Sklerit?

Ögon

Igår var det dags igen… att ringa sjukvårdsrådgivningen igen som fixade så att min hälsocentral ringde upp mig som fixade en tid på akuten i Ljusdal där jag fick träffa samma läkare som sist. Den här gången ringde han till ögonmottagningen i Hudiksvall så jag fick komma akut till dem. Som tur var så hade jag C med mig som chaufför. Ögat gör så ont så jag kunde inte titta då vi mötte bilar efter vägen för deras lysen ”gjorde ont”.

Mina ögon blev undersökt på alla möjliga sätt. Ögontrycket var bra i alla fall. Jag visste inte att man kunde göra ultraljud på ögonen men det har jag testat. Svårast då var att, medan jag blundade, ”titta åt höger allt vad du kan” och ”titta åt vänster allt vad du kan” – med bedövning i ögonen så jag kände inte ens om jag rörde ögonen. Jag har ingen aning om vad de utförde för undersökningar på mig men det var många. Jag fick både bedövningsdroppar (två gånger) och droppar som vidgade pupillen (tur att C var med som chaufför som sagt för pupillerna var vidöppna i två timmar). Min ögonläkare höll tydligen på att lära sig till ögonläkare för även hennes handledare var in och undersökte mina ögon så allt gjorde två gånger. Till sist kom de fram till att det antagligen är en Sklerit jag har och förklarade att Episklerit är en inflammation i ögats senhinna som är den översta hinnan. Sklerit är en inflammation även i hinnan under senhinnan – alltså en djupare inflammation. Den smittar inte och de visste inte varför jag fått denna inflammation. Men varken hornhinna eller regnbågshinnan var drabbade av någon inflammation och det känns ju skönt att veta.
 
Jag får fortsätta med de ögondroppar med kortison i som jag fick i måndags (han var inte helt fel ute, den pensionerade amerikanske, läkaren på akuten). Men istället för att ta droppar 3 gånger per dag ska jag ta mina droppar 1 gång i timmen fram till söndag och sedan 1 gång varannan timme tills jag ska på återbesök på tisdag eftermiddag. Blir jag sämre måste jag ta kontakt med dem och får då komma direkt även om det är helg. Har jag inte blivit bättre på tisdag så kommer jag även att få kortison i tablettform. Så nu hoppas jag verkligen att jag slipper kortisontabletter. Jag vill bli bättre i ögat och det helst igår. Det gör ONT! Jag får ta både Alvedon och Dexofen för att kunna sova och även på dagarna för att stå ut med värken. Att sitta vid datorn nån längre stund blir jobbigt för ögat och likaså att läsa. Tackochlov för ljudböcker! Sen blir hela jag matt och klen i hela kroppen och om det beror på själva inflammationen eller om det är av värken har jag ingen aning om. Men nu borde det ju börja gå åt rätt håll.
 
Trots ”det onda ögat” så tog jag mig iväg på en ”Lyktanträff” i onsdags kväll. ”Lyktanträffarna” är då vi som jobbade tillsammans på ett gruppboende, som sedan lades ner, träffas 2 – 3 gånger per år. Det är så roligt att träffa de tidigare jobbarkompisarna så det är ju något jag absolut inte vill missa. Denna gång var vi i Fullsborn som ligger utanför Edsbyn. Vi blev bjudna på fläskfilégryta med både klyftpotatis och inbakad potatis och till efterrätt fick vi pannacotta. Jättegott. Och till det fick vi prata och berätta om vad som hänt oss sen sist vi träffades och så lite skvaller och annat. En mysig kväll.
 
För övrigt går livet sin gilla gång här hemma. Kattungen Pysen växer och blir busigare och busigare så jag har underhållning och sällskap under dagarna vilket är skönt då jag inte orkar göra någon nytta. Han och Snoozen busar och härjar runt här som riktiga vildar och vi är förundrade över vilket tålamod Snoozen har med sin lillebror. När de inte busar sover de gärna tillsammans så mamman Kajsa behöver inte sköta om Pysen så mycket.
  
Nu ska jag se till att få in bilderna i bloggen för snart är det Melodikrysset!
 

Mor och son har sköna sovstilar. Pysen och Snoozen samsas ofta om samma fat. Snoozen är nog världens bästa storebror.

