Helgen som gick och så lite funderingar över alkoholreklam i tv.

I lördags började vi dagen med att ta det lugnt. Löste melodikrysset och sen gjorde vi frukost som vi skulle äta framför skidåkningen på tv. Då kom vår kompis LvW och gjorde oss sällskap framför tv:n och frukosten. Det var ju trevligt.

Sen satte C in en annons på vår Opel på blocket (C har blivit utrustad med ”firmabil” så då behöver vi bara en bil) och sen gick telefonen varm ett tag. Jag började med kvällsmaten, en stek som skulle puttra ett par timmar på spisen. Det tog inte så lång stund så var Opeln såld och C åkte iväg för att posta ett brev och ägarbytet. Då kom C:s arbetsgivare med 45 kg nötkött. Det var bara för mig att ringa C och be honom köpa med sig plastpåsar hem. Kvällen var räddad. 🙂 Gissa om vi hade mätta och trötta katter den kvällen då de naturligtvis fick köttfärs till middag. 🙂


Donna och Pysen.
På söndan såg vi tjejernas stafett på tv innan vi åkte till Sillerbo för att hälsa på Pysen. Med oss hade vi köttfärs till Pysen så klart.
Pysen har funnit sig väl till rätta och blivit kompis med hunden Donna så han ligger t.o.m. och sover nära henne ibland. Det var så mysigt att se dem.
Vi ska få vara kattvakt åt Pysen snart då hans husse och matte ska åka bort ett par dagar. Då får vi hoppas att Snoozen tycker att det är lika mysigt som vi att få låna den lille gynnaren igen.

Igår lyckades jag putsa insidan av fönstren i vardagsrummet (det var för kallt för att ta utsidan) och bytte gardiner. Men vad jobbigt det var åt kroppen. Jag vet inte vad det tagit åt min kropp nu i höst för allting tar emot och är jättejobbigt som jag ska göra. Men jag fixade det i alla fall.

När C kom hem åkte vi först till Bollnäs där vi mötte jänterna (döttrarna) på Max och åt tillsammans med dem innan vi fortsatte till Alfta och mor och far. Vi hade med oss köttfärs till döttrarna och även till sonen (som precis var bortrest) och naturligtvis även till mor och far så vi kände oss lite som tomtar. 🙂

Idag fick jag iväg och bada och det behövdes verkligen efter gårdagens klängande uppefter fönstren. Vilken tur jag har som får gå och bada i varmbadet för utan det skulle min kropp må mycket sämre än vad den gör.

Torparkäringen och jag har haft en liten diskussion om droger och tv4 i och med att en av deltagarna i Idol hade testat positivt i ett drogtest. Då kom vi in lite på om vad mycket reklam det är nu för tiden på tv för alkohol. Jag reagerar rätt starkt på all reklam för alkohol som sköljs över oss nu i alla reklamkanaler. För några år sedan fick det inte förekomma alkoholreklam överhuvudtaget i tv men nu helt plötsligt är det fritt fram. Är det i och med EU:s intåg i våra liv som den reklamen plötsligt blivit tillåten?
För att inte tala om all alkohol som dricks i alla kanaler så fort det är någonting där det finns en anledning att skåla. I allt ifrån inredningsprogram till matlagningsprogram ska det skålas.

Att jag reagerar så starkt mot detta har väl att göra med att jag har valt att leva nykter i och med att jag lever tillsammans med en nykter alkoholist. Men det är inte bara det som gör att jag reagerar så starkt utan för att alkoholen ställer ju till så mycket i vårt samhälle med våld och misshandel och barn som lever med föräldrar som är alkoholister och de barnen far i regel illa. Och skadorna av alkohol kostar massor för samhället och vården. Att försköna alkoholen i tv gör att våra ungdomar tror att man måste ha alkohol vid alla tillfällen för att det ska vara lite festligt. Och det känns så fel för mig.
Jag anser att alkoholen är lika farlig (i för stora mängder) som cigarretter och snus. Men det är väl tur att det inte görs reklam för det i alla fall.
Vad tycker du? 

101105 Ljusdals kyrka.

10 reaktioner till “Helgen som gick och så lite funderingar över alkoholreklam i tv.

