Var tar vårt svenska språk vägen?


Idag har det inte hänt så mycket här. C har tagit lite semester så han skjutsade mig till badet idag och det var ju skönt eftersom det regnade igår kväll och när vi vaknade idag så var det -5º. Risken för halka var ju överhängande..

När vi kom hem åt vi semla (köpt) med mjölk och lite senare la vi oss under den goa filten jag fick av Lyktangänget och sov lite middag.
Sen har jag kört några maskiner med tvätt och strukit resten av juldukarna m.m.

Nu till något helt annat. Jag retar ofta upp mig på att vårt svenska språk håller på att försvinna och ersättas av engelska. Det senaste jag retat upp mig på är en reklamsnutt på tv. En kvinna sätter sig på en uteservering och ser allmänt hängig ut och tar sig för huvudet. Sen får man se en hund som rusar ur sin koja, med något blåvitt hängande om halsen. Hunden springer snabbt förbi några cyklister, hoppar över några hinder och kommer så fram till kvinnan – med Alvedon. Så blir vi upplysta om att Alvedon lindrar både huvudvärk och mensvärk och så säger rösten: Alvedon finns nu i praktisk pocket pack!!!
Vaddå pocket pack??? Duger inte fickförpackning längre??? Sånt där kan jag reta upp mig på så inibomben. Var tar vårt svenska språk vägen???

 Vädret idag har varit solsken och några minusgrader. Temperatur just nu -11º.

10 reaktioner till “Var tar vårt svenska språk vägen?

 1. Håller med dig att det är irriterande med sådana engelska ”slettur”, är föbjudet här på Island, det isländska språket ska värndas men ibland blir det isländska ordet så misslyckat att det utländska använd ändå, t.ex. pizza skulle heta ”flatbaka” ( flatpaj) men det är ju ingen som använder det ;-).
  Sköt om dig !
  Kram

  1. Jag tycker det är helt acceptabelt att använda t.ex. ordet pizza eftersom det är en maträtt vi ”importerat” och då kan det ju få benämnas med sitt rätta namn. MEN när de ska börja ersätta svenska ord med engelska då blir jag ”surkärring”. 😉
   Kramen.

 2. Håller också med dig, det finns ju så otroligt många ”låneord” nu för tiden och man undrar ju, om svenska språket kommer att försvinna helt..
  Alla dessa engelska uttryck tycker jag bara är jobbiga!
  Man framstår ju som en riktig stenåldersmänniska ibland när man inte riktigt ”hänger med”…
  Nej, tacka vet jag rejäla svenska dialekter och svenska ord!
  Ha dé!/Kram

 3. Ja det har vi också reagerat på här hemma, haha
  Gillar inte alls att vartannat ord vi säger ska vara engelskt! Och tänk på gamlingarna, dom begriper ju inte ens vad orden betyder för dom har aldrig läst engelska! Såg idag ungdomar på teve som tyckte det var väldigt pinsamt när deras föräldrar talade engelska för dom gjorde det så dåligt….hm…jag tycker det är pinsamt med ungdomar som inte kan svenska!
  Kramen

  1. Instämmer!
   Jag brukar tänka på just det där med att saker framförs på engelska. Tele2:s reklam t.ex. Där pratas det engelska hela tiden. Då tänker jag på min far. Han förstår inte ett ord engelska. Varför ska reklam som sänds i svensk tv, och säkert är gjorda för just svensk tv, framföras på engelska? Men då kan vi ju tänka på alla nysvenskar vi har också… kanske vi ska ha reklam på arabiska eller burmesiska också?
   Nä, vi bor och lever i Sverige och då ska vi vårda vårt svenska språk och använda det. Vi har många och bra ord i vårt språk och då ska vi inte byta ut dem mot utländska ord. Så tycker jag.
   Kramen.

  1. När det gäller datorn så finns det ibland inte några vettiga översättningar till svenska och då tycker jag att man måste använda det som redan finns men att byta ut svenska ord, som t.e.x. fickförpackning eller kanske ännu hellre fickformat mot pocket pack det är att gå för långt.
   Kramen.

 4. Håller med till 1000, en annan sak jag retar mej på det är när hela reklaminslag är på engelska…men hallåååå vi är i Sverige det är Svensk TV och ha då reklamsnuttar på SVENSKA.
  Tack fö ordet och puss på kinden.<3

  1. Jag håller med dig! Tele2:s reklam med det där fåret är alltid på engelska. Brukar tänka på min pappa då som inte förstår ett ord engelska. Vad fånigt att sända reklam på svenska då många tv-tittare över 70 år faktiskt inte kan nån engelska alls och det är många av dem som tittar mycket på tv.
   Ska vi över huvud taget ha någon reklam så ska den vara på svenska. Helst skulle jag se att man kunde slippa reklamen helt.
   Kramen! ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s