Kubb, tårta och paj.

Jag har inte hunnit med att sitta vid datorn de senaste dagarna för jag har haft fullt upp ändå.
I fredags var jag ute på vift hela dan då jag var på återbesök på ”Ögon” i Hudiksvall och sen badade på eftermiddan. Återbesöket var snabbt avklarat och hade det inte varit för att min läkare glömde maila recept på ”magmedicin” (jag får en fruktansvärd halsbränna av kortisontabletterna) till apoteket hade jag kommit iväg därifrån en hel timme tidigare än vad det nu blev. Men jag passade på att äta lunch i kafeterian där då jag fick vänta på att apoteket skulle få in om min nya medicin och det var ju inte så dumt det heller. Det var tur jag stannade kvar för när jag var in på apoteket en stund innan bussen skulle gå så hade hon fortfarande inte mailat in nåt recept så då ringde de från apoteket och sa till henne att hon fick snabba sig på eftersom jag skulle med bussen snart. Den servicen hade jag ju inte fått på apoteket här hemma.

Kubb.I lördags vaknade jag tidigt så innan Melodikrysset började så hade jag både hunnit städa av golven. Senare under dan gjorde jag tårtbottnar och så bakade jag kubb. Kom på att jag skulle förära min far kubb som farsdagspresent. Jag har inte bakat kubb sen jag var ca 18 år och då bakade jag det hemma. Jag hade fått receptet av min första pojkväns mamma. Hon berättade då för mig att hon brukade baka dubbel sats och hon gjorde kubben rätt små så det blev ca 150 kubb då hon bakade. När jag sen skulle till och baka kubb så hade det varit slut mellan mig och den där pojkvännen ett tag och mitt minne var inte så strålande heller men jag mindes att hon sa att hon brukade baka dubbel sats.
Mina föräldrar var på väg ut i lagårn för kvällsmjölkningen så jag lovade dem kubb när de var klara. Jag satte igång och göra degen men jösses vad deg det blev och inte räckte mjölet heller så jag ringde grannen och frågade om hon hade en påse mjöl att låna ut och det hade hon, tackochlov. När degen var klar började jag baka ut kubben… och jag bakade… gräddade… och bakade… och gräddade… När mor och far kom in från lagårn stod jag fortfarande och bakade! Jag hade ju gjort dubbel sats – på en redan dubbel sats!!! 300 små kubb blev det den gången! Pappa åt kubb på morgonen, tog med sig kubb till skogen och avslutade kvällen med kubb och mjölk. Det bjöds friskt på kubb hos oss då. Gissa hur länge den räckte? 8 dagar!!! Sen dess har jag inte bakat kubb förrän i lördags. 🙂 De blev lite väl torra. Blev nog lite för mycket mjöl i degen men då vet jag det till nästa gång. De gick att äta i alla fall. Det blev inte mer än 85 kubb denna gång för jag gjorde dem lite större och jag dubblerade inte receptet heller…
Västerbottenpaj.
Till kvällsmat gjorde jag en Västerbottenpaj. Den tillsammans med kantareller och grönsaker är ju så gôtt.

I söndags gjorde jag i ordning tårtan. Det var första gången jag använde min sprits från Tupperware. Den var suveränt bra men min tårta blir ju inte på långa vägar lika fin som de som dottern E gör men hon är ju verkligen duktig på att garnera tårtor så jag ska inte jämföra mig med henne.

Sen åkte vi till mor och far för att fira far på eftermiddan. Mor hade redan förvarnat att hon skulle bjuda på mat. Vi fick en underbart god gryta med ris och sallad. Sen hade ju inte jag talat om att jag skulle ta med tårta så mor hade förberett en efterrätt också och naturligtvis så fick vi ner även den. Marängsviss med blåbär och banan. Jättegôtt!

När maten fått sjunka en stund blev kaffe med både kubb och tårta. Jag tror far tyckte om att få kubb. Trisslotter fick han också men tyvärr ingen vinst. Då vi åkte hem så var magen sprängfylld och den tårta som blev över delade vi på så vi fick med oss tårta hem också.

Tårtan kom väl till pass igår för då körde C upp för sitt körkort. Teorin fixade han i onsdags och igår så blev han godkänd på uppkörningen. När vi kom hem från uppkörningen i Ljusdal så firade vi med en tårtbit.
Nu kan han åka var han vill utan att behöva släpa med sig mig och det måste ju vara lite skönt för honom. Inte för att jag någon gång nekat att åka någonstans utan jag har alltid försökt att vara tillgänglig. Resor till Svenssons bygg och järnhandeln är väl det han slipper släpa med sig mig till framöver. Annars åker jag ju gärna tillsammans med honom. 🙂

Farsdagstårta.

