Att tycka…

Tänk vad bra ändå att folk i vår omgivning tycker saker. Då får vi ju automatiskt andras syn på saker och ting. Annars är ju risken att man fastnar i sitt tyckande och inte får chansen att utvecklas.

Nu menar jag inte att jag, bara för att någon uttrycker en annan sak än mej, direkt anammar ett nytt sätt att se saker och tycka saker. Nej, men själva "det olika tyckandet" kan ge näring och nytt liv åt mina åsikter och mitt sätt att se på livet. Det kan ge mej en puff att tänka över saker som kanske varit självklara för mej och omvärdera detta.

Att prata med mina ungdomar är alltid berikande. De ser saker på ett helt annat sätt än jag och de säger vad de tycker också. Många gånger säger de saker rakt ut till andra och varandra som jag kanske inte skulle ha sagt för "så säger man inte" eller för att "jag är rädd för att såra" eller för att "jag är uppfostrad att inte säga så". Det kan ju faktiskt vara så att jag, med att inte säga något, egentligen sårar mer eller är "falsk" då jag inte uttrycker vad jag egentligen tycker. "Man kan ju föra fram det på ett fint sätt" som min äldsta säger. Inte klampa på som elefanten i porslinsbutiken.

Jag har alltid tyckt att jag är sån som är ärlig och säger vad jag tycker och det stämde nog mer när jag var yngre. Med åren har jag blivit försiktigare eller kanske fegare. Eller är det så att jag inte alltid säger det jag tycker för att jag "gett upp"? För att jag känner att det inte alltid lönar sej att tala om vad jag tycker. Kanske för att jag, någonstans efter vägen, tappat något? Eller för att jag inte tycker att det är värt mödan och diskussionen?

När jag var ung kunde jag ibland slänga ur mej en avvikande åsikt eller tycka tvärsom bara för att få igång en diskussion. Nu tror jag att jag är mer selektiv. Det är inte alltid andra vill veta vad jag tycker. Det är inte alltid andra orkar höra vad jag tycker.

Dem jag bryr mej om och de som ber om min åsikt får höra den. Och jag är ärlig. Jag står för vad jag tycker också. Med det menar jag inte att det jag tycker alltid är rätt. Jag kan ändra åsikt/tyckande också när jag ser på det från en annan vinkel. Det är ju sällan något är rätt eller fel, svart eller vitt. Vi är ju så olika så det som är rätt för den ena kan vara fel för den andra.

Och var vill jag komma med det här då? Ingenstans, tror jag. Eller kanske jag vill påminna om vad viktigt det är att vi lyssnar på varandra. Att det är viktigt att vi pratar med varandra. Att vi genom att prata och lyssna hela tiden utvecklas. Att det är viktigt att prata mycket med sina barn. Visa dem att det är tillåtet att tycka olika och att man kan tycka olika i olika skeden i livet.

Vad tycker du???

2 reaktioner till “Att tycka…

  1. På Island finns det ett ordspråk som säger ungefär " när frågan är stor blir det lite om svar…" men ska ändå försöka …
    Jag tycker naturligtvis att man ska vara ärlig och säga sin mening MEN jag har lärt mig efter att jag blev äldre och "visare" 😉 att man inte tvunget måste alltid framhäva sin åsikt, jag menar inte att man ska ljuga men ibland går det bra att inte säga något alls även om man inte är helt överens, nu menar jag alltså helst när man pratar med människor som min Kära Mor t.ex. som ALLTID har rätt för sig även om hon har fel ;-). JAG tycker att det är ett mognadsmärke hos mig att jag KAN låta bli att "bråka" med henne 😀 !
    Sköt om dig!
    Kramar,Doris

  2. Jag är själv en person som säger rakt ut vad jag tycker…men jag står ALLTID för det jag sagt.Tycker om dom som säger vad dom tycker.Som på mitt jobb tex   Då kan det låta så här….På nästa APT skall jag säga det och ta upp det med chefen.>Men när vi skall ha APT då säger dom fan ingenting utan det kommer alltid så här Carola säg det du som är så duktig på att prata.Det är det värsta jag vet men nu f,0,m nu i höst skall jag (försöka)att inte säga nått:)Ha det fint Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s