Fjärde advent – lite funderingar.

Fjärde advent.

Nu har vi firat fjärde advent och det är inte många dagar kvar till julafton. Om bara fem dagar är det självaste julafton. En dag med många förväntningar. Tyvärr också en dag med många besvikelser.

Själv har jag aldrig blivit besviken på julafton någon gång men jag har haft tur. Turen att få föräldrar som insett att julaftonen är barnens stora högtid. Den dagen behövs ingen alkohol för att känna glädje. Jag har även fått med mig glädjen att ge och få julklappar. Att det inte är priset på julklappen som ska värderas utan tanken bakom. Det är inte heller mängden julklappar som räknas.

Jag hoppas jag kunnat ge mina barn samma värderingar och jag hoppas och tror att mina barn heller inte behövt bli besviken på julafton.
Nu när barnen blivit vuxna men ännu inte fått egna barn så köper vi alla en varsin julklapp för ca 50:- och sen byter vi så alla får en julklapp. Det räcker för oss nu. Den dag då det kommer barnbarn blir det lite annorlunda men jag hoppas att även de kommer att inse att det är tanken bakom gåvan som betyder något – inte priset eller mängden julklappar.

Viktigast under julen bör väl ändå vara mötet mellan oss människor. Att vi kan träffas och ha trevligt tillsammans. Äta gott – ja visst. Men inte överdriva det heller.

Det kan väl inte vara meningen att vi ska skuldsätta oss upp över öronen för att köpa dyra julklappar bara för en enda dag på året? De enda som tjänar på det är köpmännen. Kanske det är dags att sätta ner foten och bromsa lite i julklappshysterin?

Jag önskar att alla får en bra jul med mycket glädje och gemenskap.
Kanske kan vi hjälpas åt så det blir en bra jul för alla i vår omgivning med rätt små medel?

Vad tycker du?

16 reaktioner till “Fjärde advent – lite funderingar.

 1. Håller med dig till 100%. Min dotter har börjat inse att det är Jesus föderlsedag vi firar. Att dyra presenter lätt blir bortglömda eller till besvikelse. Reklamen på Tv är just reklam och stämmer sällan med verkligheten, vilken lycka för en mamma att sånt går in i huvudet på ett barn. Vi umgås, äter gott (kan vara köttfärssås och spagetti, ja inte julafton men juldagen) och bara är. Hur lite tid har vi inte för det. Ensmastående mamma som jobbar 100% då är tid tillsammans en lyx. Fixa godis, pepparkakshus och baka har vi tid för i mellandagarna och då är det mycket godare också. Istället för att vara ett måste som sen ska ner i frysen för att inte bli härsket till julafton. Julmaten som åker in och ut ur kylen till nyår är något som tillhör historien. Visst är det roligt att laga mat men inte att äta samma mat en vecka. Nej paketen kostar inte mycket, men de är väl genomtänkta och lite roliga, umgås är a och o 1000 jul kramar Elisabet

  1. Visserligen lagar jag julmat och bakar kakor – det jag orkar före jul men det jag inte hinner med det hinner jag en annan gång. 🙂 Men så är jag ju inte i arbete heller, tyvärr. Vore ju faktiskt roligt om jag kunde klara av att jobba… Nu får jag vara glad åt att klara av att göra något här hemma då och då. 🙂
   Men nog är tiden tillsammans det bästa och det jag ser fram emot när det blir jul. Vi måste ta vara på varandra för vi vet ju inte hur länge vi får vara tillsammans. Livet varar ju inte för evigt.
   Vad gäller julmaten så har vi minimerat julbordet för varje år. Ifjol serverade jag t.o.m. tacos till sonen som inte är så förtjust i julmaten. Du skulle sett hans min då jag dukade upp en taco-buffe framför hans tallrik. 😀
   I år har jag gjort det lite enklare då vi har fått rökt lax av en kompis och lax äter även sonen så i år behövs ingen tacos för att han ska ha glädje av vårt julbord som f.ö. består av skinka, sill och leverpastej som de enda måsten vi har. Det är ingen som orkar äta nåt mer i alla fall. Inte ens far som förr var en storätare.
   Jag hoppas att du och dotra får en härlig jul tillsammans och får du för ni för er att ta en biltur så är ni hjärtligt välkomna till oss i Järvsö. Mina telefonnummer hittar du på facebook.
   Vad kul att du hittade hit och att du skrev en kommentar. Välkommen åter.
   Massor av julkramar från mig!!!