18 reaktioner till “Kubb, tårta och paj.

 1. Hälsa o gratta till körkortet!
  Jösses va ni käkar, först blir ni bjudna till hittan o dittan på middagar stup i kvarten, o sen är det mera middagar och tårtor o efterrätter och jag vet inte allt vad!
  Inte låter jag avis va? Tårtorna däremot får du behålla men en god middag som man slapp laga själv, det vore nåt!
  Kramen

  1. Klart jag framför hälsningen. 🙂
   Ja du det har varit flyt ett tag nu med att ha blivit bjudna på mat. Undrar vad vi gjort för bra för att bli det? 🙂 Du får komma hit så får jag bjuda dig på middag. 🙂 Men du är ju så duktig på att laga god mat så jag bleve väl närvös om jag skulle fixa middag åt dig. 😉 Du slipper tårta i alla fall, det kan jag ju lova dig. Vi äter sällan efterrätter här hos oss. Det brukar bli bara själva maten och ingen förrätt ens. Jag har ju en gubbe som är så liten i maten så skulle jag sätta fram förrätt till honom så skulle han inte orka med varmrätten. *fniss*
   Kram på dig!

 2. Men vad du hinner med !! Och sugen på något gott blir man när man ser bilderna, speciellt pajen m. tillhörande skulle smaka här ;-).
  Kan tro att C är glad för att ha fått sitt körkort, GRATTIS än en gång ;-). Och det kan väl vara skönt för dig att slippa åka med alltid även om ni har det trevligt tillsammans när ni är iväg.
  Log gott åt ditt bakande ;-), hoppas att du har skrivit ned nu att det ska vara lite mindre mjöl, jag måste alltid skriva ned allting, har minne som en guldfisk som min f.d. svärdotter brukar kalla det ;-).
  Sköt om dig!
  Kram

  1. Tack för tipset att skriva ner att jag ska ta mindre mjöl. Jag inbillar mig ju jämt att jag ska komma ihåg sånt där men det gör jag ju aldrig! Finns inte en chans. Det var ju därför jag (redan då jag var så ung) glömde att jag redan skrivit receptet i dubbel sats… Jag gjorde degen i assistenten och då är det lätt att det blir för mycket mjöl…
   C har varit ute och åkt till byggfirman (igår) och däckcenter (idag) så jag tror han trivs med att kunna åka iväg själv men då jag frågar hur det känns så påstår han att han inte tänker nåt särskilt på det. Fasen vet om jag tror’t. 🙂 Det måste ju nästan ge en härlig frihetskänsla i alla fall. Men han är inte de stora ordens man, min C. 🙂
   Kram.

  1. Jag får nåt ryck ibland och får lite gjort… jag gillar att baka och att bjuda på det jag bakat är ju ännu roligare. 🙂 Jag ska snart ta en kubb och ett glas mjölk och det är så himla gôtt. Kan ju tala om att det är då inte svårt att baka kubb i alla fall.
   Kram.

 3. Åh, så gott allt ser ut 🙂
  Synd att man inte bor granne med dig då….
  Skönt när ni båda har körkort ändå kan jag tänka. Även om man vill följa med ibland 🙂
  Vilket fint väder vi har idag, antagligen har du lika fint….
  Ha det gott, kram B-I

  1. Jamen det är ju synd att vi inte bor grannar för då hade du gärna fått komma in och äta kubb och mjölk med mig, eller tårta, eller kanske paj. 🙂
   Jag gillar att baka och ibland även att laga mat och det är roligt att bjuda på något gott när det kommer nån hit.
   När jag bodde i Alfta så hade jag en kompis som kom till mig varje tisdag från fettisdan fram till påsk för då visste hon att hon fick hembakt semla när hon kom. 🙂 Den ville hon inte missa. Jag vet att hon saknar våra fikastunder nu (det gör jag med) även då det inte var semmeltider.
   Jag har sett lite fint väder men de har haft snökanonerna igång vid Järvsöbacken idag och det har tydligen legat på åt det här hållet för det har varit nästan som dimma åt det hållet hela dan. Men på andra sidan huset har det varit finväder. 🙂
   Ha det gôtt!
   Kram.

