”Det onda ögat”

 
Röd Dahlia.Ja nu har jag varit iväg med mitt öga. Jag ringde till ögonmottagningen under deras telefontid på förmiddan och de hade precis smockfullt så de skulle inte ha nån tid att ta emot mig idag. Dessutom var ”min” läkare ledig. Ja, jag kan vänta till imorgon, sa jag. Men då jag talade om att jag liksom såg min puls i ögat så bar sköterskan iväg för att prata med en läkare medan jag fick vänta kvar i telefon. ”Någon” läkare gav order om att jag var tvungen komma dit idag så jag fick en tid kl. 14.
Tackochlov så kunde C köra mig dit för jag kände mig inte i skick för att köra de 8 milen (enkel resa) själv.
 
 När jag kom dit fick jag kolla synen, med hjälp av en sköterska, redan innan klockan blivit 14. De hade så mycket så sköterskorna skötte synkontrollerna för att underlätta för läkarna. Sen fick jag vänta till 14:30 innan jag kom in men det var ju inte hela världen. Jag fick en AT-läkare som jag träffade sist jag var dit för då var hon in och tittade på mitt öga i utbildningssyfte. Hon var synbart stressad och lyssnade inget vidare på vad jag sa, kändes det som. Hon förstod inte alls hur jag menade då jag berättade att jag ”såg pulsen i ögat” och jag försökte verkligen förklara men jag vet inte om hon förstod det ändå. Hon kollade ögontrycket i båda ögonen och sen fick jag en droppe i ”det onda ögat” som skulle vidga pupillen och så var det väntan igen – i 45 minuter.

När jag kom in tillbaka till henne så tittade hon i ”det onda ögat” igen, väldigt fort gick det, och kunde inte hitta några förändringar i ögat. Det hade inte blivit sämre, sa hon, och det var inga förändringar och ögontrycket var ju bra. Men jag skulle få kortisontabletter och någonting som var inflammationsdämpande.

Hon skrev ut medicinerna på datorn och talade om att jag skulle ta 3 tabletter (30 mg) Prednisolon i gång per dag och Voltaren 2 gånger per dag. ”Allt står på förpackningarna”.
Ska jag fortsätta med ögondropparna, frågade jag.
Ja det skulle jag göra men kunde minska med en droppe per dag då ögat kändes bättre och sen minska med en droppe var femte dag ungefär.
Hm… (Min läkare sa sist att dropparna inte skulle minskas ner för fort…)
Och så skulle jag få en återbesökstid om en vecka – 10 dagar hos ”min” ögonläkare.
(Tack för det, tänkte jag). På min fråga om varför jag ”ser pulsen” i ”det onda ögat” fick jag svaret:
Det kan jag inte förklara men ögontrycket är ju bra och du såg inte sämre på synkontrollen och ingenting är försämrat i ögat.
Jaha… , sa jag… kan jag ha fått högt blodtryck eller så då? Kan det bli så då? frågade jag.
Ja det kanske det kan, säger hon. Du får väl beställa en tid hos din distriktsläkare så du får komma dit och kontrollera blodtrycket.
Skojar du? frågade jag. Inte lärer jag då få komma till distriktsläkarn för att kolla blodtrycket inte. Menade du distriktssköterskan?
Ja, distriktssköterskan menade jag, sa hon. Ring och få en tid för blodtryckskontroll du. Sen får vi se hur det gått när du kommer på återbesök, sa hon och tog mig i hand och föste ut mig genom dörren.

När jag gick därifrån kändes det inte som att hon tagit min oro på allvar eller ens försökt ta reda på varför mitt öga ”visar pulsen” och då gör att jag ser rätt suddigt.
Jag gick ner till apoteket, som ligger inne på sjukhuset och köade länge för att få ut mina nya mediciner. När apotekarn frågade om jag var van dessa mediciner och jag svarade nej så såg hon lite bekymrad ut.
Voltaren och kortisonpreparat var inte så lyckade tillsammans, sa hon. Men får du ont i magen så ring din läkare igen så hon skriver ut någon magmedicin till dig. Hur länge ska du äta kortisonet?
Det vet jag inte, sa jag. Det skulle stå allt på förpackningarna sa läkarn.
Det står ingenting om det, sa apotekarn, så ring i morgon du och fråga hur länge du ska äta kortisonet.

