Härlig morgon..

                                                      Violin          
Oj vilken härlig morgon L och jag har haft. Klev upp kvart i 5 i morse, tog ett skutt in i duschen, kokade sedan kaffe och bredde mackor och blanda till O’boy. Packade ner kameran (det ni! vilket minne va?) och drog på en kofta på armarna (lite kyligt på morgonen) och sen iväg med fars bilen. Till Hårga åkte vi, parkerade på en åker (och fars bil som är så låg undertill) plocka ur våra prylar, betalade parkeringsavgift och entréavgift och satte oss sedan på en bänk framför scenen och tog fram vår medhavda frukost. Mmmmm, jag lovar, det är sommarens godaste frukost där i Hårga. Det är detsamma vad man äter men det är bara så gott.
 
Godast är det med "hambofrukosten" som spelmän och dansare får. När man stått där på scenen i en halvtimme med början halv 7 och spelat dagens "första omgång" då är frukosten himmelskt god.
I år, liksom i fjol, fick jag nöja mej med att titta och lyssna på spelmännen. 
  
Violin  Det känner på lite för det är så roligt att spela. Men med en kropp som inte vill så får man lyssna istället.
Efter 1½ timmes underhållning från scenen var det dags att dra sej ner mot åkern där dansen skulle gå. Vi la ut vår filt och satte oss för att vänta. När det började bli dags för defileringen så gick jag så jag kom lite bättre till för att ta kort. Det är så otroligt mäktigt och vackert då spelmännen kommer i täten före alla dansare. Ca 40 – 50 spelmän och, enligt programmet, 317 par dansare. Alla i olika hembygdsdräkter beroende på var de kommer ifrån eller härstammar från.
  
När alla kommit ner till åkern så läses Hårgalegenden. En lite mystiskt ruskig sägen. Sen börjar dansen. Det finns två ringar för dansare och det är ca 20 par i varje ring och omgång. I 8 minuter dansar de till musik med Westlings spelmän (de har varit med i 40 år också). 8 minuter är mycket det i värmen.
Varmt var det även för oss som bara tittade på. Det finns ju inte någon skugga heller på en åker. Men vi i publiken kan ju åka hem och ta ett bad sen medan spelmän och dansare fortsätter till Bollnäs, sedan Arbrå och till sist Järvsö. Vid 22-tiden på kvällen brukar det vara klart vem som vunnit tävlingen.
Nu när jag skriver det här så är spelmännen på väg till  Arbrå medan dansarna fortfarande är kvar i Bollnäs. Jag ska lägga in lite bilder sedan men nu ska jag "sova middag" så jag orkar med kvällens äventyr.
                                                     

4 reaktioner till “Härlig morgon..

  1. Vilken härlig dag du haft, rätt åt dej. ja foton skulle vara kul att se.Kan du spela fiol???? hoppas det inte blev för mycket för kroppen utan att du fick en bra kväll med.kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s