  1. Ja det där var verkligen service. När jag berättade för apotekarn att läkarn sagt att jag skulle kunna kila in på apoteket på väg ner från Ögon för att ta ut min medicin och det inte kommit in nåt recept fast det gått en timme så fråga hon var jag varit och vad läkarn hette och så ringde hon. Vilken tur jag väntade kvar för annars hade jag fått strula och ringt dan efter på telefontiden för att få min medicin utskriven för den hjälper har jag då inte kunnat få på nåt annat apotek.
   Jag ska framföra gratulationen till C. 🙂
   Kramen!

 4. …men guuud så gött dä såg ut ! Tårtan var ju kanonfin ju. Smakade säkert underbart den med. Gratta C till kortet oxå. Så bra för er båda att ha. Kramelikram från mig !

  1. Kanonfin var ju att ta i men jag kan ju verkligen rekommendera Tupperwares tårtsprits, den som ser ut som en stor mjukplasttriangel. Helt suverän att spritsa med. Jag gav dottern E en sån när hon fyllde år och hon var alldeles lyrisk så jag var ju tvungen att köpa en själv också för det är ju inte alltid som E kan garnera mina tårtor. Men hon gör det så mycket bättre. Hon har talang. 🙂
   Jag hälsar och grattar. Det känns bra att han kan få ta sig iväg själv ibland och slippa vara beroende av att jag följer med.
   Kram.

 5. Du får gratulera C till körkortet, det är ju en befrielsekänla utav dess nåde att kunna ta sig dit man vill utan att behöva be om hjälp.
  Kubb har jag aldrig bakat, men min mor gjorde ofta det och min hund jag hade då på den tiden, han älskade hennes kubb, kunde äta i princip hur många som helst..
  Ha dé!/Kram

  1. Jag ska framföra hälsningen. 🙂 Vem är det? kommer han fråga. Han har ju fått massor med grattishälsningar från mina vänner nu men han känner ju inte till så många av dem. 🙂 Men det känns säkert bra för honom att få dem. Han har varit ute och åkt själv nu varje dag sen han tog körkort så nog tror jag han känner frihet. Han blev utrustad med ”tjänstebil” av sin arbetsgivare på en gång. Arbetsgivaren visste inte att C höll på att ta körkort så han blev ju överraskad. ”Tjänstebilen” är en Citroën Berlingo med plats för två i framsätet och stort lastutrymme bak och den har blivit över sen arbetgivarn skaffade en nyare bil. Perfekt då de behöver grejor från byggfirman som ligger ca 1 mil härifrån. Nu slipper arbetsgivarn åka varje gång det behövs grejor. 🙂

   Kul att hunden tyckte om kubb! 🙂 Men hundar brukar kunna äta det mesta. Ingen av katterna här vill dock smaka kubben. De backar. Är väl doften av hjorthornssalt som slår igenom kanske.

   Ha det gôtt!
   Kram.

 6. Kubb är gott,har ett sommarminne ,mamma o pappa hade hyrt en stuga i skärgården till vår semester ,jag var väl 8-9 år.Där fanns bara vedspis och det vet ju den som försökt hur svårt det är att baka i en sådan. Men mamma bakade kubb och det luktade så ”gottstarkt” av bikarbonaten.Sen fick vi jordgubbssaft och nybakade kubbar . Sitter hårt i minnesbanken.
  PoK

  1. Vilket härligt minne! Min mormor bakade ofta i vedspisen eftersom där alltid var varmt. Hon hade en vanlig ugn också och använde den men jag minns gärna vedspisen och mysfaktorn med den. De hade inte ens varmvatten så det stod alltid en stor gryta på vedspisen med vatten i. Mormor och morfar bodde i det huset till 1990 då min morfar dog. Då flyttade mormor ner till Alfta till en lägenhet och hon njöt av att ha varmvatten och en massa sportkanaler att titta på. 🙂 Nu poppade det upp en massa minnen hos mig med.
   Kramen!

 7. Hej Ninni . Klart att jag börjar blogga igen. Har dessutom minsta sonen Anton har börjat blogga här . Jag vet bara inte hur i allsin dar man lägger till vänner osv . Men får sitta och tragla på . Antons dagar heter han blogg .
  Alltid lika härliga bilder . Kram så ses vi / Tomtemor

  1. Här på WP lägger man inte till vänner utan går längst upp på sidan och väljer ”Subscribe to Blog” och har man då en sida här så hamnar de sidorna under ”Mitt konto” -> ”Read my subscriptions” och där står det ”New” om det kommit nya inlägg. Men det är en rolig sida och jag har börjat lägga in tips som du kan hitta i mina ”menyer” uppe vid min banner.
   Vi ”ses”.
   Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s