 1. Ja eftersom vi har talat om det så vet du att jag tycker lika som du .I ensam mamma söker skålas det hela tiden i bonde söker fru så är det vin och ölflaskor hela tiden i äntligen hemma så skålas det när nåt är färdigt jag blir så trött jag är ingen absolutist men väldigt sparsam med allt vad alkohol heter. Har nämligen gener som skulle kunna påverka mej negativt.iofs längre tillbaka i leden men man vet aldrig när sånt poppar upp.
  PoK

  1. Ja, jag vet vad du tycker Nitha och jag bara instämmer. Det är allt detta skålande i alla möjliga program som stör mig. Det är många som har ärftligt disposition för att bli alkoholister och sånt där ”vardagsdrickande” som blir mer och mer vanligt är en inkörsport som är så farlig. Tar man ett glas då och då (kanske flera gånger i veckan) så kan man en sån gång snabbt ramla in i ett beroende. Det är så lätt hänt och alkoholism är en sjukdom som kan triggas igång just med hjälp av ett glas vin då och då.
   Hur gör de i såna där program om det kommer en deltagare och säger att: ”Jag ställer inte upp på att dricka alkohol för jag ”tål” inte sånt”. Blir en sån deltagare ersatt då med en som klarar av att dricka alkohol???
   *funderar bara*
   Kramen!!! ♥

 2. Aaawww, sicken gullig bild på de nya vännerna och så härligt att Pysen har det så bra !
  Håller med dig om alkoholannonser, de är förbjudna här men det fuskas med att annonsera Lättöl istället t.ex. …
  Härligt med frysen full av nötkött, jag får mitt på lördag eller söndag.
  Sköt om dig!
  Kram

  1. Visst hade jag tur då Pysen kröp upp och la sig under Donna just då vi var där. 🙂 De var så söta.
   Ja, det börjades med lättöl här för några år sen men nu görs det reklam för wiskey, vin, och starksprit nästan varje reklamavbrott.
   Ha’t så kul med köttet i helgen. 😉
   Kramen. ♥

 3. Hej,
  Håller med dig, har svårt med glamouren runt alkoholen eftersom jag levt tillsammans med en alkoholist i många år och känner till dess verkningar. Det är litet av dubbla budskap i media. Nu har man ju börjat prata mera öppet om problemen runt alkoholen och till och med om de anhörigas STORA problem. Men samtidigt gör man reklam och testar vin i rutan…..
  Kram på dig

  1. Det sämsta med alkoholglamouren är den snedvridna bild våra ungdomar får kring alkohol, tycker jag.
   Har du levt med en aktiv alkoholist vet du ju verkligen baksidan av myntet och det är inget som jag skulle vilja uppleva. Jag har tackochlov sluppit den baksidan.
   Ha det gôtt!
   Kramen. ♥

 4. Mmm hej på dej! Va söta dom är tillsammans!
  Angående alkoholreklam på teve är det väl så att det är tillåtet i de kanaler som inte styrs från Sverige, femman o andra, medan de inte är tillåtna i fyran. Jag reagerar nog mer på programmen där det förtärs stora mängder alkohol än på reklamen som ofta bara består av en flaska på bild.
  Vi tar ju gärna oss en öl, fast nu är ju det uteslutet då det antagligen påverkar omdömet negativt och det då slinker in en cig i munnen också…har varit en dryg dag idag, liksom kvällen igår, men vi går vidare och ser var vi landar. Typiskt att det var tobaksfria veckan också, det hade vi ingen aning om då vi bestämde datumet, haha
  Nu blir det då mycket snack om rökandet i media, ungdomarna röker som aldrig förr, även mina två barnbarnsgrabbar blossar på, däremot har Hasses barn slutat och Saija håller på att sluta.
  Hoppas kroppen din börjar må bättre snart, kramar från oss!

  1. Jaha, det är för att kanalerna styrs från annat land än Sverige. Det visste jag inte. Tack för det klarläggandet. 🙂
   Jo, nog kan jag hålla med om att all förtäring i alla möjliga program är sämre än reklamen. Det blir på nåt sätt så vardagligt och ändå festligt med alkohol när vart och vartannat program innehåller sånt. Det ger fel signaler till ungdomarna och även till vuxna.
   Jag har ingenting emot att människor i min omgivning dricker alkohol i någon form däremot vill jag inte att någon dricker alkohol hemma hos oss. C säger att jag får gärna ta hem mina gamla jobbarkompisar och dricka vin tillsammans med dem om jag vill men det tycker jag känns så fel. Ska han leva nykter så gör jag det också. Det enda jag kan sakna är nån god likör ibland. 🙂 Jag har aldrig varit så mycket för alkohol tidigare heller så det är inte svårt för mig att välja bort det.
   Smart av er att undvika öl nu när ni slutar röka för det är nog lätt att bli extra röksugen en sån gång.
   Håller tummarna för att rökslutet ska gå lätt för er.
   Kramen. ♥

 5. Har faktiskt inte tänkt så mycket på reklamen med alkohol. Kanske beror på att jag nästan alltid dyker ner i böckernas värld så fort det blir reklam 🙂
  Men har desto mera tänkt på just det att sååå många program har infört alkohol i programmet !!
  Hur galet som helst !! Jag tar inte avstånd till att folk vill ta sig lite (och då menar jag lite) vin ibland men att ha det i programmen gillar jag absolut INTE….
  Ha en fin advent, kram Britt Inger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s