Vad ska du göra nu då?

"Vad ska du göra nu då, när du blir sjukpensionär?" Det har många frågat mej när jag berättat att jag skulle få ‘sjukersättning tillsvidare’, som det så vackert heter. "Jag vet inte" har jag svarat då. "Jag ska väl se till att få vardagen att fungera, gå på sjukgymnastik och sitta en hel del vid datorn, läsa och lösa korsord". "Jamen du måste ju ha nån sysselsättning, nåt intresse, nåt speciellt som du kan göra för att fördriva tiden", har nästa replik blivit då. Jag har då funderat på om det är nåt jag missat. Fördriva tiden? Vilken tid? Mitt dygn har inte timmar så det räcker ju!    Clock 
 
Nu har jag varit "sjukpensionär" i en månad. Jag har fullt upp att få tiden att räcka till. Vad gör jag då? Ja nu har jag funderat över det eftersom jag inte hinner allt jag vill. Jag har kommit på att jag har inte blivit "sjukpensionär" för ro skull inte. Vissa dagar har jag fullt upp att ta mej ur sängen, andra kan jag ta mej upp men sen orkar jag inte mycket mer än det allra nödvändigaste (laga mat) den dan. Allt som jag gör tar i regel längre tid än för den som är fullt frisk. Ska jag t.e.x städa så kan det ta några dagar (beroende på hur noggrann städning det är då förstås). Jag måste vila då och då eftersom kroppen inte orkar vara aktiv så långa stunder. Bara att dammsuga vardagsrummet kräver två vilopauser. Men nu är inte all tid städning och andra hushållsgöromål. Då kommer nästa fråga jag ställt mej: Var i hela världen försvinner all min tid?
Jo, jag har upptäckt att jag har en "sysselsättning"!! Joo det är faktiskt så. Men den syns inte och går inte att mäta. Jag kan heller inte bevisa att jag har den sysselsättningen. Vad jag gör? Jo, jag är en tillgänglig medmänniska. Några av er undrar säkert vad en sån gör. Det jag gör för att tycka att jag kan kalla mej för tillgänglig medmänniska är att jag finns här. Till mej ringer vänner och bekanta för att få en pratstund.  Telephone  Både IRL-vänner och internetvänner brukar ringa. Jag har alltid tid att prata. Har jag inte tid just då så ber jag att få ringa upp senare. Hit slinker vännerna in för att få en slät kopp kaffe  Coffee  (har sällan fikabröd) och en pratstund. Nån kanske vill ha hjälp med blanketter, formuleringar till överklagan någonstans eller hjälp med något på datorn som ska letas upp eller skrivas ut. 
Sen har jag mina ungdomar. Ja, en bor ju kvar här hemma nu då men de två som flyttat dyker upp här minst en gång om dan för att prata lite eller få hjälp med blanketter eller användandet av internetbanken. (nu börjar äldsta få grepp om det iaf). Jag har även extrajäntan som kommer några gånger i veckan för att prata bort en timme eller två. Även hon behöver hjälp med praktiska grejor.
 
Jag vill då påstå att jag blir inte utan socialt liv trots att jag blivit "sjukpensionär". Jag tar mej inte ut så mycket, vissa perioder inget alls, men jag har vänner som kommer och ringer och några som tar med mej ut på bilbingo ibland.
Jag har upptäckt att det här tar många timmar av mina dagar. Ibland tar det lite för mycket tid. Jag måste se till att bli lite effektivare i mitt "jobb"  Jag kan i alla fall kombinera telefonsamtalen med kroppslig vila men nu för tiden har jag svårare för att göra praktiska saker samtidigt som jag pratar i telefon. I "mitt tidigare liv" brukade jag stryka, baka och laga mat och även handarbeta samtidigt som jag pratade i telefon.   Multitasking  "Jag är väl fruntimmer och har simultanförmåga" brukade jag säga. Nu är jag visst bara fruntimmer… enda simultanförmåga som finns kvar är att ligga på sängen samtidigt som jag pratar i telefon.  
 On The Phone 
Denna vecka har det varit fullt upp med att vara tillgänglig medmänniska. Jag har inte haft tid att skriva något här ens, för när jag fått den tiden har jag varit så trött så huvet har inte fungerat. I onsdags var det dessutom en riktig värkdag då allt värkte. (det blåste i flera dar, därav värken) Så nu vet ni vad jag gör då jag inte är här inne. Antingen är jag medmänniska eller så är jag för trött och har för ont för att orka skriva.

3 reaktioner till “Vad ska du göra nu då?

  1. Ja, du!!! Nog har då du fullt upp… vadå intressen??? Du har ju massor… man måste ju ha intressen som man kan klara av… Ähh, jag menar att du kanske är intresserad av bergsklättring – men det är ju ganska omöjligt att sysselsätta sig med… 😉 Jag blir också störd på när folk frågar vad jag gör hela dagarna – man har ju fullt upp… och det beror ju på att man inte kan göra lika mycket som andra eftersom man är sjukskriven…Stilen o storleken på denna blogg var lite liten… tyckte jag… men det beror väl på vad man har för upplösning på skärmen… jag har 1280×1024 och då blir ju allt väldigt litet ibland i alla fall….Kram Ilskefia

  2. Låter nästan som om det är mej du beskriver.Precis lika i nästan allt.Gör bara inte som jag ta hand om allt och alla så du tar helt slut själv.Det tar påkrafterna att hjälpa människor jag vet.Kram till dej gumman.vi får byta telefon nr en dag så vii kan ligga i varsin säng och pratakraaaaam

  3. Hejsan Håller med dessa två goa tjejer Vi har nog att göra fast vi går hemma fast ibland undrar man vad har hänt här hemma i dag …inget mer än att det har kommit fram kudde o täcke på soffan eller att datorn e jätte varm men va gör det soffan e så skön att ligga i o datorvännerna måste man ju ha koll påKramar Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s