Jag brukar inte ha så känslig mage så jag hoppas att den klarar sig även denna gång. Och så får jag väl ringa och kolla hur länge jag ska äta kortisonet. Dropparna tänker jag inte minska på förrän jag träffat min läkare igen, så det så.
Imorgon ska jag gå och kolla mitt blodtryck innan jag ska bada. Sen får vi se vad det säger. Sen hoppas jag att jag ska bli bra av kortisontabletterna så jag slipper strulet med det här ögat mer och att det inte är något annat fel som inte syns…

19 reaktioner till “”Det onda ögat”

 1. Kollade i förra inlägget, så himla sött det såg ut men Pysen i koppen 🙂
  Visst är det härligt att få ”rå om” ungarna sina emellanåt. Jag ska åka ner till Tobbe på fredag, Tommy åker också ner då så jag får rå om båda sönerna några dagar 🙂 Härligt !!
  Men hörru… va träffade du för läkarlärling egentligen ? En så´n stropp. Kan väl inte bli så bra o trevlig läkare av den….
  Lycka till med ögat, hoppas inte bl tr har höjts för dig.
  Ha de gott,kram B-I

 2. Nä fy Carina, så där får det inte gå till, jag blir alldeles jäklar förbenad! Jag hade ju också en At-läkare på ögonkliniken men det funkade jättebra när han rådfrågade sin backup! Så stressade får dom inte bli att dom nonchalerar patienter och inte ger direktiv om nya mediciner! Herrejöss, det var verkligen motpolen mot den behandling jag själv fick! AT-läkaren på ögonkliniken han tog fram blodtrycksmanchetten och mätte själv mitt blodtryck fast jag var på ögonkliniken! Klart sånt ska kollas med en gång! Usch o tvi va lessen jag blir. Hoppas nu att du reder ut detta, ta o ring VC i morgon, där har dom väl lite bättre med tid!
  Styrkekramar!

  1. Så här sent brukar jag inte sitta vid datorn i vanliga fall men jag klarade inte av att ligga i sängen för det känns som både armar och ben domnar och jag har hjärtklappning så jag var tvungen igång med datorn för att läsa lite mer om mina nya mediciner och om en gammal. Upptäckte att Voltaren (som läkaren inte ens föreskrev som förmån så jag fick betala extra för den) är av samma sort som en av mina vanliga mediciner (Orudis retard) och att man ska undvika att använda två av dessa sorter (NSAID) samtidigt. Om det är därför jag har domningar (eller är det myrkrypningar?) vet jag inte men måste då ringa och fråga om detta i morgon.
   ”Min” ögonläkare som jag haft i vanliga fall är också en AT-läkare och väldigt duktig och hon kollar med sin handledare och hon tar reda på sånt jag undrar över så jag hade nog en himla otur idag med den läkare jag fick.
   Jag föreslog själv det där med blodtrycket för jag tänkte att hon kanske kunde kolla det då men inte då… och OM jag har högt blodtryck så kan det bli värre med både Voltaren och Orudis. Nu tror jag inte att jag har högt blodtryck för det kollade jag upp i våras och har sedan kollat det hemma också med grannens blodtrycksmanschett. Men det är nog säkrast att kolla det igen.
   Jag hoppas att distriktssköterskan har tid att ta ett blodtryck annars får jag väl fixa även det själv här hemma.
   Jag var rejält besviken och snopen då jag gick från ögonmottagningen idag och är övertygad om att hade jag haft ”min” AT-läkare så hade hon både lyssnat och försökt hitta en förklaring på varför jag ”ser min puls” i ögat…
   Tack för att du blir förbenad men du… jag tror inte det är så bra för dig. 😉
   Kramen!