 

8 reaktioner till “Sklerit?

 1. Nämen Carina, vad du råkat ut för då! Det lät minst sagt otrevligt! Men med rätt mediciner nu så hoppas jag att du blir bra fort! Finns inget mer frustrerande än att inte orka göra någon nytta, säger en som lever bland alla ouppackade flyttkartonger…Jag ska ta nya prover på måndag, tror inte att jag fått tillräckligt hög dos av penicillin Hälsa din Christer så gott, tur vi har dom!

 2. Men snälla lilla människa, så jobbigt för dig. Ögonen är man ju så rädd om. Mer värk är ungefär det sista du behöver. Jag ber för att du ska bli frisk snabbt! Tur du har dina goa katter som piggar upp dig – och din C, förstås. Kram

 3. Hoppas du får pigga ögon nu efter detta. Bra att Christer körde, jag gjorde tvärtom. Körde själv, tänkte att jag kan gå ner på stan (Hudik)…. Hoppsan, tårarna bara rann och såg rakt ingenting.Kram på dig….

 4. Hej igen, såg filmen med musen, visst är dom underbara, katterna alltså! Hoppas ögat blivit bättre så du slipper gå o ha ont. Jag snörvlar men känner mig mycket piggare o sänkan var nere i 35. Nu gruvar jag mig för kommande lungröntgen, vill inte veta…Ha nu en skön vecka, hösten är som vackrast nu/Kram till er

 5. HEJ! Var tvungen att läsa mer om ditt öga, jag har nämligen….ont i höger öga! Men kan inte läsa mig till riktigt vilka symptom du hade. Mitt öga är ömt när jag blinkar och när jag tittar åt olika håll. Jag märker inget fel på synen, jag har alltid torra ögon och brukar använda ögondroppar. Värken är inte alls så illa som du har haft, däremot har jag huvudvärk konstant och det har jag normalt sett mycket sällan. Hoppas ditt öga är bra nu, jag väntar väl o ser om detta ger med sig, har hållit på ett par dagar nu. Man är ju lite orolig för synen vill man ju inte förlora. huvvaligen
  Ha en riktigt fin måndag/Kram från ett kallt (-5) Björsjö

  1. Från början hade jag inte alls ont i mitt öga. Jag blev röd på ögonvitan i yttre ögonvrån. Men sen började det göra mer och mer ont och huvudet värkte mer och mer. Och när jag tänkte efter (så här i efterhand) så började jag få ont i huvet ett par veckor innan jag blev röd på ögat. Men jag reagerade inte speciellt på det då. Jo, jag var lite förvånad att jag hade huvudvärk för jag brukar sällan ha det nu för tiden (sen jag skilde mig). Men jag tänkte att det hade väl varit lite för mycket omkring mig och jag hade ju mer ont överallt annars också så det kanske var ett sämre skov jag var på väg in i. NU anar jag att huvudvärken hörde till ögat.
   Jag gick med mitt röda öga ett par veckor innan jag började få så ont så det blev riktigt besvärligt och jag började förstå att jag måste se till att få hjälp med ögat. Och ringer du rådgivningen och talar om att du har ont när du tar i närheten av ögat och att det gör ont när du tittar åt olika håll och att du har huvudvärk som du sätter i samband med detta så får du snarast komma iväg och få hjälp för när det gäller ögon är de rädda att göra fel för det är mycket som står på spel… synen! Jag hade precis samma symtom som dig + ett öga som var till hälften rött och det röda blev värre och värre och till sist såg det ut som det var blod. Men jag har inte sett dåligt på det ögat men haft svårt för dagsljus och sol.
   Sök hjälp i tid! Annars får du lida så mycket längre. Jag var till akuten den 13 september första gången och det tog en och en halv vecka innan de skickade mig till ögonkliniken. Men sen jag kom dit har jag sakteliga blivit bättre men har fortfarande några veckor kvar innan jag möjligtvis är frisk i ögat. En sklerit, som jag har, tar minst 6 veckor att läka sa ögonläkaren idag. Så ring rådgivningen. Men förringa inte dina symtom när du pratar med dem för allt som gäller ögonen är allvarligt!
   Kram och lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s