Högvakt och sommar.

Åh vilken härlig dag vi hade i huvudstaden! Men vi var lite oroliga om vi skulle komma i tid till vaktombytet då bussen var sen redan då vi klev på. Vi kastade oss in i en taxi som i ilfart körde oss upp till slottet. Vi hann med lite marginal och fick bra platser. Tur att folk kom i sista stund till vaktombytet så vi fick våra bra platser. Fem minuter efter att vi ställt oss var det packat med folk och efter ytterligare fem minuter började de prata och tala om vad som skulle hända och att det kunde vara lite försenat eftersom det varit ett rån på NK och att polisen hade vägspärrar precis där militärerna skulle åka för att ta sej till slottet.
Nu blev det inte så försenat ändå, tackochlov, för det blev att få stå länge ändå så kroppen skrek till mej på slutet att "nu får du väl ändå se till att sätta dej och vila ryggen".
 
Så kom de då, de stiliga killarna! Först gick Marinens Musikkår och sedan kom 21:a kompaniet som skulle gå på sitt vaktdygn. Där mitt i var min son!!! Så stilig. Så rak i ryggen. Så taktfast han gick. Och vad lik morfar (min far) han var!
Sedan följde alla turer med vaktombytet, rundan som gicks för att byta ut alla vaktposter, då vi under tiden blev underhållna med musik och figurativa marscher av musikkåren. När alla vaktposter bytts ut fick det kompaniet marschera ut följt av blåsorkestern. Allt tog ca en timme.
Vi hade fått "order" av sonen att dröja oss kvar vid "Giftshop" så skulle han ringa så vi fick träffa honom en liten stund bakom vaktflygeln. Vi passade på att uppsöka toan då vi väntade på signalen från honom.
 
Vi fick en svettig kram och höra hur han tyckt att det gått. Han trodde att det varit några missar men det hade inte vi uppfattat utan vi var bara stolta över honom och tyckte att det såg så bra ut. Vi berättade att vi sett att han stod så rakt då några killar efter att ha stått ett tag började luta åt höger där de höll vapnet. Där har han fördel av att ha styrketränat i några år för vapnet väger några kilo så det blir tungt efter en stund att stå och hålla i det med en arm.
 
Klockan 2 skulle han ha ett vaktpass. Han hade egentligen bara vaktpass på natten den här gången men han hade tagit över ett pass från en kompis för att vi skulle få fotografera honom vid vaktkuren. Han talade om var han skulle stå och att vi kunde komma dit strax efter klockan 2. Så var han tvungen in och förbereda vaktpasset så vi gick iväg på en restaurang inte långt från slottet och åt lunch.
Klockan 2 var vi tillbaka och gick till Lejonbacken där han stod längst upp. Vi kom nere i backen just som han bytte av killen som stod där. Det var rätt mycket folk där just då, många utländska turister, som fotograferade och några små barn som stod och försökte retas med honom. Men han stod lugnt och tryggt och rörde inte en min. När det blev folktomt så gick vi fram och började fotografera. Jag kunde ju inte låta bli att berätta en historia så han fick hålla igen för att inte börja skratta. Det var ju folktomt så det gjorde ingenting. Han pratade lite med oss och flinade åt oss också så vi fick en leende högvakt på bild. Tur att inget befäl såg honom då.
 
Vi stannade hos honom i 45 minuter. Under den tiden kom två soldater för att ge högvakterna vatten. De kom ungefär en gång i halvtimmen så E tyckte det var bäst att vi gick iväg så vi inte skulle stå där andra gången de kom. Det skulle ju var lite pinsamt, tyckte hon. Men jag tror hon ville ut och kika i affärer en stund innan vi skulle hem. Jag hade kunnat stå där till sonen gick av klockan 16 jag! Men det blev en runda på stan innan det var dags att gå och lösa ut biljetterna till bussen hem. Vi åkte Härjedalingen från Bollnäs när vi åkte ner men hem fick det bli Y-bussen till Söderhamn. Det blev lite dyrare men vi var lite sent ute med att beställa biljetter. Nu har jag gjort av med en hel del av månadens matpengar, större utrymme än så är det ju inte då man har sjukpension. Men jag har mat i frysen så vi klarar oss och det var värt vartenda öre! Vi får se det som vår semesterresa.
 
Igår tog vi  det lugnt och tog igen oss efter resandet. Jag var till rehab och bada och körde sedan dammsugarn ett varv i lägenheten sen gjorde jag inget mer. Igår kväll grillade vi flintastek och satt ute och åt, tjejerna och jag.
 
Idag är det premiär på musikalen kl. 17. Varje barn har en biljett som en anhörig kan nyttja idag så det blir mycket föräldrar i publiken. Jag får dock vänta med att se föreställningen som publik för jag åkte på att jobba idag. I och med att jag är van och vet vad som ska göras sedan tidigare musikaler så behövdes jag vid försäljningen och för att sortera blommor. Vi vet av erfarenhet att det är mest blommor vid sista föreställningen och näst mest vid premiären. Linn ska vara där redan 2 timmar innan och jag ska vara där 1,5 timme innan. När det blir dags för sista föreställningen den 6 augusti ska jag utnyttja biljetten Linn fått. Tur vi håller till i ishallen för den är ganska sval. Värmen är tryckande idag.
Termometern börjar närma sej 30 grader…  NU är det sommar!
 
Högvakt på Lejonbacken

8 reaktioner till “Högvakt och sommar.

 1. Hejsan!!
   
  Ni verkar haft en riktig trevlig resa till Stockholm. Vad kul att allt gick bra för sonen. Vaktbytet tycker jag är kul att se. Stockholm är en fin stad eller hur? Alltid kul att åka dit men "borta bra men hemma bäst"
   
  Ha en bra dag
  Kram Nettan

 2. I basker blå  stod en svens soldat…Hej så ni hade de bra i Stockholm. Blev de något handlat då? Ja niu är de varmt jag har jobbat hela helgen och vi har AC där inne så när man kommer ut slår värmen emot en.
   
  Fin gosse du har min stora var 10 mån i Östersund och var vakt där och Mathias blev ej inkallad. Ha de bra så hörs vi kram Kattis

 3. Tjusig soldat 😉 ! Kan förstå att du är stolt ! Jag och Jóhann kom i söndagskväll efter några underbara dagar med Davíð och hans flickor. Prins Mjá kom ju med oss hem och han ligger i en stol bredvid mig och spinner nu, skulle nog helst vilja att jag satt vid datorn hela dagen 😉 .
  Jag säger det samma och du, det gick en hel del pengar i resan men det var det väl värt, inte så ofta som vi åker ju 😉 .
  Sköt om dig i värmen!
  Kramar, Doris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s