  2. Blodtrycket är ok. Jag har kollat med grannens manschett OCH pratat med distriktssköterskan. Nu återstår bara samtalet med ögonmottagningen där jag ska ifrågasätta om jag verkligen ska ha Voltaren.
   Kram och tack!

 3. Men så du blir behandlad – usch och fy! Nog är det stressigt för läkarna, och AT-läkare kanske känner sig osäkra (fast då ska de göra som ”din” AT-läkare och fråga handledaren), men att skriva ut kortison utan att sätta gräns för hur länge du ska ta den tycker jag verkar botten.
  NSAID-preparat ska man vara försiktig med, det vet jag. Jag har lite krångel med magen så jag får tänka mig för. Däremot har jag tagit kortisonkurer (ordentligt förklarade och nedskrivna av läkare, hur många tabletter och hur många dagar) samtidigt som jag tar Voltaren 25 mg x 2. Max tid kortisonkur: 4 veckor, 3 tabl v.1, 2 tabl v.2 och 1 tabl v.3-4. Jag är van vid dessa mediciner sedan ett antal år tillbaka och vet rätt bra själv hur jag fungerar med dem.
  Ett litet tips: Skriv ned vad du har för mediciner och hur du tar dem. Tag med det papperet varje gång du ska till läkare. Även salvor och sån’t. Jag har APO-dos och då har jag automatiskt listor över de mediciner jag tar. Mycket bra så att jag inte får något som inte passar ihop med de tidigare.
  Så brukar det ofta vara apoteken (farmaceuterna) som reagerar över mediciner. För mig är det även apotekets dator: den visar en varning om det redan finns inlagt något som kan strula med den nya medicinen!
  Det känns tryggt!
  Nu ska jag be för att du blir frisk, att det enbart är ögat och inte något annat.
  Stor, varm kram!

  1. Tack Pova för tipsen. Jag har också papper från Apoteket men hade de inte med. Däremot fick jag räkna upp alla mediciner jag tar första gången jag var dit. Det enda den här läkarn ifrågasatte var varför jag tar Tryptizol(!). Jag svarade att det är för att jag ska få bättre sömn av dem. Jaha, så du har sömnproblem? sa hon. Inte nu längre men jag fick Tryptizol för att mina muskler ska slappna av bättre då jag ska sova. (Mina muskler överarbetar ständigt då jag har fibromyalgi och de fattar inte att de inte behöver arbeta då jag gått och lagt mig). Jaha, sömnproblem alltså, sa doktorn. (Lyssnade hon? Nää…). Hon reagerade inte över att jag tar Tenormin och ett helt lass med allergi och astmamediciner.
   Jag har Orudis retard 200 mgx1 och har haft det i ca 5 år. Senast då min läkare skrev ut det skrev hon x2 men det är överdosering enligt apoteket och de får inte lämna ut så mycket och eftersom jag inte träffade läkaren och inte vet varför hon ökade dosen så gick jag med på att apoteket sänkte till x1 som är maxdos.
   Prednisolonet är på 10 mg och jag ska alltså ta 30 mgx1. Apotekarn tyckte det var konstigt att jag inte fått någon tidsperiod och sa att burken räcker i en månad och det verkade hon tycka var mycket.
   Voltarentabletterna ligger på 50 mg och dem ska jag alltså ta x2. Ska ringa ögonmottagningen strax efter kl 9 på telefontiden och fråga om både hur länge jag ska ta Prednisolon och om jag verkligen ska ha Voltaren då jag ju även tar Orudis retard.
   Har kollat blodtrycket själv idag (lånade manschett av grannen) men ska ringa och kolla med distriktssköterskan vad hon tycker om det. Jag vilade i 10 minuter och hade 137/87 och puls 96 liggande och 140/90 och puls 98 stående. Jag äter medicin, Tenormin, för att sänka pulsen för jag brukar ha hjärtrusningar. Men blodtrycker är lite högre än sist, vad jag minns. Men distriktssköterskan tyckte inte det var nåt onormal för deras gräns går vid 140/90 liggande om man inte är diabetiker för då ligger deras gräns vid 130/80. Men hon tyckte att jag hade lite väl hög puls…
   Så nu är det bara ögonmottagningen kvar att prata med och sen hålla tummarna för att det är bara ögat som krånglar och att det blir bra av Prednisolonet.

