortisonet.
   Ha en skön helg!
   Kramen.

 2. Så besvärligt du har det med ditt öga och din värl. Hoppas de kan hitta vilken rematuism du har så kanske de kan sätta in rätt behandling till dej. Titta på film är det enda jag gör nu känns det som hihi. men jag blir bättre och bättre . Hoppas du blir det med kraaaaaaaaaaaam

  1. Välkommen åter!!! Skönt att höra att du blir bättre och bättre. Du får försöka njuta av din konvalecens framför filmerna. 🙂 Snart nog är du tillbaka i selen igen.
   Klart jag kommer att bli bättre – så småningom. Är bara väldigt less på att ha ont i ögat och se dåligt just nu.
   Ha en skön helg!
   Kramen.

 3. Nog är det bra att du utreds ordentligt, men tråkigt att ögat gör ont igen. Det finns 60 reumatiska sjukdomar (om det inte blivit fler) så du har att välja på! Inget kul att du fortfarande tar kortison…
  Här har det blåst rätt bra idag och ska tydligen fortsätta med det; samtidigt kommer det snö/regn. Uff!
  Varit ute i dag, hos läkare, men i morgon ska jag då hålla mig inomhus.

  1. Visst är det bra att jag blir utredd. Orkar inte gå igenom alla reumatiska sjukdomar som finns. Har googlat med klent resultat så jag får vänta tills jag träffar reumatologen. Vill inte lägga ner mer energi på att gissa.
   Kortisonet börjar visa sig. Jag ser ut som en mångubbe i ansiktet nu. Rund och fyllig. Inget kul att se sig i spegeln. Jag hoppas det försvinner när jag slutar med kortisonet.
   Gick det bra hos läkarn?
   Skönt att få vara inomhus. Skulle jag vilja idag med för nu snöar det tätt, tätt med små flingor. Men badet och röntgen väntar. Sen blir det biblioteket, apoteket, ICA och återvinningen innan jag är hemma igen. Får nog inhandla nåt lättlagat till kvällsmat för jag skulle tro att jag är rätt slut när jag kommer hem igen.
   Ha en skön helg!
   Kramen!

 4. Så tråkigt att ögat krånglar igen, men bra att det blir en riktig utredning.
  Förstår att ”hela du” blir påverkad utav ögat, det tar så mycket energi när det kommer ”nya krämpor”, de vanliga har man ju bara liksom….
  Hoppas du blir bättre utav cortisonet.
  Ha dé!/Kram

  1. Visst kan man väl tycka att det räcker med de ”vanliga krämporna” men prövningar och hinder är till för att ta sig över och det kommer jag ju göra också trots att jag är rätt less just nu.
   Nog kommer jag bli bättre av den högre kortisondosen igen men det gäller ju att få det att hålla när det ska trappas ner för jag har alldeles för hög dos för länge nu.
   Ha en skön helg!
   Kramen.

  1. Jag försöker sköta om mig men det borde nog du också göra. Såg att du sovit dåligt! Hoppas du fått sova nu inför det här nattpasset.
   Ögat kommer att kännas bättre om några dagar när den högre kortisondosen börjat verka.
   Ha en skön helg!
   Kramen!

 5. Men så trist med ögat!
  Jag vet, hur du har det, för maken brukar ha – visserligen irit – i ögat, men ändå…
  han är testad och han har genen för becterew, men de kan inte sätta diagnosen på honom, på han är f ö r bra…
  Helgkramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s