 2. Du har så rätt. Vi köper bara julklappar till barnen och en blomma till mormor/morfar och farmor/farfar. Jag håller fullständigt med om att julen e barnens högtid och inte köpmännens!
  Kram

  1. Vad kul att få en kommentar ifrån dig!!!
   Vettig inställning hos er vad gäller julklappar också märker jag.
   Här har vi använt oss av en 20-års gräns för när julklapparna upphör. 🙂
   Välkommen åter.
   Kramen.

 3. Här är det bara barnbarnen som får julklappar och då blir det sådant som de behöver, även fast äldsta prinsen undrade om man var tvungen att få mjuka klappar..(nu blir de några hårda också.)
  Att vi vuxna ska hålla på att köpa till varandra, det tycker jag är så onödigt, det är ju bara att ”byta pengar” och vi har ju allt vi behöver…
  Huvudsaken att vi kan träffas och ha det mysigt, vilket vi kan ha nu i jul eftersom de äldsta barnbarnen firar med sin mor..
  Ha dé!/Kram

  1. Jobbigt då det blir varannan jul med föräldrarna för barnen men även för mamma och morföräldrar. Ni får njuta riktigt ordentligt den här julen då.
   Mjuka klappar kan vara nog så roliga… minns när min son önskade sig Turtles tröja – och fick det. Vilken glädje. 🙂
   Ha det gôtt!
   Kramen.

 4. Förnuftiga ord som vanligt ;-). Men jag håller med dig, man ska inte stressa för dessa få dagar och man ska inte ge presenter som man inte har råd med, vi ger visserligen sönerna presenter som kostar ca 500 sek men de får inte alltid saker och detta är oftast något som de behöver. Har slutat skicka presenter till Sverige för länge sedan, kostar ju mera att skicka än vad presenten kostade ! Här slutar vi ge barnen i släkten efter att de blivit konfirmerade men vi vuxna ger f0rtfarande något lite till varandra, Är ju faktiskt kul att få öppna något paket ;-).
  Sköt om dig !
  PS
  Efter att min dator pajade har jag förlorat alla E-mailadresser, kan du skicka ett E-mail till mig på doris@nett.is så att jag kan få din adress igen ?
  DS
  Kram

 5. God Jul Ninni !
  Kikar in för att önska dig en sådan Jul som du skriver om här. Helt rätt inställning. Det är samvaron med de sina som betyder mest. I år hade jag ändå en liten önskan och det var att få ha några av mina små barnbarn här på Julafton. Det är ju ändå dom som som gör Julen så underbar. Se deras tindrande ögon och förväntan på att Tomten ska komma mm. Nu blev det inte så. Nåja, jag överlever nog detta ändå. Får ju träffa dem så mkt jag vill när jag vill. Det finns de som aldrig får göra det. Än en gång, en riktig God Jul Ninni och ett Gott Nytt 2011 till dig och Christer !

  1. Jag läste i HJ om ett par som hade löst det där med julaftonen och träffa barn och barnbarn. Varje år blev det ett stökande över var de skulle vara på julafton så då bestämde det här paret att fira lilljulafton – dan före julafton. Då fick de hem alla barn och barnbarn och de som behövde sov över och sen åkte de till partnerns familj på julaftonen och paret firade då sin julafton på tu man hand men väldigt nöjda över att fått ha alla sina barn och barnbarn hemma dagen innan. Inte så dumt kan jag tycka och då slipper barnen ha dåligt samvete också för att någon blir åsidosatt. Det kan ju vara ett sätt – att börja en dag innan och få rå om allihopa. 🙂
   Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s