 4. Jag kollade lite, och om det är myrkrypningar du har så tycks det kunna bero på att de två NSAID-preparaten blir för mycket för dig. Kan ju också vara något du känner nu allra först, bara. Blir nog inte lugn förrän jag vet att du ringt vårdcentralen och kollat, samt kollat blodtrycket – om högt blodtryck tyckte jag det stod lite väl mycket.
  Kram igen!

  1. Myrkrypningarna lugnade ner sig så jag kunde lägga mig vid 00:30 men det känns lite hela tiden och även nu på morgonen. Jag tänker inte ta någon Voltaren nu på morgonen utan väntar tills jag pratat med ögonmottagningen. Får väl se om jag får myrkrypningar då jag tagit Prednisolonet eller om det är Voltarenet eller nåt annat som var orsaken. Men jag tog Voltaren redan vid 17-tiden igår men det var då jag tagit medicinerna till natten jag fick så otroligt med myrkryp. Det är då jag tar Tryptizol och sen en inhalation av en kortisonspray och en inhalation av en långtidsverkande luftrörsvidgande. Såna där kraftiga myrkrypningar har jag inte haft sen jag fick en injektion av något avslappnande då jag låg på BB och skulle föda andra barnet men inte hade värkar så de tyckte jag skulle få somna och invänta värkarna.
   Kram och tack!

 5. Nä men snälla , rara … låter som ett helt bortkastat läkarbesök !!!
  Hoppas att du får en vettig undersökning och ett bra samtal hos distiktssköterskan !
  Tänker på dig, KRAM !

 6. Men lillla ”syster” vad du har råkat ut för med ditt öga. Har du fortfarande inte blivit bra? Fy vilket bemötande du fick! Man blir galen på läkare som inte har tid att lyssna.
  Jag har också fått högt blodtryck har alltid haft lågt förr så jag blivit lite snurrig i skallen om jag reste mig för fort mm.
  Bullreceptet kommer.

  Kramar i massor

  1. Jodu, vissa läkare är inte bra medan andra är gudomliga.
   Tackochlov är inte blodtrycket högt, däremot skenar pulsen iväg ibland och på sistone har den varit lite för hög mest hela tiden. Kanske är kroppens sätt att protestera mot den långa inflammationen i ögat, vad vet jag.
   Ser fram emot bullreceptet. 🙂
   Goa kramar till dig, systra mi.

 7. Mitt blodtryck är nu 160/90 och jag äter en tablett om dagen för det. Det behövde jag äta för att få operera halsmandlarna. Fått dag för det.
  Bengt kom på nåt bra när vi var till er sist. Bara att hoppas att du också tycker det 🙂
  Han kan skjutsa mig till dig en torsdag em när han slutat och sen kunde han hämta mig på fredag em. Om jag får sova över hos er förstås?
  Men vi kan vänta tills du mår bättre och min operation är klar.

  Kram

  1. Jamen visst är du välkommen hit och sova över här!!! Vad kul!!! Säg när det passar dig så ska jag nog se till att orka med dig. 😉
   När ska du opereras? Är det väldans långt fram så kan vi ta det innan. Jag ska ju bli bra i ögat nu när jag fått kortisontabletter. 🙂
   Vad kul! Det ser jag fram emot!

   Kram!

 8. Operationen ska bli den 17 nov om inte nåt inträffar. Det blir nog tyvärr svårt att hinna med det före tror jag. Det blir ju allhelgona nästa gång han jobbar morgon. Vi får ta det på telefon.
  Vore jättekul att få rå om dig lite längre i alla fall.
  Kram

 9. Hejsan!
  Har läst lite om ditt onda öga och känner igen mig i mycket-Går på prednisolon på 50 mg för sklerit.Jag ser även puls i ögat. Det vore trevligt om vi kunde byta erfarenheter av vad jag kallar detta helvete med ögonmot. som andra hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s